Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Immobilitat Invariable? Un any més dels Premis de Comunicació no Sexista
Els Premis de Comunicació no Sexista que organitza l'Associació de dones periodistes de Catalunya (ADPC) per reconèixer a periodistes o espais mediàtics que han treballat a favor de la igualtat de gènere, així com donar un toc d'atenció a aquells mitjans que no ho fan, van tenir lloc ahir un any més a l'auditori del CaixaFòrum. La gala, presentada per la periodista i presentadora de ràdio i televisió Xantal Llavina i l'escriptora i directora de l'Observatori Cultural de Gènere, M. Àngels Cabré, va comptar amb la presència de més de 250 assistents.
comunicació | 06/11/2014

Cristina Mora.- L'edició d'enguany s'emmarcava dins el vint-i-dosè aniversari de la creació de l'ADPC, la primera associació de dones periodistes de l'Estat espanyol, que té en l'actualitat prop de 200 associades, professionals dels mitjans de comunicació.

L'associació va celebrar a més la creació ara fa 5 anys de la revista www.donesdigital.cat especialitzada en notícies  i reportatges sobre qüestions de gènere, on es posa l'accent en la tasca desenvolupada per les dones en la nostra societat i on es destaca la desigualtat que encara vivim.

Afirmacions retrògrades sobre la maternitat de les dones i la seva incompatibilitat amb el món laboral, que han estat motiu de notícia als mitjans, la censura a què se sotmet a les i els professionals dels mitjans, la precarietat laboral que castiga especialment a les dones o els constants acomiadaments, són només alguns dels temes dels quals es va fer ressó durant l'acte d’ahir.


Les premiades i els premiats. (Fotos: Rosmi Duaso)

En clara alusió a les darreres condemnes per part dels treballadors dels mitjans públics davant la censura, la presidenta de l'ADPC, Lina Barber, va posar de manifest “la necessitat de reestructurar el sector, de consensuar una estabilitat financera que permeti mitjans de comunicació de referència i defugir del periodisme reverencial”. Barber va afegir que “són els mitjans públics els garants dels drets d’informació i comunicació de la ciutadania perquè així ho recull l’article 52 de l’Estatut d’Autonomia”.

Els guardonats d'enguany, que van ser obsequiats amb la fotografia "Immobilitat invariable?" de la fotoperiodista Roser Villalonga, s'han caracteritzat per una varietat de categories que ha volgut destacar també l'opinió i la reflexió que es generen a través dels mitjans. Aquests han estat els casos dels premis per Cristina Sánchez Miret, tertuliana de mitjans com 8tv o Catalunya Ràdio, o Elisabet Puigdollers per les seves publicacions amb perspectiva de gènere a la xarxa. Propostes feministes innovadores com Pikara Magazine, de Bilbao, o la web "Ella y el abanico" que Montse Roura dedica a la menopausa, van ser també guardonades. Els treballs d'investigació de professionals com Pilar López Díez o Isaías Lafuente marquen el compromís en la igualtat que l'ADPC ha volgut reconèixer també en els premis d'enguany. El programa Dones Marca i l'agenda digital Surtdecasa, són altres dels guardons on es destacava el protagonisme de les dones en l'esport, i l'emprenedoria d'un mitjà digital liderat per dones.

Finalment, el premi per la trajectòria s'ha atorgat a la periodista i antropòloga Elvira Altés, una de les sòcies fundadores de l'ADPC, que el mes de desembre publicarà la seva darrera recerca Protagonistes i periodistes als mitjans de comunicació de les Illes Balears, encarregada per Ajuda en Acció.

El Premi Males Pràctiques ha estat compartit aquest any per dos mitjans, El Segre i La Mañana, pel deficient tractament informatiu de l’assassinat a Tàrrega per violència masclista de la noia de 14 anys Alba Martí, l’octubre de 2013. Igualment, dues associacions han rebut també el premi negatiu, l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) i l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) per la poca presència de dones en la seva Junta.

RELACIÓ DELS PREMIS DE COMUNICACIÓ NO SEXISTA 2014

-    Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2014 per una iniciativa de comunicació feminista. Pikara Magazine.

-    Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2014 per una iniciativa d’emprenedoria digital de periodisme cultural de proximitat, liderada per dones. Surtdecasa.

-    Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2014 per la qualitat en la investigació i la formació en comunicació amb perspectiva de gènere. Pilar López Díez.

-    Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2014 per una iniciativa radiofònica de promoció de l’esport femení. Dones Marca, programa de ràdio d’esport femení.

-    Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2014 per una iniciativa d’informació i sensibilització en salut i benestar per a les dones. Montse Roura. Ella y el Abanico

-    Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2014 per la qualitat en el relat i l’opinió en premsa amb perspectiva de gènere. Elisabet Puigdollers Mas.

-    Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2014 per crear opinió en perspectiva de gènere com a tertuliana en mitjans audiovisuals. Cristina Sánchez Miret.

-    Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2014 pel compromís en la igualtat i per la qualitat en la investigació i en l’opinió en textos en premsa i ràdio. Isaías Lafuente Zorrilla.

-    Premi Trajectòria 2014 . Elvira Altés Rufias.

-    Premis Males Pràctiques de Comunicació no Sexista 2014
Diari El Segre, pel deficient tractament informatiu de l’assassinat a Tàrrega per violència masclista de la noia de 14 anys Alba Martí, l’octubre de 2013.
Diari La Mañana, pel deficient tractament informatiu de l’assassinat a Tàrrega per violència masclista de la noia de 14 anys Alba Martí, l’octubre de 2013.
L’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació AMIC, per la poca presència de dones en la seva Junta.
L’Associació Catalana de la Premsa Comarcal ACPC, per la poca presència de dones en la seva Junta.

Altres notícies
Premis de Comunicació no Sexista | comunicació | 07/10/2009
Premis de Comunicació de la Diputació de Barcelona per a l'any 2009 | comunicació | 26/10/2009
El futur de la professió periodística passa per la igualtat de gènere | comunicació | 21/09/2010
Roda de premsa sobre l’estudi Qui figura a les notícies? | comunicació | 05/10/2010
La presidenta de l'ADPC, Carme Freixa, participa en una taula rodona sobre drets laborals en el sector dels gabinets de comunicació | comunicació | 08/12/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  FotoEl virus de la precarietat
3 de maig, Dia de la Llibertat de Premsa ... [+]
 
  Apoderament de les dones i lideratge durant la pandèmia
En el marc dels actes 8 de març ... [+]
 
  Reflexió crítica d'un jutge sobre la perspectiva de gènere en el procés penal
Dilluns 1 de març, a les 18h ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som