Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Latifa Benari: Ajudar un pedòfil és protegir també els infants
Fa més de 20 anys, aquesta donassa criada al Marroc i a Algèria i resident a París va fundar L’Ange Bleu a França per prevenir l’abús sexual infantil i ajudar els pedòfils amb l’objectiu d’evitar més víctimes. Fa poc va ser a Barcelona per participar en la presentació de L’Àngel Blau a Catalunya al Col•legi de Periodistes.
violències | 18/02/2020


Patrícia Bosch i Latifa Benari (Foto: Montse Erra)
 

Montse Erra i Ros.- Latifa Benari té 68, és diplomada en Magisteri, està casada i té dues filles. “Vaig crear L’Ange Bleu perquè sóc una antiga víctima. Per què una antiga víctima s’interessaria per les persones que se senten atretes pels infants? Doncs, senzillament, perquè quan era petita, tenia 8 anys, vaig ser agredida sexualment per un empleat del meu pare”.

Quan tenia 15 anys es va començar a interessar pels pedòfils perquè es va trobar amb la primera víctima menor d’abusos sexuals. “Em va sorprendre i em va impactar que fos víctima del seu oncle i del seu pare, i després vaig saber que també va ser agredida pel seu germà. Per tant, tres agressors en la mateixa família!

 

Benari comenta que va ajudar-la com va poder, com ella ho hagués necessitat, i va aconseguir apartar-la dels agressors i que compartís els abusos sexuals que havia patit amb el seu entorn.

Amb els anys es va anar implicant amb més casos i va començar a conèixer el perfil dels agressors, fins que l’any 1988 va fundar i presidir L’Ange Bleu a París. “Vaig voler dedicar L’Ange Bleu als pedòfils que són a l’ombra perquè ja hi havia moltes associacions dirigides a les víctimes. Volia crear un espai justament per poder evitar-ne de noves. Ni a França, ni a Espanya, ni a cap lloc hi havia un espai per als pedòfils. Era l’únic al món”.

La fundadora i presidenta de L’Ange Bleu creu que és fonamental que “no se’ls jutgi i que se’ls doni la possibilitat de demanar ajuda perquè, sovint, oblidem que els pedòfils no són necessàriament agressors i que abans van ser nens. Si els estigmatitzem i no els donem la possibilitat d’expressar-se pot haver-hi futurs pedòfils en els nens d’avui. Ajudar un pedòfil és protegir també els infants”.

L’Àngel Blau, de França a Catalunya
La Patrícia Bosch és la secretària i portaveu de L’Àngel Blau, i psicòloga especialitzada en el tractament de l’abús sexual infantil i de la pedofília. Es va encarregar de fer la presentació de l’associació i d’arrencada va dir que l’entitat “es dirigeix a una societat que es vol treure la bena dels ulls, una societat formada per persones que no volen seguir mantenint l’statu quo i busquen una nova manera de fer. Per aconseguir resultats diferents s’ha de deixar de fer el mateix de sempre”.

L’objectiu de L’Àngel Blau és la prevenció de l’abús sexual infantil des de l’arrel. Segons Bosch, “és importantíssim treballar amb els nens i nenes per dotar-los d’estratègies de protecció per evitar les relacions abusives. Però per prevenir que els abusos segueixin passant també hem de treballar amb les persones que, potencialment, poden cometre’ls”, afegeix.

L’Àngel Blau ofereix un suport especialitzat a persones pedòfiles abstinents, persones que senten atracció sexual cap a nens i nenes i/o adolescents però que mai n’han abusat. Per a Patricia Bosch “es tracta de reforçar aquesta posició d’abstinència, brindant-los un espai on se sentin escoltats i puguin també trencar el silenci, que en moltes ocasions els fa sentir sols, deprimits, ansiosos... Aquests factors conformen el context idoni per tenir més probabilitats de passar a l’acció i cometre abusos”.  En definitiva, la qüestió és dotar d’eines les persones pedòfiles perquè es neguin a abusar d’un nen o d’una nena.

El Grup de Paraules, un mètode pioner a Catalunya
L’associació ha posat en marxa un mètode que s’anomena Grup de Paraules, un espai dirigit tant a víctimes d’abusos sexuals infantils com a pedòfils abstinents. L’assistència al grup és voluntària però, com a requisit, la persona s’ha de trobar en tractament psicològic. “És un espai on es parla des del cor. Es comencen a posar paraules a vivències doloroses, que s’han enquistat i que generen molta solitud i molta tristesa”, assenyala Bosch.

Segons Bosch, “quan la persona que ha patit abusos sexuals pot observar el dolor que el seu relat desperta als pedòfils que hi assisteixen experimenta un efecte guaridor que afavoreix l’acostament i l’empatia amb el patiment de l’altre. Allò que feia que se sentís culpable es dilueix i passa a comprendre que la responsabilitat total de l’abús sexual que va patir és de la persona que va abusar d’ell o d’ella quan era infant. Per a les persones pedòfiles, el fet d’escoltar el relat de les víctimes fa que connectin, de forma molt intensa, amb les conseqüències de l’abús sexual infantil”.

A banda del Grup de Paraules, les altres accions de suport que ofereix L’Àngel Blau són atenció psicològica, atenció telefònica immediata, atenció per correu electrònic, per xat i per correu ordinari, assessorament jurídic, consulta online i derivació a professionals especialistes.

Altres notícies
La mutilació genital femenina, a debat | violències | 07/12/2010
La violència masclista: tractament dels mitjans de comunicació i prevenció en l’entorn universitari | violències | 25/03/2013
“Homes igualitaris” organitza una concentració contra la violència vers les dones | violències | 14/10/2009
Roda d’homes contra la violència masclista | violències | 27/10/2009
Presentació del llibre Paraules emmetzinades, de Maite Carranza | violències | 25/03/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Apoderament de les dones i lideratge durant la pandèmia
En el marc dels actes 8 de març ... [+]
 
  Reflexió crítica d'un jutge sobre la perspectiva de gènere en el procés penal
Dilluns 1 de març, a les 18h ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som