Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
El 16% dels municipis catalans estan governats per alcaldesses
L’estudi Dones i homes en els governs locals catalans 2003-2011 situa Catalunya com una de les comunitats autònomes amb menys representació femenina als consistoris. Encara ara, 86 municipis, el 9,1% del total, no tenen cap regidora. L'estudi es va presentar el passat dimecres 8 de juliol al Col·legi de Periodistes de Catalunya.
glocal | 11/07/2014


Presentació de l’estudi. De dreta a esquerra: Fina Birulés; Carolina Barber; Marta Corcoy i Tomás Ezpeleta. (Foto: Marc Javierre)

 

Marta Roqueta.- Dones i homes en els governs locals catalans 2003-2011 analitza la presència i el rol de les dones en els consistoris durant el període 2003-2011 i fa un històric dels 35 anys de democràcia local a Catalunya. La investigació ha estat realitzada per un equip de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya format per Marta Corcoy, Carolina Barber, Tomàs Ezpeleta i Xesco Montañez i es va presentar dimarts  8 de juliol al Col•legi de Periodistes de Catalunya, a Barcelona.
 
Dels 947 consistoris catalans, només 151 estan actualment governats per dones, xifra que suposa un 15,9% del total.

El percentatge era encara més baix després de les eleccions del 2011, quan n’hi havia 134 (14,2%) mentre que la mitjana espanyola era del 16,7%. El mateix passa amb el nombre de regidores, que a Catalunya representa el 32,5% i, a l’Estat, el 34,9%.

Tímida influència de la llei de paritat
El 62% dels municipis catalans no assoleixen la paritat marcada per la Llei orgànica 3/2007 per a la igualtat efectiva d’homes i dones, que estableix que cap dels dos sexes ha de tenir una representació per sota del 40% a les llistes electorals en els municipis de més de 3.000 habitants.

La mesura va tenir una influència positiva en el nombre de regidores: al 2003 eren el 23% i al 2011 el 32,5%. En les últimes eleccions, les llistes amb més paritat van ser les dels municipis d’entre 5.000 i 10.000 habitants, així com les de la ciutat de Barcelona, amb un 47,3%.

La llei, però, no contempla la paritat en els caps de llista, deixant en mans dels partits l’establiment de mesures de paritat. Tot i que el 16% de les alcaldesses ja governen en el 20% del territori català, entre el 2003 i el 2011 el percentatge d’alcaldesses només ha pujat quatre punts.

L’atenció a les persones i la igualtat, cosa de dones

La majoria de càrrecs electes amb responsabilitats en l’atenció a les persones són dones. Moltes de les alcaldesses i regidores, a més, ho solen ser per un espai curt de temps, un o dos mandats.

Els homes, en canvi, són més habituals en càrrecs de gestió del territori i generació de riquesa i només el 6% es dedica al desenvolupament de polítiques d’igualtat. També solen mantenir-se més temps al càrrec: tots els alcaldes que ho han estat durant els nou períodes electorals són homes.

Reconeixement a les alcaldesses
En el marc de la presentació de l’estudi, la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, i Mireia Solsona, diputada d’Educació, Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Matadepera, van retre homenatge a les següents alcaldesses catalanes, segons les categories establertes:
 


Públic asistent a l’acte. De dreta a esquerra: Maria Eulàlia Solsona Costa, exalcaldessa de Verdú; Conxita Campoy Martí, alcaldessa de Malgrat de Mar; Teresa Padrós Casañas, alcaldessa de Palau-solità i Plegamans; Marta Huguet Mas, alcaldessa de Montornès de Segarra; Marc Prat Arrey, secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals; Joana Ortega, vicepresidenta del Govern; Mireia Solsona, diputada; Laia Bonet, parlamentaria; Juan Antonio Tamayo tinent d’alcaldia de Benestar Social i Territori de l’Ajuntament de Sant Boi; Lluïsa Moret Sabidó, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat; Montserrat Fornells Solé, alcaldessa de Vilanova de l’Aguda (Foto: Marc Javierre)

Darrera alcaldessa que ha accedit al càrrec.
-Lluïsa Moret Sabidó, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat des del 10 de maig de 2014 pel PSC, va rebre aquest reconeixement en representació de les alcaldesses que han estat escollides recentment.
 
Alcaldesses més joves.
Dues són les alcaldesses catalanes menors de 35 anys: Montserrat Fornells Solé (IVA-AM), alcaldessa de Vilanova de l’Aguda, de 31 anys, i Marta Huguet Mas (CiU), alcaldessa de Montornès de Segarra, de 34 anys.

Alcaldesses històriques.

L’alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, Teresa Padrós Casañas (PSC); l’alcaldessa de Malgrat de Mar, Conxita Campoy Martí (PSC), i l’exalcaldessa de Verdú, Maria Eulàlia Solsona Costa, en representació de les alcaldesses més veteranes. L’exalcaldessa de Verdú és, a més, la única alcaldessa que s’ha mantingut el càrrec durant set mandats.

El torn de reconeixements es va tancar amb Pilar Blasco Prim, ex alcaldessa de Santa Cristina d'Aro i que ha estat la única presidenta d’una entitat municipalista, l’Associació Catalana de Municipis (ACM).

La presentació també va comptar amb la participació de la filòsofa Fina Birulés, que va demanar anar més enllà de la política de quotes i que les alcaldesses aportessin noves maneres de fer política: "Igualtat i homogeneïtat en política no són sinònims", va dir.

Finalment assenyalar que la diputada, va destacar la qualitat de l’estudi: "Ens ha permès prendre consciència del que queda per fer, però també de tot el que hem avançat les dones en aquests darrers 35 anys".

I la vicepresidenta de la Generalitat per la seva banda es va referir a la poca permanència de les dones en política: “La dona encara es veu obliga a triar entre política i família”. També va destacar la dificultat de trencar amb el rol de l’home com a proveïdor.

Consultar l'estudi

 

Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som