Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
L’art de les pastures
Ramaderia i art són dos conceptes que no acostumen a anar agafats de la mà. I quan introduim la dona en aquesta mescla poc convencional, d’entrada sembla que la cosa ja no s’aguanta per enlloc. Però hi ha qui treballa amb la voluntat de trencar esquemes i de demostrar que dues disciplines, en aparença contraposades, quan s’ajunten, s’acaben convertint en font d’imaginació i de noves oportunitats.
glocal | 13/09/2014


Foto: Mikel Aristregi

Neus Martí Llurba.-El sector primari al nostre país pateix una crisi profunda i perllongada de la que ningú no sap ben bé com sortir. El preu dels productes es devalua, gran part dels pagesos i ramaders sobreviuen gràcies a les subvencions, i les generacions que en teoria haurien de prendre el relleu s’allunyen del territori en busca de noves oportunitats.
 
Ho explica bé en Gabriel Jordana que, juntament amb el seu germà Josep, porta l’explotació familiar al Pallars Jussà, la qual compta amb un total d’aproximadament un miler d’ovelles. “A nosaltres ens agradaria viure de la nostra feina, no de les subvencions, però tal i com està el mercat, el tema de les ajudes és imprescindible per poder tirar endavant”, afirma.

I rere tot això hi ha una part negativa que ens passarà factura i que serà molt greu perquè el sector s’ha desprofessionalitzat. Tots hem encarat les explotacions i la nostra manera de treballar cap a poder cobrar subvencions perquè ara no són rendibles i hem de viure d’alguna cosa. Però el futur està negre perquè hem deixat de banda el que és la feina real, que és fer la feina ben feta”.

Però la Vanesa Freixa i l’Eva Tarragona no s’hi han resignat. Dones i joves, l’any 2008 van endegar el projecte Obrador Xisqueta a través del qual han aconseguit donar l’impuls que necessitava el sector ramader del Pallars i, de retruc, han recuperat la raça d’ovella autòctona del seu territori. La Xisqueta és una ovella que, en general, no presenta banyes, i que té el cap petit i la llana blanca, excepte a la punta de les orelles i al voltant dels ulls i els genitals, on és negra. Anys enrere havia estat en perill d’extinció amb menys de quinze mil exemplars vius però, gràcies a aquest projecte, sembla ser que la seva població es va recuperant.
 


Foto: Mikel Aristregi

Convençudes que la clau es trobava en el fet de tancar el cicle productiu dins el mateix territori, des de l’associació Obrador Xisqueta van iniciar un projecte de compra de llana de la raça autòctona als ramaders de les comarques del Pallars per després processar-la i donar-li sortida a través d’un projecte artístic que buscava la involucració de la dona com a part activa del procés. “Si volíem transformar aquesta llana al territori necessitàvem artesans que ho fessin i no en teníem. Tan sols hi havia dues noies que treballaven amb el teler de manera que ens vam haver de plantejar de fer cursos de formació per a persones interessades en l’artesania, vinculant-los amb la llana”, explica la Vanesa.

La idea va donar els seus fruits i ara l’Obrador Xisqueta disposa d’un equip d’una desena d’artesanes que venen les seves obres –confeccionades majoritàriament amb llana xisqueta– a través de la botiga virtual: www.xisqueta.bigcartel.com

Una d’elles és la Bàrbara Grosskopf que, nascuda a Barcelona, va viure a diferents països fins que un dia va optar per instal•lar-se al Pallars. Va deixar la seva feina de recepcionista en un hotel i es va decidir a fer realitat el seu somni: treballar la llana per fer les seves pròpies creacions. Alumna dels cursos que l’associació Obrador Xisqueta impartia per tal de trobar artesanes, està contenta amb la seva decisió. “Pel que jo faig, la llana d’ovella xisqueta va força bé”, explica. “A mi m’agrada el material rústic i aquesta llana és relativament fàcil de treballar perquè té consistència”.
 


Foto: Mikel Aristregi

Però paral•lelament a la necessitat de donar sortida a la llana, s’havia de solucionar un altre problema prou greu en un territori rural on la ramaderia és una font d’ingressos important. “Una de les primeres coses que ens vam proposar va ser pagar als ramaders un preu just per la llana”, explica la Vanesa, ja que en els darrers anys la llana s’havia devaluat tant que molts d’ells fins i tot l’acabaven llençant.
 
Després d’establir aquest preu, es van posar en contacte amb els ramaders de la comarca, s’hi van reunir i els van explicar el projecte. “No hem tingut problemes seriosos amb ells pel fet de ser dones. Tots som molt francs i honestos i ens diem les coses a la cara”, diu la Vanesa.

Potser ens va costar que ens fessin cas amb el tema de la comercialització perquè ens veien molt somiadores, però com que en el dia a dia demostrem que fem coses, ens han acabat creient”.

Així, poc a poc, l’Obrador Xisqueta ha anat agafant forma i, des de fa tres anys, es donen a conèixer arreu del territori a través de la “Caravana Xisqueta”, una estructura mòbil confortable i divertida que permet divulgar el projecte de l’associació. Les artesanes ofereixen tallers dins la mateixa caravana amb la finalitat de mostrar la feina que s’està fent i conscienciar de la importància de l’ofici de pastor.

Així doncs, totes aquelles persones que tinguin curiositat per conèixer millor el projecte i en vulguin fer difusió, poden entrar a la pàgina web: www.obradorxisqueta.cat i navegar a través de la seva botiga virtual o interessar-se per la caravana. A més de gaudir d’una molt bona estona, s’estarà col•laborant amb una iniciativa que vetlla per mantenir l’essència més pura dels Pirineus.

Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som