Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
El talent de la dona esportiva
Montserrat Gracia, pionera en el món del bàsquet femení en cadira de rodes a Catalunya, Carme Perea, destacada jugadora professional de tennis, i el documental “Encordades”, una coproducció de la Facultat de Comunicació Blanquerna, TV3 i Alkimia Produccions, han estat guardonats a la 6ª edició dels Premis Dona i Esport que atorga l’Ajuntament de Barcelona.
glocal | 07/03/2013

Cristina Mora.- El Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch va ser l'escenari, el passat 28 de febrer, de la cerimònia d’entrega dels premis, presidida per la tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, i la regidora de Dona i Drets Civils, Francina Vila. La tinent d’alcalde va destacar la necessitat de seguir recolzant i premiant el talent femení i va posar l’accent en l’edat de l’adolescència, quan moltes noies deixen de practicar esport, “a l’edat de secundària és quan es perden moltes esportistes i això no ens ho podem permetre. Per això continuarem treballant amb el Consell Escolar”. Per la seva banda, Francina Vila va referir-se a la manca d’igualtat efectiva entre homes i dones en el món de l’esport, on “només 5 presidentes ocupen llocs de responsabilitat d’una entitat esportiva”.

Les tres candidatures del 6è Premi Dona i Esport destaquen pels mèrits obtinguts en la pràctica esportiva i en el foment i la difusió de l’esport femení. Amb l’objectiu de trencar estereotips davant la manca de paritat en el món de la competició esportiva i el tractament desigual de l’esport femení en els mitjans de comunicació van néixer, ara fa 6 anys, aquests guardons de la mà de l’Institut Barcelona Esports, que enguany han incorporat dues noves modalitats.


Les guanyadores i guanyadors d'aquesta edició

El  tradicional Premi “Mireia Tapiador” –en homenatge a aquesta figura de la gimnàstica artística- centrat en la promoció esportiva, ha recaigut aquest any en Montse Gracia, activa jugadora de bàsquet en cadira de rodes, presidenta actual de l’entitat Unió Esportiva (UNES)-FC Barcelona. Va ser l’any 1975 que Gracia va començar la pràctica del basquet en cadira de rodes i un any més tard jugà el que va ser el primer partit a Catalunya i l’estat espanyol en categoria femenina. Montse Gracia va fundar a més el club CEM Barcelona, pioner també del bàsquet femení en cadira de rodes dels Països Catalans, i va ser cofundadora del club UNES de Sant Feliu de Llobregat. Com a jugadora internacional de la modalitat des del 1986, Gracia ha participat en diversos mundials i campionats d’Europa fins l’any 2003. Actualment retirada, la jugadora continua treballant activament en la promoció del bàsquet femení en cadira de rodes.

Durant l’entrega del Premi, Imma Gracia va destacar de la seva germana que “sempre ha estat una persona lluitadora, que ha promocionat les ganes de viure”.

Innovacions del Premi Dona i esport
El Premi a la Dona Esportiva i al Mitjà de Comunicació han estat les dues noves modalitats d’aquest any, que a més han incorporat la novetat de la votació popular on line d’aquests, a través de la web www.bcn.cat/premidonaiesport. Els usuaris i usuàries podien escollir entre tres candidates de la categoria dona esportista: la nedadora d'aigües obertes Esther Nuñez, la tennista veterana Carmen Perea, i la corredora de muntanya Núria Picas. I dues candidatures en la de mitjans de comunicació: el periodista Manel Serras i la productora Blanquerna, pel seu documental Encordades. Finalment, ha estat Carmen Perea, qui s’ha endut el reconeixement pels mèrits de la trajectòria esportiva en competició, i “Encordades”, com a mitjà de comunicació.

Carmen Perea, jugadora veterana del tennis i número 1 de l’Estat espanyol durant una dècada, va mostrar la seva emoció i orgull al rebre el premi “per la seva doble vessant: com a dona i com a esportista”. Perea és actualment co-responsable del Grupo de Competición Femenina Perea&Sanromà, especialitzat en la formació de jugadores a partir dels 11 anys, consolidant així el tennis femení arreu de l’Estat espanyol i ajudant en la seva professionalització. Perea, referent en la promoció del tennis femení com a entrenadora del 1985 al 1995, és a més Coach internacional de federacions, entrenadors i jugadores professionals.

Dones alpinistes i el somni de la llibertat
El documental Encordades, que ha rebut el  Premi de Mitjà de Comunicació, retrata la vida i trajectòria de diverses alpinistes i escaladores catalanes de cinc generacions, que van lluitar per dur a terme els seus somnis i aspiracions. Com va ser el cas de Carme Romeu, de 92 anys, que va explicar que el fet que l’alpinisme fos un món més masculí no li va suposar cap destorb per fer el que a ella li agradava. Tota una mostra de valentia i de superació d’estereotips el que van representar aquestes dones esportistes, en uns anys on la muntanya era considerada un excés de llibertat per les dones. Mònica Verge, alpinista de 52 anys i una de les protagonistes del documental, va expressar tot fent un acudit “és més difícil per a mi dir aquí 4 paraules que fer un 8000”. 

 

Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som