Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Com és que no hi som?
Al 2010, el 12,64% dels editors de la Wikipèdia eren dones. Dos anys després, la xifra va caure fins al 8,5%. La seva versió catalana, la Viquipèdia, amb 1.163 usuaris actius, es mou en uns percentatges similars. Ara, un projecte del Centre de Cultura de les Dones Francesca Bonneimason (La Bonne) vol contribuir a augmentar el nombre d’editores i articles a la Viquipèdia escrits amb perspectiva de gènere. I, sobretot, buscar respostes a la poca participació femenina en una les fonts de coneixement més importants de l’actualitat.
comunicació | 09/10/2014


Sessió de formació de les mentores a La Bonne (foto: Marta Roqueta)

 

Marta Roqueta.-  Núria Jornet és professora universitària i membre de Dudoa, el centre de recerca de dones de la Universitat de Barcelona. Forma part del grup de mentores que La Bonne ha escollit per formar i guiar les redactores que crearan els articles del projecte Wikidones, una iniciativa del centre cultural, l’Amical Wikimedia, promotora de la Viquipèdia en català, i l’Ajuntament de Barcelona.

Després d’una sessió formativa en què se’ls ha explicat el projecte, Jornet assenyala un dels factors que primer es van apuntar com a obstacles a la participació femenina: el temps. “Hi ha una dinàmica de corregir els textos i comentar-los que implicaria que, en la meva vida personal, estigués connectada les 24 hores per estar-ne al cas”.
 
Precisament, el sistema de treball basat en les modificacions, les aportacions a articles aliens i les discussions –a vegades desenvolupades en un to hostil– són altres causes apuntades. Segons Maria José González, una altra de les mentores i també membre de Duoda, “a les dones ens agrada escriure bé, de forma elaborada; sempre tenim ganes de millorar l’article. Els homes estan més avesats a la mentalitat d’escriure i ja els corregiran”.

En canvi, per a Álex Hinojo, coordinador de projectes d’Amical Wikimedia i formador de les mentores, com escriure els continguts no és una excusa: “La viqui permet interactuar-hi i produir-hi continguts de formes diferents”.

Hinojo, però, destaca que, durant el procés d’elaboració dels continguts, “les dones valoren més l’edició social, en grup”. La Viquipèdia, en canvi, es basa en les contribucions d’usuaris anònims que, en la majoria de casos, no es coneixen entre ells. Marta Vergonyós, directora de La Bonne, explica que Wikidones vol crear un espai per a les redactores que faciliti l’intercanvi d’experiències i coneixements durant l’edició dels continguts.

La despersonalització de l’autoria de la Viquipèdia també és, segons Vergonyós, un altre dels condicionants: “Els blocs i les xarxes socials [àmbits on les dones solen ser majoria] parteixen de tu, de la teva pròpia experiència. Per a les dones és fonamental”.I aquest enfocament influeix, de retruc, en el que esperen les autores de la seva feina:  “Generes un contingut que esperes que tingui un reconeixement. I, potser, obtens més reconeixement a l’espai públic, fent una ponència on hi hagi cent persones”.

Els continguts que es produiran al projecte Wikidones s’emmarquen en quinze àrees temàtiques que comprenen tant l’economia, la ciència o la literatura com el cooperativisme, els col•lectius LGTB o la igualtat. Per a l’arrencada del projecte s’han escollit quatre àrees temàtiques: història, cinema, arts i tecnologia.
 


Sessió de formació de les mentores a La Bonne (foto: Marta Roqueta)

A l’hora de seleccionar els temes per als articles, Núria Jornet explica que farà una ullada a les entrades de la Viquipèdia per comprovar “si hi surten dones en certs temes o bé com estan enfocades o tractades algunes dones a la Història”.

És difícil precisar quants dels 437.502 articles de la Viquipèdia fan referència a dones ja que, per exemple, les biografies no estan etiquetades segons el sexe del protagonista. No obstant això, afirma Álex Hinojo, “la Viquipèdia és un reflex del món real, i si la dona està infrarepresentada en la societat, aquí també ho estarà”.

 

Aquesta infrarepresentació esdevé una complicació en una eina com la Viquipèdia, basada en la generació de coneixement a partir d’enllaçar continguts. Per salvar aquesta dificultat, Marta Vergonyós explica que es crearà un lloc web amb itineraris pedagògics per a cada àrea temàtica “amb càpsules audiovisuals i altres materials perquè les redactores puguin escriure els articles”. És per això, diu, que les mentores tenen coneixements especialitzats en cada temàtica.

La cerca de referents femenins és, segons Vergonyós, clau per animar les dones a escriure: “No tens exemples de dones informàtiques que estiguin davant d’un ordinador generant continguts”. També afirma que l’experiència i el coneixement de les dones sempre s’ha limitat a l’esfera de “la història en minúscula”, a l’àmbit domèstic.

Més que una carrera d’obstacles, Vergonyós apunta que, en alguns casos, la no participació pot ser un acte de rebuig: “Aprenem una literatura on hi ha cinquanta escriptors i dues escriptores. L’entorn del coneixement majúscul no acaba de ser amable amb les dones i la Viquipèdia ara és l’enciclopèdia. La no participació és una forma de dir que és un entorn que no ens interessa”.

------------------------

L' APUNT

Experiència a les biblioteques catalanes
Fa dos anys, l’Amical Wikimedia i el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya van impulsar el projecte Wiki loves BibliotequesCAT, basat en la formació del col•lectiu bibliotecari, format per un 80% de dones, en l’edició de continguts a la Viquipèdia.

Segons Carme Fenoll, cap del Servei de biblioteques, la iniciativa, a la qual s’hi han adherit 100 de les 378 biblioteques públiques, ha permès recuperar fons històrics locals i elaborar perfils de bibliotecàries pioneres, “de manera que s’ha reforçat el rol de les biblioteques com a preservadores de la història local”. Àlex Hinojo afegeix que l’experiència ha incrementat el nombre d’editores a la Viquipèdia. “Amb el temps, han anat agafant rols diferents: editen, altres alliberen continguts o fan tallers d’edició”.

Altres notícies
Premis de Comunicació no Sexista | comunicació | 07/10/2009
Premis de Comunicació de la Diputació de Barcelona per a l'any 2009 | comunicació | 26/10/2009
El futur de la professió periodística passa per la igualtat de gènere | comunicació | 21/09/2010
Roda de premsa sobre l’estudi Qui figura a les notícies? | comunicació | 05/10/2010
La presidenta de l'ADPC, Carme Freixa, participa en una taula rodona sobre drets laborals en el sector dels gabinets de comunicació | comunicació | 08/12/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som