Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Repensant on dipositem els nostres diners
Segons el baròmetre anual de l’Observatori de les Finances Ètiques, que forma part de l’associació FETS (Finançament Ètic i Solidari), els ingressos de les entitats de finances ètiques han augmentat en un 54% a l’Estat durant el 2011 i els préstecs en un 24%. La crisi econòmica i moviments com el 15M, que va liderar la crítica global a les males pràctiques polítiques i econòmiques del sistema capitalista i que, des de les places, va plantejar alternatives com les de les banques ètiques, s’apunten com a possibles acceleradors del creixement, segons l’Observatori, que analitza des del 2007 l’evolució de les entitats de finances ètiques a Catalunya i la resta de l’Estat.
glocal | 13/02/2013


La periodista Irene Peiró signant un exemplar del seu llibre
 

Cristina Mora.-  També l’augment del tractament mediàtic sobre aquests temes ha propiciat la indignació de la ciutadania davant els escàndols financers i polítics, de manera que una part de la societat s’ha començat a replantejar com i on gestionar els seus diners. De totes maneres, l’Observatori indica que tant Catalunya com Espanya encara disten molt de la realitat europea en temes de  finances ètiques.  
 
La periodista Irene Peiró ha entrevistat en el seu llibre “Busques una alternativa al teu banc? Preguntes i respostes sobre finances ètiques” (Edicions Els Llums) a portaveus de les principals entitats financeres ètiques de l’Estat espanyol, com Triodos, Fiare, Oikocredit -especialitzada en cooperació al desenvolupament- o Coop 57, cooperativa de serveis financers.

Des de diferents col•lectius crítics s’està estenent el concepte de “dictadura financera” per parlar del sistema econòmic dominant. Segons la periodista, aquest terme “vol posar de manifest que no vivim en un sistema democràtic, encara que seguim utilitzant la paraula, perquè realment els ciutadans no tenim la capacitat de votar als que realment estan prenent decisions que afecten en la vida de milers i milers de persones. Perquè al mercat financer no el pot votar ningú i, el que és pitjor, ni tan sols sabem qui son per poder demanar-lis responsabilitats, perquè son gent que ja procuren estar ben amagats i converteixen la invisibilitat en una estratègia”.

Les banques ètiques, son ja una alternativa
La mirada crítica arriba també de la mà de professionals d’entitats convencionals, que un bon dia decideixen optar per un nou model de banc. És el cas del sotsdirector de Triodos Bank, Joan Antoni Melé, que és entrevistat per Irene Peiró al seu llibre. “Hi ha casos de gent vinculada al món de les finances ètiques, que treballaven en una entitat financera convencional  des de feia molts anys  i que, amb les males praxis creixents de la banca convencional,  cada vegada es sentien més enganyats o més incòmodes amb aquest tipus d’entitats i van decidir continuar en allò que saben fer, que és el món financer, però en un entorn on podien sentir-se més còmodes amb els seus valors”, comenta la periodista.

Triodos Bank, fundat a Holanda al 1980 per un col•lectiu de persones vinculades al moviment d’antroposofia que volia apostar per l’economia alternativa, és capdavanter i compta amb més de 350.000 clients arreu d’Europa i més de 100.000 a Espanya, on va arribar al 2006, mentre que a Catalunya al 2004. Triodos concentra actualment el 90% del volum de finances ètiques a Espanya, segons dades de l’Observatori de les Finances Ètiques del 2009. Es tracta de l’únic banc ètic en aquests moments que ofereix serveis similars als bancs tradicionals, com son els comptes corrents i les targetes de crèdit.

A partir del 2013 entrarà, però, en funcionament a l’Estat espanyol, en aliança amb la Banca Popolare Etica, una cooperativa de crèdit amb la intenció d’actuar com a banca ética: FIARE. Creada al 2003 per una cinquantena d’entitats socials del País Basc, està recollint al llarg d’aquest temps el capital social mínim de 5 milions d’euros per a poder constituir-se com a banc, requisit indispensable per aconseguir una llicència bancària que atorga el  Banc d’Espanya
 
Prenent consciència des de joves
Per tractar de la tasca de conscienciació i difusió que se’n fa de les noves alternatives econòmiques, la periodista ha entrevistat a tècnics de  l’associació Finançament Ètic i Solidari (FETS), que va néixer de la fusió de diferents ONG, com Justícia i Pau, on el catedràtic d’Economia Arcadi Oliveres va començar a introduir el concepte de Banca Ètica.

També ha dedicat unes pàgines del llibre a parlar amb els responsables de SETEM, que organitza anualment la Festa del Comerç Just i de la Banca Ètica, i que duu a terme campanyes de conscienciació com “Demana banca ètica”, juntament amb Justícia i Pau i FETS, al món universitari. Segons les paraules d’Irene Peiróa l’inici del curs acadèmic, que és quan als estudiants se’ls ofereix vincular la targeta universitària a una entitat financera, se’ls informa perquè puguin decidir conscientment i amb coneixement de causa, perquè sinó es fa d’una manera automàtica i potser tu no vols aquella entitat. I SETEM diu “para’t i que sàpigues que tens una altra possibilitat. Perquè  sovint és una estratègia de les entitats financeres captar a gent jove, que no és molt conscient de tot això, però que quan ja la tens agafada, quan tu ja ets client d’una entitat, és difícil o et fa mandra després canviar".  

Banques ètiques i solidàries, entitats financeres, cooperatives de serveis financers, microcrèdits... Diferents variants unides per una mateixa filosofia: la inversió ètica i socialment responsable en projectes que s’ anomenen “d’un impacte social positiu”, a través de la cultura, el medi ambient, la cooperació internacional o els serveis socials. Iniciatives totes elles d’economia social que treballen en la mateixa direcció, impulsats per la creença que, tal i com va popularitzar Arcadi Oliveres “un altre món és possible”.

Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som