Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Parint amb respecte
L’OMS va establir a l’abril de 1985 16 recomanacions sobre tecnologies de part apropiades basant-se en el principi que cada dona té el dret fonamental de rebre l’atenció prenatal apropiada, on la dona hi juga un paper central. Entre d’altres, s’aconsellava que les dones no s’havien de col•locar en posició de cap per amunt durant el part, que no estava justificat que més d’un 15% dels parts fossin per cesària, o que s’apliqués l’ús rutinari de la escissió per ampliar l’obertura vaginal o s’administressin fàrmacs analgèsics o anestèsics. Des de finals dels anys 70, coincidint amb el moviment feminista, grups de dones, com el de la cooperativa “Migjorn, casa de naixements”, treballen per recuperar el part normal, acompanyant a les dones i les parelles durant l’embaràs i el part, respectant el seu protagonisme.
glocal | 27/05/2014

Cristina Mora.- Aquest estudi de l’OMS continuava aconsellant que cap regió geogràfica havia de tenir un índex de treballs de parts induïts més gran al 10%, ja que s’ha d’evitar en aquest sentit la inducció per mitjans artificials dels parts per conveniència. També que durant el part s’ha d’animar a les dones a caminar i que cada dona ha de decidir lliurement la posició que vol assumir durant el part. Sobre els fàrmacs per atenuar el dolor, l’informe proposava que aquests s’havien d’administrar només si es requerien per corregir o evitar una complicació en el part.

Pel que fa als nadons, les recomanacions apel•laven a què el nounat havia de romandre amb la mare si així ho permet l’estat dels dos i que cap procediment d’observació d’aquest justifica la separació de la mare. Finalment, el foment de l’inici immediat de l’alletament, fins i tot abans que la mare surti de la sala de parts, era una altra de les recomanacions.

Seguint una línia de promoció de la salut avalada doncs per estudis de l’Organització Mundial de la Salut, que evidenciaven la seguretat dels parts atesos per les llevadores, tant a casa com a cases de naixement,  i que assenyalaven com un dels avantatges d’aquesta pràctica una important reducció de les despeses econòmiques de la salut pública, gràcies a la reducció del nombre d’intervencions, a vegades innecessàries, va néixer l’any 2001 Migjorn.

Amb gairebé 1000 parts assistits, aquest col•lectiu aposta per donar un tractament de l’embaràs, el part i la criança basat a potenciar l’actitud activa dels pares, propiciant la seva capacitat de decisió, el seu protagonisme i la seva responsabilitat davant la mateixa salut. Igualment, proposen un bon ús dels recursos tecnològics alhora que es recuperen els instints.
Segons una de les seves fundadores, la metgessa, especialitzada en obstetrícia i ginecologia, i llevadora, Montse Catalán, “quan una dona s’està plantejant un part respectat, s’està plantejant moltes coses: com ara com cuida l’embaràs, i a quins nivells d’estrès es sotmet ella i sotmet a la seva criatura”.

Entre les principals raons per les quals les parelles, assistides per l’equip humà de Migjorn, han escollit un part natural estan la confiança en el desenvolupament de l’embaràs i el part com a processos fisiològics, que en la majoria dels casos no necessiten intervenció. Sumat a un sentiment de seguretat produït per l’ambient familiar i conegut, on són acompanyades per les persones que elles escullen, amb total llibertat de moviment i seguint els seus instints. També valoren poder rebre els seus nadons en la intimitat i sense interferències. En altres casos també ho fan fugint d’experiències anteriors de parts a hospitals poc satisfactòries.
 

Montse Catalán, que amb el naixement dels seus dos fills assegura haver sentit l’explosió d’amor universal més gran que mai ha experimentat, ha estat testimoni de l’hospitalització massiva dels parts entre les dècades dels 60 i els 80, coincidint amb la construcció de grans hospitals com va ser el de la Vall d’Hebron, a Barcelona, així com de la medicalització d’aquests. Segons explica la llevadora, “primer feien l’hospitalització sense medicalització. Després van incorporar la medicalització, i amb aquesta el part es va fer insuportable i aparegué l’anestèsia, amb l’epidural, i d’aquesta vam arribar a la cesària. Ara sembla que estem caient de la cresta de l’onada. Com a mínim s’està perdent una mica de credibilitat de la pràctica de medicalitzar”.

Tot i així, avui dia a Catalunya el percentatge de parts realitzats a casa és petit, i es redueix aproximadament a un promig d’un naixement per dia. En canvi, en països com Canadà i Anglaterra, i altres països nòrdics, està normalitzat el part normal. Per normal o natural s’entén el que no està medicalitzat i on la dona escull la companyia que té durant el part, la manera de posar-se i el moment que necessita el suport d’un especialista o una ginecòloga, ja sigui realitzat a una casa o a un hospital.

Sobre l’efecte negatiu de l’anestèsia durant el part, utilitzat sistemàticament a l’estat espanyol, a diferència de països com Anglaterra on els índexs són molt baixos, la llevadora opina: “A Anglaterra d’entrada les dones ja no van amb la por al part com aquí. I això és fruit de què no han patit el fet d’entendre l’embaràs com una malaltia i el part com un procés hospitalari. El fet de no haver-se medicalitzat, i haver-se posat les oxitocines al màxim, que fan les contraccions insuportables, i que fa que acabin lligant a les dones al llit, sense poder-se moure, amb els monitors… Doncs com no han patit això, el part no s’ha fet insuportable per a elles, i llavors les dones no demanen anestèsia com aquí”.

Va ser al llarg de la dècada dels 70 i els 80 que va haver-hi una reacció tant de professionals de la salut com de dones que van començar a treballar i lluitar pel fet de decidir com parir, proliferant d’aquesta manera els parts a casa. La primera associació en l’àmbit estatal va ser “Nacer en casa”, que l’any passat va complir 25 anys. Li seguí “Maternitat Acuari” a València, i a principis del segle XXI Migjorn, on també donen assistència en l’etapa del puerperi, organitzen grups postpart, activitats per a dones,  parelles i nens, tallers sobre la menstruació i trobades als instituts i les escoles per apropar el naixement a les aules.

Montse Catalán, per la qual “el feminisme va posar paraules a l’innombrable”, ens fa reflexionar sobre la funció social de la maternitat. “La maternitat ens dona molt poder i socialment és una gran responsabilitat. Però no interessa gaire criar homes sensibles.  Volen homes que es juguin la vida. I tal com deia la Victòria Sau, ´volen homes per la guerra, ja que el fet important no és donar la vida sinó jugar-se-la o perdre-la”.

 

Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som