Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
La violència masclista: una anàlisi realitzada des de l’òptica dels mitjans de comunicació i de l’alumnat universitari
Un equip d’investigació de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) ha presentat aquest dilluns dia 15 d’abril al Col•legi de Periodistes de Barcelona l’anàlisi 2012: Impacte de les recomanacions sobre el tractament de la Violència Masclista als Mitjans de Comunicació. També es va presentar un sondeig a l’alumnat sobre la percepció de la violència de gènere en l’entorn universitari elaborat pel Centre Dolors Piera de la Universitat de Lleida (UdL): Creences de l’alumnat de la UdL sobre la Violència de gènere.
comunicació | 18/04/2013


(Foto: Samantha Heim) D'esquerra a dreta: Francina Vila, Yolanda Bardina, Carolina Barber, Marta Corcoy i Mavi Carrasco.

 

 Heim, S i Santilari, E.-  L’acte de presentació de les dues recerques va comptar amb la participació de la Regidora de Dona i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona, Francina Vila i el va presentar la presidenta de l’ADPC, Carolina Barber.

L’estudi l’Impacte de les recomanacions sobre el tractament de la Violència Masclista als Mitjans de Comunicació ha estat realitzat per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC). Mavi Carrasco, Marta Corcoy, Montserrat Puig i Elena Riera són les autores d’aquesta recerca que arriba a la seva setena edició.

Els mitjans de comunicació analitzats en aquesta investigació han estat El PuntAvui, El Periódico, El País, La Vanguardia, Público i El Mundo, i la mostra suma un total de 130 unitats informatives (notícies, reportatges i articles d’opinió) dels mesos de gener i setembre del 2012. En el cas de Público només el gener per haver tancat l’edició en paper i el setembre ha estat substituït per El Mundo.

Els resultats mostren que hi ha diferència entre la presència d’aquest tipus de notícies entre un mitjà i un altre. Per exemple, el ja desaparegut Público és el rotatiu que destina més pàgines a la violència masclista. L’estudi també divideix les notícies en funció del seu contingut: agressions i assassinats, accions policials, el context dels maltractaments o textos opinatius. En aquesta classificació, els resultats mostren que més de la meitat de les notícies fan referència a les agressions o assassinats, mentre que els articles d’opinió en relació al tema són molt escassos.

Pel que fa al format de les peces informatives, les seves autores destaquen un increment dels formats breus, és a dir, de les informacions curtes en què només hi ha lloc per a la descripció dels fets, cosa que comporta la utilització d’una única font informativa en l’elaboració de la notícia. Les investigadores destaquen que el format breu “és positiu”, ja que “quan més curta sigui la peça, menys espai hi ha per a l’equivocació”; per altra banda però, critiquen l’ús gairebé exclusiu de les fonts policials, perquè això “impedeix el contrast i l’ampliació de la informació amb experts o altres institucions”, sobretot en el cas de les informacions que ocupen més espai.

Un altre aspecte controvertit és que la informació sobre la identitat de l’agressor acostuma a aparèixer en aquestes notícies, tot i que s’opta per preservar més la seva intimitat. En canvi, les víctimes són més exposades amb nom i cognom, de manera que no s’aconsegueix mantenir el seu anonimat.
 


(Foto: Samantha Heim)  Públic asistent a l'acte amb la taula de presentació al fons.

 

Visió universitària
L’estudi Creences de l’alumnat de la UdL sobre la Violència de gènere ha estat elaborat pel Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones de la Universitat de Lleida (UdL). El va presentar una de les autores, Yolanda Bardina. L'estudi revela com la violència de gènere és un problema que també es viu a la universitat. A través de la investigació Sondeig a l’alumnat de la UdL sobre percepció de la violència de gènere en l’entorn universitari, es mostra la percepció i l’opinió que té l’alumnat de la UdL sobre la violència de gènere i proposa mesures de sensibilització.

La recerca mostra que més de tres quartes parts de l’alumnat s’informen sobre la violència de gènere a través dels mitjans de comunicació, sobretot amb els telenotícies, però alhora denota que la gran part desconeix la política de prevenció per part de la universitat. La majoria de joves creuen que aquestes situacions es donen en moments de ruptura de la parella, però els motius d’aquestes agressions varien en funció del sexe: mentre que les noies atribueixen aquesta violència a factors personals com ara problemes mentals, drogoaddiccions i creences masclistes, els nois ho entenen com a moments de descontrol. En general, les noies tendeixen a no tolerar aquestes situacions d’abús i els nois mostren indiferència. Només un 36% entén la gelosia com a un comportament negatiu, envers el 64% restant que ho tolera o li és igual. Una de les dades més significatives que senyala aquest informe és que el 10% dels nois justificarien que un home agredís la seva parella.

Gairebé la meitat dels estudiants no creuen que la universitat sigui un espai sexista, tot i que afirmen que hi ha actituds sexistes en diverses ocasions, i un 1,1% ha sofert alguna situació de violència de gènere o assetjament sexual. La gran majoria creu que s’hauria de realitzar una campanya de sensibilització a nivell universitari i hauria d’haver-hi una unitat de referència a la universitat que gestionés les denúncies en situacions de violència.
L’estudi també posa de manifest una manca de conscienciació, sobretot per part dels nois, en un context en què la violència de gènere ha augmentat entre els joves degut a les xarxes socials i a les aplicacions de mòbils com el Whatsapp.

Tot i la millora substancial que s’ha fet tant als mitjans de comunicació com al camp de l’ensenyament en relació al tractament i al coneixement d’un tema com la violència masclista, ambdós estudis posen de manifest que encara queda molta feina per fer. Per una banda, falta conscienciació en el camp de la prevenció social. Per altra banda, els mitjans de comunicació haurien de revisar qüestions referents a la identitat de les persones involucrades en situacions de violència masclista, així com també tenir cura del lèxic utilitzat en aquestes peces informatives i diversificar les fonts informatives.

 

Altres notícies
Premis de Comunicació no Sexista | comunicació | 07/10/2009
Premis de Comunicació de la Diputació de Barcelona per a l'any 2009 | comunicació | 26/10/2009
El futur de la professió periodística passa per la igualtat de gènere | comunicació | 21/09/2010
Roda de premsa sobre l’estudi Qui figura a les notícies? | comunicació | 05/10/2010
La presidenta de l'ADPC, Carme Freixa, participa en una taula rodona sobre drets laborals en el sector dels gabinets de comunicació | comunicació | 08/12/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som