Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Alternatives d’economia solidària davant la crisi
El Tercer Sector i les entitats de finances ètiques cada vegada estan més vinculades ja que aquestes ofereixen unes condicions més favorables que els bancs convencionals, menys interessats en aquest tipus de projectes. A més, la crisi actual, que ha provocat un retard en el pagament de les subvencions públiques i l’endarreriment de les convocatòries de les subvencions anuals està deixant a les entitats socials en una situació més desprotegida. Les finances ètiques, centrades en projectes d’economia i transformació social, ofereixen amb els seus serveis una nova via per la creació d’una xarxa d’economia solidària que potencia l’autogestió.
glocal | 05/03/2013

Cristina Mora.- En els darrers 5 anys les finances ètiques han tingut un creixement exponencial: els efectes de la  crisi, moviments com el 15 M, la difusió que ja fa anys desenvolupen entitats com Finançament ètic i solidari (FETS) o SETEM i la sostenibilitat d’aquest nou model d’economia, ha fet que cada vegada més gent opti per aquest sistema.

Segons dades de l’Observatori de les Finances Ètiques, actualment aquest tipus de finances tenen creixements del 20 i el 30%, a diferència de les tradicionals que no presenten un augment respecte a la inversió. Però de totes maneres, la quota de mercat d’aquestes dista encara molt de la banca tradicional, i hauria de situar-se a nivells de quota del 0’5% per convertir-se en competidores.

Coop 57, pionera en finances ètiques
Una d’aquestes alternatives, de les primeres sorgides a Catalunya, ha estat Coop 57, una cooperativa de serveis financers, que compta amb 2100 persones associades i 440 cooperatives i entitats de l’economia social i solidària. En els darrers cinc anys, Coop 57 ha finançat 750 projectes socials per un valor de 25 milions d’euros.


Associades i associats de les Coop57 (foto: coop57)

Xavier Teis, cap de comunicació de Coop 57 ens explica el seu funcionament: “La idea genèrica de les finances ètiques, el que pretenen, es poder recollir l’estalvi de les persones, entitats, empreses, societat civil, etc. que estigui disposat a cedir-los per dirigir-los a finançar projectes d’economia i transformació social. L’objectiu no és fer d’entitats financeres i créixer molt, sinó que l’objectiu de fons és la transformació social en positiu. Per tant, que els projectes que demanen finançament siguin projectes transformadors, projectes que amb la seva activitat econòmica o no,  facin una tasca de transformació social i que aportin algun tipus d’impacte social positiu”.

Fundada al 1996 per 57 ex treballadors i treballadores de l’editorial Bruguera, que després de l’acomiadament van invertir el capital de la indemnització, uns 30.000€, en la creació de la cooperativa, Coop 57 està formada per dos tipus de socis: persones a títol individual que fan aportacions de capital amb els seus estalvis, però que no poden demanar préstecs, i persones jurídiques o entitats, que a més de fer les aportacions, sol•liciten finançament pels seus projectes.

Alguns dels principis que regeixen la filosofia de la cooperativa son la coherència, la compatibilitat, la transparència, la solidaritat, la reflexió i la participació, tots ells conceptes que s’allunyen de la lògica financera imperant. “Del que es tracta és de canviar paradigmes i maneres de fer. D’aquesta manera, ens trobem en que una entitat com Coop57, que ofereix serveis financers d’estalvi i préstecs, és una entitat participativa, democràtica, on cada soci té un vot (independentment del capital aportat) i on no existeix l’ànim de lucre. Estem intentant canviar la idea de l’ús que donem als nostres diners i de l’ús que en fem dels excedents. La idea d’entitats de finances ètiques com la del Coop57 és recuperar el valor social dels diners, és tornar a posar l’economia al seu lloc. Actualment, les persones estem al servei de l’economia i es tractaria d’aconseguir invertir aquesta lògica i que l’economia estigui al servei de les persones. Recuperar l’ús social dels diners i que aquests serveixin per un millor desenvolupament de la nostra societat”, comenta Xavier Teis.


Un dels actes organitzats per Coop57 (foto: Coop57)

“O ens rescatem nosaltres mateixos o ningú ens rescatarà”
L’autogestió i el treball en xarxa son altres dels conceptes innovadors que des del món de les finances ètiques s’està impulsant i que Coop 57 promou. “Estem veient, als darrers anys, que s’han rescatat nombroses entitats financeres amb milionàries aportacions de capital públic, però que en canvi s’ha estat menys generós i comprensiu amb les persones amb dificultats greus, com els casos dels desnonaments o situacions d’atur.

Per tant, en moments de dificultats, es tracta de teixir xarxes ciutadanes i associatives que ens permetin solucionar, per nosaltres mateixos, alguns dels problemes actuals. Coop57 té aquest mateix plantejament en el sentit de que es un projecte col•lectiu d’empoderament econòmic que ens permeti satisfer les nostres necessitats financeres”, comenta el cap de comunicació de Coop 57.

Treballant per la igualtat de gènere en les finances ètiques
Davant el fet que hi ha una predominança d’homes en la gerència de les entitats socials i al càrrec de la gestió financera d’aquestes, Coop 57 està engegant una Comissió de gènere, encara en estat embrionari, per analitzar quina és la realitat sobre les qüestions de gènere de les entitats sòcies i dels diferents espais de Coop57. Núria Suñé, membre de la comissió explica: “Voldríem garantir que les desigualtats vinculades al gènere, i tant presents en la empresa convencional, no es reprodueixen en les nostres organitzacions i estructures. Per a tal fi, l'objectiu immediat de la Comissió de Gènere és obtenir dades per tal de conèixer quina és la realitat en les nostres organitzacions. I un cop disposem d’aquest diagnòstic estarem en condicions de treballar sobre aquelles possibles mancances que haguem detectat”.

En aquest sentit, segons Núria Suñé, la base de dades de Coop 57 ja demostra que “hi ha molts més socis col•laboradors que sòcies, tot i que la tendència en les últimes entrades és que comença a haver-hi més igualtat. Una vegada tinguem les dades actualitzades, també mirarem d'analitzar si dels homes que han entrat tenen parella i aquesta no s'ha donat d’alta com a sòcia tenint en compte que hi està el company. Pel que fa a les entitats, també hem vist que la gran majoria estan representades o dirigides per homes”.

Coop 57, que promou una altra manera de gestionar els diners on la coherència entre els valors personals i les inversions econòmiques vagin de la mà, té actualment seus a Aragó, Andalusia, Astúries, Galícia, País Valencià, Madrid i Catalunya.

Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som