Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Eliminar la violència contra les dones i les nenes, objectiu de la 57 sessió de la CSW
Del 4 al 15 de març de 2013 ha tingut lloc la 57 sessió de la Comissió Jurídica i Social de la Dona (CSW per les seves sigles en anglès) que es va desenvolupar, com cada any, a la seu de Nacions Unides a Nova York. Enguany el tema prioritari ha estat l’Eliminació i prevenció de totes les formes de violència contra les dones i les nenes; un tema que ja s’havia tractat l’any 2003, però, malauradament en aquella ocasió, no es va arribar a cap acord.
món | 09/04/2013

Alícia Oliver.- “No es tracta d’un període de sessions qualsevol. No es tracta d’un any més. Han ocorregut moltes coses des de l’ultima vegada que ens vàrem reunir. El món ens observa mentre ens reunim per prevenir i posar fi a la violència contra les dones i les nenes.  Els recents esdeveniments i protestes reflecteixen una major consciència i impuls. Durant els últims mesos, dones, homes i joves han pres els carrers amb cartells en els quals es preguntaven, On és la justícia?, i un clam s’alçava cridant: Despertin!”.Amb aquestes paraules la encara en aquell moment directora d’ONU-Dones, Michelle Bachelet, obria la 57 sessió de la CSW.
En el seu discurs va esmentar, entre altres, a Malala Yousafzai, la nena pakistanesa tirotejada per defensar el dret a l’educació, i a la jove hindú i sud-africana, recentment violades i assassinades, per recordar només els últims casos més coneguts de violència contra les dones, i de com ha augmentat la indignació pública mundial.

Bachelet va assenyalar el paper important que ha tingut aquesta Comissió al llarg dels seus 66 anys d’història, on entre d’altres, es va redactar la Convenció sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació contra la dona (CEDAW), un instrument jurídic internacional aprovat per l’Assemblea General de l’ONU, l’any 1979. També recordava com, en els últims anys, s’havien aprovat lleis, polítiques i programes a nivell nacional, però, malgrat tot, la violència continua sent un fet generalitzat i la impunitat segueix sent la norma, no l’excepció. Per això instava als països a adoptar un compromís i unes mesures fermes per posar fi a aquesta violència. “És hora d’actuar. (...) Per Malala, per totes les nenes i dones, per tots els éssers humans, hem d’aconseguir un acord ferm orientat a l’acció per prevenir i posar fi a la violència contra dones i nenes”.

La societat civil en la CSW
Sis mil participants d’organitzacions de dones, de drets humans, religioses, sindicats... van prendre part en aquest període de sessions de la Comissió i, com sempre, el seu paper va ser el de mostrar, intercanviar experiències i fer aliances entre les diferents organitzacions, així com fer seguiment i pressionar (si és el cas) als seus governs per avançar en la lluita pels drets de les dones. Com és lògic, en una trobada d’aquestes característiques, hi ha una gran quantitat d’organitzacions amb diferents interessos i ideologies. Per aquest motiu moltes associacions de dones, grups feministes i activistes pro-drets de les dones, van treballar, des de diferents espais, per evitar que es revisessin anteriors acords -com ja és habitual en moltes d’aquestes trobades internacionals- on les forces més conservadores i fonamentalistes, sempre intenten revocar acords ja presos.

 

Organitzacions feministes i de dones van redactar una declaració en la que es podia llegir, entre altres punts, que “de forma contundent demanem a tots els governs i a la comunitat internacional que rebutgi qualsevol temptativa d’invocar valors tradicionals o morals que infringeixin els drets humans garantits segons la llei internacional, ni limitin el seu abast. Els costums, tradicions o religions no deuen ser utilitzades per justificar la discriminació i la violència contra les dones i les nenes (...) és imperatiu que els Estats membres aconsegueixin un acord sobre el document que reafirmi els seus compromisos a les normes dels drets humans universals”. Prop de 300 organitzacions i moltes més dones a nivell individual, signaven aquesta declaració.
 
Acords de la Comissió
No va poder ser en el 2003, i tampoc, l’any passat, on el tema prioritari era Les dones en l’àmbit rural; però enguany, els 131 Estats presents a la reunió, van arribar al consens i aprovaren els Acords sobre la prevenció i eliminació de totes les formes de violència contra les dones i les nenes.

Aquest document condemna, de la forma més enèrgica possible, la violència generalitzada contra les dones i les nenes, i insta als governs a donar una major atenció i a prendre mesures més àgils a favor de la prevenció. A més, vincula la prevenció a l’educació, la sensibilització i a la lluita contra les desigualtats de gènere en els àmbits polític, econòmic i social.

El document ressalta la necessitat d’implementar serveis multisectorials per a les sobrevivents de violència, incloent el suport i l’assessorament sanitari i psicològic. També  recalca la necessitat de comptar amb serveis que protegeixin el dret a la salut sexual i reproductiva (punt sempre conflictiu amb països o Estats com Iran, Aràbia Saudita o El Vaticà) o l’acceptació, per part dels governs, d’acabar amb la impunitat dels agressors.

Com deia Michelle Bachelet en el seu discurs de cloenda, “El nostre treball no acaba aquí. Queda molt per fer. Ha arribat el moment que les paraules s’acompanyin amb fets, amb accions. Ha arribat el moment de la implementació i la rendició de comptes. Hem de seguir avançant amb valentia, convicció i compromís”. Com sempre, es podia haver anat més lluny, però no deixa de ser un bon punt de partida. Ara, des de la societat civil ens tocarà organitzar-nos i demanar als governs que rendeixin comptes sobre el seu compliment.
Altres notícies
Cobertura informativa contra els feminicides a Ciudad Juárez (Mèxic) | món | 04/11/2009
III Trobada Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere | món | 26/11/2009
Afganistan vol viure, una exposició fotogràfica de l’ONG ACAF | món | 25/02/2010
Jornades Per Una Altra Mediterrànea | món | 01/06/2010
“Dones: la força del canvi a l’Índia” al Palau Robert | món | 19/10/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  FotoEl virus de la precarietat
3 de maig, Dia de la Llibertat de Premsa ... [+]
 
  Apoderament de les dones i lideratge durant la pandèmia
En el marc dels actes 8 de març ... [+]
 
  Reflexió crítica d'un jutge sobre la perspectiva de gènere en el procés penal
Dilluns 1 de març, a les 18h ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som