Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
El sexe del vestidor
A mitjan de setembre Gala León va ser designada capitana de l'equip espanyol de Copa Davis després dela renúncia de Carlos Moyá. L'anunci va provocar sorpresa i reaccions contràries. Ella és la primera dona a Espanya a ocupar aquest lloc i la cinquena del món, abans ho van fer a Moldàvia, San Marino, Síria i Panamà. També un dels tennistes del top 10 de l'ATP, Andy Murray, és entrenat actualment per una dona, Amélie Mauresmo. L'escocès, a diferència de les veus que es van alçar a Espanya, va ser dels primers en felicitar a León.
esports | 04/11/2014

Guiu, C. i Pérez, J..- “Hi ha una dificultat logística difícil de solucionar, perquè en els equips de la Davis es passa molt temps als vestidors amb poca roba i amb una dona no deixa de ser estrany", aquestes paraules pertanyen a Toni Nadal, l'entrenador del millor tennista espanyol. Les va dir en el programa ‘Hoy por hoy’ de la Cadena Ser en referència a l'elecció de Gala León com a capitana de l'equip de Copa Davis. En aquestes declaracions el mallorquí pretenia defensar­se de les acusacions de masclisme que havia rebut després de criticar públicament la decisió te triar a León per a la banqueta argumentant que no desconfiava de les seves capacitats perquè fos una dona sinó que la logística del vestidor es complicava amb una presencia femenina.
Blanca Díez és l'actual entrenadora del Gironella de futbol sala, però abans va dirigir també equips masculins en el AE Bellsport. Sap perfectament el que és estar al capdavant d'un grup d'homes i té clar el que li sembla el raonament de l'oncle de Rafa: “És una excusa absurda. La més ridícula que he escoltat mai”. Ella explica que sempre es queda fora del vestidor quan els seus jugadors o jugadores es canvien perquè “és un moment íntim, s'estan preparant i concentrant”. “Crec que el vestidor és un espai reservat per als jugadors però per un tema esportiu no físic”, aclareix Díez.

No tots comparteixen la preocupació de Toni Nadal per la convivència a la 'polèmica' sala, com Marc López: “No crec que influeixi en el desenvolupament del seu treball que pugui o no estar tota l'estona allí". Tampoc a la pròpia Gala León semblen afectar­li massa els comentaris quan en la roda de premsa de la seva presentació com a capitana responia irònica als comentaris: “Si en el vestidor els nois són amb poca roba, doncs picaré a la porta i ja està. Igual m'haig de controlar”.

Per si aquest argument no és prou per desacreditar a la nova capitana, Toni Nadal té uns altres: “El tennis masculí i el femení són esports diferents. Desconec les hores i els sistemes d'entrenament de les dones. No sé ni tan sols qui són les millors. Dubto que Gala León conegui el número 40 del món”. Pensa el lladre vell que tots són com ell, és per això que el seu desconeixement és raó suficient per creure que l'ex número 27 del rànquing de la WTA i actual directora esportiva de la Federació Espanyola de Tennis no sap com empunya un home una raqueta o quins tennistes ronden pel circuit ATP. “Conec el circuit masculí i els jugadors espanyols. Ara el que vull és comunicar­me amb ells, arribar a un consens i fer el millor equip possible per retornar el títol a Espanya. Per sobre de tot sóc una professional d'aquest esport”, es defensa ella.

Blanca Díez pot explicar­li a Toni Nadal les poques diferències que existeixen a l'hora d'entrenar a diferents sexes: “Tàcticament i tècnicament es treballen els mateixos aspectes. Pot haver diferències físiques però precisament és l'entrenador o entrenadora qui ha d'estudiar les capacitats de la persona que té davant, independentment del seu sexe. Aquesta és la nostra principal tasca, treure el màxim partit dels jugadors tenint en compte a qui s'enfronten”.

El mateix Toni Nadal i altres jugadors s'han queixat també que la federació no els va consultar l'elecció de Gala León. El president, José Luis Escañuela, assegura que va tractar de convèncer a Carlos Moyá perquè es quedés en el lloc perquè així l'hi havien demanat els tennistes, però aquest va respondre que no. Resulta curiós que els jugadors que avui protesten per la falta de consens en triar capità siguin els mateixos que no van anar a la cita per salvar la categoria quan el líder que tots volien, Moyá, els va cridar.

Gala León pot ser o no la capitana que l'equip espanyol necessita, el temps ho dirà, però els arguments a favor o en contra haurien de basar­se en qüestions purament professionals i no en el seu sexe. Ni la logística del vestidor ni el salt de l'àmbit masculí al femení van suposar un problema durant els 20 anys en els quals Mico Margets va estar al capdavant de l'equip de Copa Federació, l'homòleg femení de la Davis, ni ho ha suposat aparentment en el lideratge de Lucas Mondelo a la selecció femenina de bàsquet, de Miki Oca a la de waterpolo, d'Ignacio Quereda a la de futbol o de tants altres.

En canvi, quan el salt és al revés, com en el cas de Blanca Díez, les respostes acostumen a ser punitives: “Sí he patit les conseqüències per part de la graderia i fins i tot dels àrbitres. A alguns els costa aceptar que una dona mani en un equip d'homes”.

En ple segle XXI el masclisme en l'esport està a l'ordre del dia i no importa en quina disciplina ens fixem o en quin país ens centrem, sempre hi ha algún episodi recent i vergonyós que transpira discriminació, sexisme o masclisme pur i dur. Que si el joc és menys vistós, que si les competicions són menys importants, que si no venen tants diaris, etc. Les mateixes raons d’antany que segueixen relegant a les dones a un plànol secundari en el qual poden participar sempre que no trenquin massa estereotips. A aquest sector ranci no li agrada veure a una dona com a entrenadora perquè està convençut que ocupa un lloc que no mereix, independentment de les seves qualitats o de la seva vàlua. Toni Nadal diu que això és ésser “antiquat i no masclista”, però el seu romanticisme pelr temps passats no valida la defensa d’un sistema discriminatori.

La normalitat ha d'arribar a les graderies, a les pistes i als vestidors.
Altres notícies
Informació esportiva i ètica | esports | 14/12/2010
Uniformes nous pel bàsquet femení: progrés o retrocés? | esports | 22/11/2011
Sandra Reichel, la dona forta del Barcelona Ladies Open 2012: “sempre he treballat molt, de manera honesta, intentant no imitar els homes” | esports | 17/05/2012
Guerreres d'aigua per una Barcelona d’or | esports | 17/07/2013
El salt de la María Vasco: de la pista al carrer | esports | 17/07/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som