El 25 de novembre, Dia Internacional per l'erradicació de la violència contra la dona, va ser la data marcada perquè esportistes destacats com Íker Casillas, Saúl Craviotto i Orlando Ortega enviessin un missatge de rebuig contra aquest tipus de violència i repetissin el lema "és cosa nostra". En el vídeo, elaborat pel Consejo Superior de Deportes, també apareixen les jugadores de la selecció femenina d'hoquei herba Beatriz Pérez, Carmen Cano i Patricia Álvarez així com el velocista paralímpic Lorenzo Albadalejo.
Però en aquesta lluita és especialment important la implicació de l'esport rei, en primer lloc, per la capacitat de mobilitzar a les masses i influir en elles que té i, en segon, perquè ha estat còmplice per la seva falta d'actuació davant casos de violència contra la dona, tots recordem els càntics a favor de Rubén Castro al camp del Betis, el 'Shakira és de tots' a l'estadi de l'Espanyol o el suport a Sergi Enrich i Antonio Lluna a Eibar. És hora que el futbol canviï de bàndol.

Xerrada sobre violència masclista amb futbolistes del RCDE
En aquest escenari, el RCD Espanyol ha estat un dels protagonistes de la jornada en sumar-se a diverses iniciatives contra la violència masclista. En primer lloc, va organitzar una xerrada amb dos capitans del primer equip masculí, Esteban Granero i David López; dues jugadores del primer equip femení, Brenda Pérez i Inés Juan; Montserrat Vilà, coordinadora de l'associació Hèlia, que ajuda a dones que han patit violència masclista; i Susanna Soler, professora de Sociologia i història de l'activitat física i l'esport d'INEFC, i això amb la moderació de Blanca Nualart, responsable en matèria de gènere i programes esportius transversals del Consell Català de l'Esport. En aquest col•loqui es va parlar de la "necessitat d'educar en la igualtat des de l'exemple", com va subratllar Brenda, i de la falta d'implicació de tots en el problema, com va explicar Granero: "sempre pensem que la violència masclista ocorre en una casa aliena, en una ciutat aliena, i que no ens afecta. La conscienciació no és només que es parli d'això sinó que tots sentim que som part del problema i també de la solució".
El diumenge 25 i coincidint amb la celebració del partit Espanyol – Girona, a la Fan Zone perica es va instal•lar un Punt Lila sota l'organització de Plataforma de Comunicació, que dóna servei de sensibilització, prevenció i atenció de casos de violència masclista en esdeveniments multitudinaris, i que, a més, recaptava fons per als projectes d'ajuda a dones de l'associació Hèlia. En la mitja part de la trobada, Carola García, jugadora del primer equip femení, va llegir un manifest de repulsa a la violència contra les dones.
Aquestes iniciatives se sumen a moltes altres que es van realitzar en esdeveniments esportius de tot el territori nacional.
Aquest pas endavant del món de l'esport en general i del futbol en particular és un impuls en la lluita per la igualtat real. El camí a seguir és que aquest tipus d'actituds no es concentrin en una data concreta sinó que siguin la base d'un codi ètic que alci la veu i sancioni qualsevol comportament que vagi en contra del respecte i la llibertat de la dona. És cosa de tots.
|