Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
L’avortament (1). Comparació geogràfica i cronològica de les lleis
La llei que regula la Interrupció Voluntària de l’Embaràs, vigent des del 2010, va equiparar la legislació de l’Estat espanyol a la majoria de països europeus. El ministre de Justícia Alberto Ruiz-Gallardón vol modificar-la. Què implicaria aquesta reforma? En parlem amb una experta i revisem altres legislacions.
glocal | 04/03/2014

Laia Serra.- La inclusió del dret a l’avortament dins dels drets sexuals i reproductius va tenir lloc a partir dels 80 i sobretot dels 90 per part de l’OMS i l’ONU. Concretament és a la Conferència Internacional de les Dones de Beijing 95 on els drets sexuals i reproductius prenen una rellevància important. Gemma Nicolás Lazo, investigadora en temes de gènere i dret i professora en el Màster de Criminologia de la Universitat de Barcelona, explica com aquest és un dels casos en els quals “el dret utilitza el seu llenguatge per referir-se a una reivindicació –l’accés a la interrupció de l’embaràs- que havien fet moviments socials. En aquest cas les dones”.

La Constitució de l’Estat espanyol no fa cap referència als drets sexuals i reproductius. Sí hi apareix el dret a la salut en general, i des d’aquí, com diu Nicolás, s’entén que també inclou la salut sexual i reproductiva de les dones. “La llei del 2010 incorpora per primera vegada en una llei Orgànica important el concepte de salut sexual i reproductiva, tot bevent de tractats i dels convenis internacionals de salut i de drets sexuals i reproductius que l’Estat espanyol ha signat””.

Models d’intervenció i panorama internacional

Els models d’intervenció legal en referència a l’avortament són quatre:
-Prohibició absoluta. A Europa, El Vaticà, Malta o Andorra no permeten l’avortament en cap cas. Segons el requadre de polítiques de l’avortament de l’ONU, amb dades del 2011, a Malta, “les lleis sobre l’avortament han estat modificades per eliminar tots els supòsits en els quals l’avortament seria realitzat legalment. Tot i així, no està clar si una defensa de necessitat podria ser permesa per justificar un avortament realitzat per salvar la vida d’una dona”. A Andorra, Mònaco i San Marino, segons l’ONU, amb dades del 2011-, “les lleis sobre l’avortament no el permeten expressament per salvar la vida de la dona, però els principis generals de la legislació criminal permeten l’avortament per aquesta raó amb base de necessitat”.Irlanda ha modificat recentment la seva llei per permetre l’avortament en cas de perill de mort de la dona.

L’argument acostuma a ser l’assassinat d’un ésser humà. Segons Gemma Nicolás, en aquests estats on hi ha prohibició absoluta, “mai no s’ha vist cap codi penal que castigui l’avortament igual que l’homicidi d’una persona nascuda”.

-Sistema de supòsits. La regla general és la prohibició. L’avortament és delicte. Hi ha uns supòsits en els quals, excepcionalment, s’aixeca aquesta prohibició, sempre sota l’escrutini de l’estat, que controla si els supòsits es compleixen.

Era el sistema que va tenir Espanya entre el 1985 i el 2010, i és el que vol tornar a imposar el ministre Gallardón, amb més restriccions que el del ‘85.

Polònia, un dels països més influïts per la doctrina catòlica, té supòsits de malformacions del fetus (les 12 primeres setmanes), violació o incest.

-Sistema de terminis. Atorga la llibertat de decisió a les dones sobre avortar o no durant unes setmanes. Passat aquest temps, torna amb les restriccions, normalment a un sistema d’indicacions. Per tant és un sistema mixte.

És el que apliquen la majoria dels països occidentals i el que està en vigor actualment a Estat espanyol, des del 2010. El període varia segons els països: 14 setmanes a Espanya; 18 a Suècia; 24 a Holanda; 12 a Alemanya, França o Bèlgica; 10 a Portugal.

-Model d’avortament lliure o sense restriccions. És poc habitual però es produeix en algun lloc. El Canadà, en algunes províncies, com el Quebec, és un dels pocs països sense restriccions legals de cap tipus“sense que hi hagi una taxa elevada d’avortament”, explica Nicolás. I argumenta: “El 90% dels avortaments que es van practicar el 2011 són d’embarassos de menys de 12 setmanes. Les dones demostren  responsabilitat sobre aquesta qüestió. Per tant hi ha països on no es posa ni límit temporal perquè consideren les dones prou responsables per decidir. Pensar que la dona esperarà als sis mesos per avortar són hipòtesis més aviat morboses que no responen a la realitat”.

Els drets sexuals i reproductius, són drets humans
El Center for Reproductive Rights és una organització sense ànim de lucre dedicada a la promoció i defensa dels drets reproductius de les dones arreu del món. Elaboren mapes de les lleis de l’avortament per comparar visualment l’estatus legal de l’avortament (en anglès). Es tracta de mapes interactius actualitzats en temps real. El podeu consultar a: http://worldabortionlaws.com/map/

La ONU elabora un quadre sobre les polítiques d’avortament arreu del món, molt exhaustiu.  Es pot consultar a: http://www.un.org/en/development/desa/population/publications/pdf/policy/WorldAbortionPolicies2013/WorldAbortionPolicies2013_WallChart.pdf

Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som