Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
L’avortament (3). 2014: Si s’aprova la reforma de la llei de l’avortament...
L’Estat espanyol s’equipararia a Irlanda, on hi ha des de fa ben poc l’excepció penal a l’avortament terapèutic “in extremis”, és a dir, en cas de perill de mort de la dona. La proposta de Gallardón limita l’avortament terapèutic respecte la del 1985 –demana dos informes mèdics externs al centre on es practica l’avortament- i elimina l’avortament eugenèsic, per malformacions fetals. Per tant imposa, afirma Gemma Nicolás Lazo, investigadora en temes de gènere i dret i professora en el Màster de Criminologia de la Universitat de Barcelona,: “no només la identitat de ser mare, sinó també de facto ser mare d’una criatura amb dificultats, sovint dificultats incompatibles amb la vida”.
glocal | 31/03/2014

Laia Serra.- La reforma representaria tornar a una situació similar a la que hi havia durant el franquisme, on estava tot prohibit però on també hi havia molta tolerància i les dones avortaven com podien, a costa de la seva salut. Seria tornar al sistema de regla-excepció en el qual les excepcions s’haurien reduït encara més i les escletxes per accedir a un avortament semilliure serien encara més petites que les que hi havia entre el 1985 i el 2010.

Si s’aprova la reforma de la llei, les noies entre 16 i 18 anys necessitaran autorització paterna. En cas de conflicte, es podrà portar als tribunals i un jutge dictarà, per un procediment d’urgència, qui té raó i si la noia jove té prou capacitat d’obrar com per decidir sobre el seu cos. Així, doncs, també modificaria la llei del dret i l’autonomia del pacient, explica Gemma Nicolás, que fins el 2010 establia l’excepció de la plena capacitat de decidir sobre el propi cos i la pròpia salut a menors de 18 anys i majors de 16 en el cas de l’avortament i de la reproducció assistida. La llei del 2010 va treure l’excepció de l’avortament i per tant, la majoria d’edat avançada per decidir només no s’aplicava en cas de reproducció assistida. Segons Nicolás, malgrat es preveu aquest procediment d’urgència, “coneixent la justícia espanyola, i coneixent el que està passant en altres països on les normes són més restrictives, a la pràctica serà com prohibir l’avortament a menors de 18 anys, perquè serà inviable”.

Segons l’Informe ‘Estadístiques sanitàries mundials 2013’ de l’OMS, en el seu anàlisi d’Objectius de Desenvolupament del Mil•lenni relacionats amb la salut, els bebès nascuts de mares adolescents (entre 15 i 19 anys) representen vora un 11% dels naixements del món, i el 95% d’aquests es produeixen als països en desenvolupament. Podríem deduir que els produïts a l’Estat espanyol no tenen motiu de produir alarma; i d’altra banda, dificultar l’accés a la interrupció voluntària de l’embaràs a aquestes dones no tindria conseqüències positives de salut. Segons el mateix anàlisi: “Les morts perinatals són un 50% més freqüents entre els bebès nascuts de mares menors de 20 anys que entre els nascuts de mares entre 20 i 29 anys. A més, els nounats de mares adolescents corren més risc de néixer amb insuficiència ponderal, la qual cosa pot incrementar la taxa de riscos per a la salut a llarg termini”.

A on ens porta la proposta?
Si s’apliqués la reforma, explica Gemma Nicolás, ens situaria “fora del cabal comunitari. Ens deixaria fora dels valors europeus, fora de l’Europa occidental que ha estat pionera en quant a drets, a nivell econòmic, etc. Seria tornar a unes regulacions dictatorials. Jo confio que la societat espanyola no podrà acceptar-ho; que serà cosa de dos dies i de seguida es tornarà a canviar”. Serà possible, doncs, objectar, practicar la desobediència civil? Segons Nicolás “penalment podrà tenir repercussions, però aquí és on poden sorgir les aliances en una societat que no està preparada per una regressió així. Acabaria sent com amb la llei del 85 –que no es complia-. Això no vol dir que sigui una bona solució, la inaplicació, perquè hi ha el risc, sempre, que sectors ultraconservadors ho destapin i denunciïn. Però tinc la confiança que hi hauria les aliances suficients perquè des de judicatura, fiscalia, fessin la vista grossa”.Per ara, el president del Govern, Mariano Rajoy ha suggerit que restablirà el supòsit eugenèsic, per malformació. (http://politica.elpais.com/politica/2014/02/19/actualidad/1392842458_841539.html)

D’haver passat, el 2010, a parlar de drets sexuals i reproductius, es parlaria, amb la reforma, d’una llei “per a la protecció de la vida del concebut i dels drets de la dona embarassada”. Segons Nicolás, “el ministre Gallardón s’ha inventat aquests ‘drets de la dona embarassada’, dels quals no es parla enlloc ni en cap conferència internacional, per restringir l’accés a l’avortament tot vestint-ho amb la seva pròpia terminologia conservadora”.

És important fer constar, i tenir present, que si s’aprova aquesta llei, explica Nicolás, “no és només que a nivell de dret comparat o dret intern tornem a un tipus de regulació conservador propi de dictadures o de sistemes fanàtics –perquè això està lligat a un fanatisme religiós-, sinó que contradiu els propis convenis internacionals. I aquí, a nivell jurídic, potser hi hauria alguna cosa a fer”. Els convenis internacionals ratificats per l’Estat espanyol passen a formar part del seu ordenament jurídic, explica l’experta, per tant, els convenis de la OMS són també dret intern. Per tant,“és possible que si sortís aquesta llei, es pogués intentar la seva derogació perquè contradiu convenis que ja són dret espanyol”. Sembla ser que aquest podria ser un camí per la batalla judicial posterior a una suposada sanció de la llei. Això en el cas que s’aprovi.

Horitzó desitjable?
Gemma Nicolás, que també és responsable de la comissió d’Igualtat de l’associació de Dones Juristes, explica com en el sí de l’associació hi ha discrepàncies sobre l’horitzó desitjable. Ella té clar que el millor és l’eliminació total de qualsevol restricció, però no tothom ho veu així. De moment, on hi ha acord és en què cal salvar els terminis.

Quadre comparatiu

Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som