Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Les castelleres, soles també poden
El 2013 està sent un any de celebracions per la colla Castellera de Sants, els borinots. Enguany es compleixen 20 anys de la formació, i el passat mes de maig, en la diada de vigílies de la colla, les ‘borinotes’ van celebrar-ho descarregant un nou de sis format íntegrament per dones.
glocal | 25/07/2013


Les borinotes carregant en el castell

Miro, B. i Martínez, M.- Un castell només fet per elles, les dones de la colla, és el que fan des de fa 7 anys les ‘borinotes’ de la colla Castellera de Sants. Van començar sense saber que eren les primeres de la història d’aquesta tradició catalana en descarregar un castell íntegrament femení. Ara, el que es va iniciar com una sorpresa de cara a la resta de la colla, s’ha convertit en una tradició i un tret característic de la formació. En la seva diada de vigílies d’enguany, la prèvia a l’aniversari, van tornar a demostrar un cop més que elles soles també poden.

La idea va sorgir una mica com a sorpresa cap als altres companys de colla en la vigília d’ara fa 7 anys. Contràriament al que es pugui pensar no ho fan com a protesta. L’encarregada de dirigir el castell femení, Marta Xarles, explica que “no és un acte reivindicatiu, sinó que és un repte com a dones per demostrar que sí, que també ho podem fer soles, però ho fem per passar-ho bé”.

En el mateix sentit, la presidenta de la colla, l’Esther Oriol, troba que és una forma interessant i il•lusionant d’implicar les dones en la tècnica castellera ja que “molts cops les dones no tenim l’oportunitat d’ocupar determinades posicions dins l’estructura d’un castell perquè no tenim les característiques necessàries de força i alçada, mentre que en un castell de dones totes participem d’una manera diferent a quan ho fem en castells mixtes”.

De colles que facin castells de dones ja n’hi havia abans que elles i n’hi ha ara, però que facin castells íntegres no. Allò que fa inèdit la seva pràctica és que elles ho dirigeixen absolutament tot, des de les integrants del tronc fins a les que fan de tècniques, les gralleres i les timbaleres, passant per les que fan la pinya. Fins i tot les que ara per ara no poden participar-hi, com les embarassades o les àvies, hi col•laboren fent-se càrrec de la canalla de les que fan el castell.

L’any passat la colla Castellera de Sants va participar en una jornada castellera a Bellprat on s’homenatjava la Natividad Yarza,  primera alcaldessa de l’Estat espanyol i d’aquest municipi. En aquell acte, les ‘borinotes’ van ser les úniques en participar amb un castell completament de dones. La Marta Xarles recorda que la resta de participants i espectadors “van al•lucinar, i és més, van venir per comprovar si realment era veritat que érem totes dones”.

Les castelleres de Sants no han repetit mai un castell, tant és així que cada vegada tenen menys possibilitats de fer quelcom nou. “És un divertiment, però ara ja fem castells que requereixen una certa complexitat tècnica” apunta Xarles. La voluntat de les ‘borinotes’ d’anar-se superant no passa desapercebuda, gràcies a elles, moltes altres s’enganxen al món casteller i a la colla i els permet entendre des de dins què significa fer un castell.


Foto de grup amb Aurora Batet, -l’única que no va vestida de castellera-, la primera dona castellera que va ser convidada a l'acte i amb qui les 'borinotes' de la colla Castellera de Sants es van voler fotografiar.

Tal i com assegura la presidenta, ara “el paper de la dona està molt integrat al món casteller ja que té un rol rellevant, el mateix que un home”, i puntualitza dient que el castell femení “serveix per donar visibilitat i participació a les moltes dones que en actuacions normals no poden arribar a desenvolupar aquests papers”; per a elles és un acte de normalització, no de reclamació.

Que les dones facin castells és, avui, una pràctica habitual però durant els inicis d’aquesta tradició, va ser una activitat exclusivament reservada per als homes. Enguany, a l’acte de celebració de la diada de vigílies de la colla Castellera de Sants van tenir una padrina molt especial: l’Aurora Batet, la primera dona castellera.

El seu pare va ser fundador de la colla de Gavà i juntament amb els seus germans, l’Aurora els acompanyava a totes les actuacions. Va ser així com va començar a enfilar-se als primers castells. Era l’any 1944, tenia set anys i era la primera dona castellera, o millor dit, la primera nena castellera. Va ocupar posicions de dosos, acotxador i enxaneta.

Quan el seu pare i germans van formar part de la colla Castellera de Valls ella també hi anava. “Era un fet que podia cridar l’atenció, fins i tot alguns diaris de l’època m’esmentaven, però per a mi, la meva família i la colla era un fet normal, consideraven que era una més”, explica l’Aurora. Tot va acabar quan va començar a créixer i va deixar de ser nena per fer-se una dona. Ella mateixa va veure que aquell ja no era el seu lloc.

Ara, és en part gràcies a les dones que es poden fer aquests castells tan grans i que requereixen tantes mans. “Abans les construccions eren molt més senzills perquè no hi havia tanta gent a la colla, i l’entrada de les dones al món casteller ha estat sinònim de creixement en nombre però també en possibilitats i desenvolupament de la pròpia tradició”, comenta l’Aurora. Encara no s’acaba de creure que a dia d’avui un grup de dones aixequin un nou de sis, un fet que, en ple any 1944, era encara inimaginable a la ment de la primera dona castellera. 

Aquest procés d’admissió de la dona que s’ha viscut en el món casteller és un reflex de l’evolució del món actual, de la posició de la dona en el mapa civil i social d’avui en dia. Coincidint amb les idees de l’Aurora Batet, les dones s’han anat integrant de mica en mica en diferents espais de la vida quotidiana i ara, estan tan arrelades en algunes tradicions, com és el cas del món casteller, que sense elles no serien possibles.

Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som