Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
La resistència de l’economia social
Com qualsevol empresa, les entitats de l’economia social s’estan veient afectades per la crisi. Però, en prioritzar la seva missió social per sobre de l’obtenció de beneficis, estan més disposades a estrènyer-se el cinturó per seguir destinant diners allà on cal, cosa que els està conferint una major resistència a la crisi. El 73% de les persones que treballen en entitats d’economia social i del Tercer Sector són dones.
glocal | 17/01/2013


Sara Berbel

Irene Peiró.- “Quan la taxa d’atur creix, la taxa d’ocupació de les cooperatives es manté i l’últim any han pujat un 2,2% els llocs de treball a les cooperatives” - explica Guillem Perdrix, director de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC). L’evolució de les cooperatives, on ja treballen prop de 39.000 persones a Catalunya, és només un exemple d’una tendència generalitzada de l’àmbit de l’economia social, que agrupa prop de 10.000 entitats i empreses a Catalunya. La majoria d’elles estan mostrant major resistència al context econòmic actual que les empreses convencionals, segons el monogràfic “L’economia social a Barcelona” (octubre de 2012) de la XESB (Xarxa d’Economia Social de Barcelona), un espai de diàleg i intercanvi entre entitats d’aquest sector.

A diferència de les entitats sense ànim de lucre, les organitzacions i empreses de l’economia social desenvolupen una activitat econòmica, però prioritzen la seva missió social a l’obtenció de beneficis, cosa que els confereix una major capacitat per “estrènyer-se el cinturó i redistribuir el pressupost per col•locar-lo allà on cal”. Així ho assegura la Responsable de la Línia d’Economia Social de Barcelona Activa, Sara Berbel, que també remarca que les empreses socials estan menys afectades per les retallades o els endarreriments en el pagament de subvencions que les entitats sense ànim de lucre: “és un error vincular empreses socials i subvencions. Les empreses socials tenen productes i serveis. Són sostenibles”.

El 73% de les persones que treballen en entitats d’economia social i del conjunt del Tercer Sector són dones, segons l’estudi “L’Ocupació al Tercer Sector Social” (2010). També està “equilibrada” la presència de dones i homes entre els socis i sòcies de les cooperatives, segons el director de la FCTC, que explica que el 80% dels llocs de treball de les cooperatives són indefinits i més de la meitat corresponen a dones. A més, afegeix que, entre les prop de 40 cooperatives que s’han format el 2012 amb l’assessorament de la federació, 6 estaven formades exclusivament per dones.

Així doncs, la resistència de l’economia social és una bona notícia per a l’ocupació femenina, tot i que no es pot perdre de vista el greu impacte que la crisi està tenint entre ONG i entitats sense ànim de lucre, tal com reconeix Berbel: “el 2013 es podrien destruir un 20% de les entitats sense ànim de lucre”.

A diferència de les entitats sense ànim de lucre, les cooperatives, no només estan resistint a la crisi, sinó que en un context com l’actual tenen més possibilitats de creixement que en temps de bonança. “La motivació per crear-les augmenta en les fases recessives, quan els aturats perceben les dificultats per trobar feina, les víctimes de l’acomiadament col•lectiu es plantegen quedar-se amb l’empresa en fallida” - assegura l’economista Clemente Hernández en un article recollit per la publicació “Cooperativisme contra la crisi?” de la Fundació Pere Ardiaca (2011).
 

Creixement del 20% de les cooperatives en l’últim any
En aquests moments, Perdrix assegura que s’estan trobant alguns casos de cooperatives que es formen per salvar empreses a punt de tancar. Però assegura que un dels principals motius pels quals es creen cooperatives en aquests moments és el següent: “En un context com l’actual, la gent que es planteja el fet d’emprendre ha de ser més primmirada. T’acompanyes d’altres persones per compensar febleses”. En aquest sentit, destaca que el nombre de cooperatives ha crescut un 20% l’últim any i que actualment se situa en prop de 5.000. Segons l’estudi de la XESB - que analitza dades tant de la ciutat de Barcelona com del conjunt de Catalunya -, les cooperatives van començar a remuntar a partir de 2009, després de disminuir els dos anys anteriors arreu del país. 

Les cooperatives representen el 40,6% del total d’empreses de l’economia social de Catalunya segons aquest mateix estudi, però encara més nombroses són les societats laborals (56,8%), en què la majoria del capital social també és propietat de les persones que hi treballen. Entre els anys 2007 i 2009, el nombre de societats laborals va créixer arreu de Catalunya, passant de 5.319 a 5.526, tot i que, des de llavors, han disminuït lleugerament fins a les 5.417.

Menys esteses que societats laborals i cooperatives estan les empreses d’inserció (0,5%) i els Centres Especials de Treball (CET) (2,5%), organitzacions especialitzades en promoure la inclusió sociolaboral de col•lectius vulnerables, en el segon cas exclusivament de persones amb discapacitat. El nombre d’empreses d’inserció ha passat de 45 a 52 entre 2008 i 2011 arreu de Catalunya segons l’estudi de la XESB, mentre que els Centres Especials de Treball - l’activitat dels quals depèn en major mesura de subvencions que la resta d’entitats de l’economia social - sí que està passant per més dificultats. Un 36% dels CET declaren tenir problemes de finançament i un 1,8% veu perillar la seva activitat a causa de l’endarreriment en el pagament de subvencions, segons un estudi de la Universitat Rovira i Virgili de juliol de 2012, que analitza dades de l’any anterior. 

A les entitats que atenen persones amb discapacitat, més del 60% dels usuaris són homes, ja que les dones d’aquest col•lectiu pateixen en major mesura “l’estigmatització social”, segons Berbel. Però això és un fet excepcional en l’àmbit de l’economia social, ja que, “en les entitats que treballen amb col•lectius en risc d’exclusió, la majoria de persones usuàries són dones” - explica Berbel.

Només a Barcelona, s’estima que 73.606  persones  amb especials  dificultats  d'inserció  laboral  van ser ateses per les entitats agrupades a la  XESB. La ciutat concentra una de quatre entitats d’economia social de Catalunya, de les quals 76 formen part de la XESB.

L’emprenedoria social, a l’alça
Tant a la ciutat com a la resta de Catalunya hi ha un interès creixent per l’economia social. Bona mostra d’això és que el 20% d’entitats de la XESB ja compten amb serveis d’emprenedoria social per assessorar les persones interessades en posar en marxa una empresa d’aquest tipus. Berbel explica que s’està produint “una emergència d’empreses socials”, perquè són una “forma d’auto-ocupació” i, alhora, donen cobertura a les necessitats de les persones en situació vulnerable, col•lectiu que també està creixent davant de l’actual situació econòmica. Per això, Berbel pronostica: “Ara hi ha hagut una eclosió de projectes d’economia social, però el 2013 anirà a més”.

 

Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som