Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Vintena edició dels Premis de Comunicació no Sexista 2012
Avui, 18 desembre, s'han lliurat els Premis de Comunicació no Sexista 2012 de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), a l’Auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna, coincidint amb la celebració del vintè aniversari de la fundació de l’entitat.
comunicació | 18/12/2012

Redacció.- En el discurs d'obertura la presidenta de l’ADPC, Lina Barber, ha destacat la excepcionalitat dels temps que vivim amb la pèrdua massiva de llocs de treballs,  dins i fora de la professió, que porta com a conseqüència la pèrdua en la qualitat de la información. "Quan els moments que es viuen són històrics, durs i polaritzats no és fàcil destacar bones i males practiques professionals. Tot es relativitza per l’economia de subsistència i el mercat laboral.” Per aquest motiu, Barber ha remarcat la importància de tenir cura dels continguts: “Hem decidit valorar els continguts, perquè és la única fórmula pragmàtica de reinventar el periodisme, sigui quin sigui el suport de distribució.”

Les guardonades i guardonats de la vintena edició dels Premis de Comunicació no Sexista han estat:
- Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2012 per un periodisme rigorós i de qualitat, fent visibles les dones i les seves actuacions: Laura Freixas Revuelta, que a través de les seves columnes d’opinió a la premsa escrita ha treballat a favor del reconeixement de les dones i ha reivindicat el paper d’aquestes en el món de la cultura. Va entregar el premi Núria Balada, directora executiva de l'Institut Català de les Dones.

- Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2012 per a les iniciatives tecnològiques i el foment del periodisme digital pel web ETS EL QUE MENGES.CAT, dirigit per Núria Coll, per la capacitat d’emprendre en femení, amb un equip jove i majoritàriament format per dones, fent un periodisme especialitzat a través dels mitjans digitals. Va lliurar el premi Antoni Reig, vicepresident de l'Associació Catalana de la Premsa Gratuïta i dels Mitjans Digitals.


(Foto: Marc Javierre) Les premiades i ells premiats d'aquesta edició

- Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2012 per una iniciativa comunicativa del món local al: Programa Xarxa Tendències, de la XAL, dirigit per Cristina Sáez per la llarga trajectòria informant sobre les tendències culturals i les noves tecnologies, donant veu a dones creadores i destacant l’ús que les donen fan de les noves tecnologies. Josep Oliva, diputat delegat d'Igualtat, Ciutadania i Benestar Social, de la Diputació de Barcelona, va entregar el premi.

- Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2012 pel tractament de la violència masclista: Charo Nogueira i Rebeca Carranco, del digital El pais.es pel rigor i la continuïtat en el tractament de la violència masclista i les diferents violències contra les dones, respectant els manuals i les recomanacions deontològiques. Va entregar el premi Dolors Comas, catedràtica de la Universitat Rovira i Virgili i ex-consellera de la CAC.

- Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2012 per a iniciatives de les empreses editorials a la: Revista Duoda, estudis de la diferència sexual de la Universitat de Barcelona, pel recull d’estudis de teoria i pràctica de la política de les dones. I per ser  una de les poques revistes universitàries de pensament feminista, pionera en la difusió a l’Estat espanyol del pensament italià de la diferència sexual. Va entregar el premi Maria Rosa Pons, secretària del Consell Municipal de Dones de l'Ajuntament de Barcelona.

- Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2012 per a iniciatives universitàries pioneres en investigació sobre dona i mitjans de comunicació a: l’Equip de recerca universitària de: Prensa para mujeres o el discurso de lo privado: el caso HYMSA. Universitat Autònoma de Barcelona 1987, dirigit per Amparo Moreno Sardà i Mar de Fontcuberta, junt amb: Teresa Velázquez, Amparo Tuñón, Rosario de Mateo, Joana Gallego, Anna Amoròs, Esther Crespo i Rosa Rodríguez, per una investigació elaborada des dels primers Grups de recerca sobre estudis de les dones constituïts a Catalunya, el Feminari Dona i Cultura de Masses del departament de Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona, creat els anys 80. Va entregar el premi Enric Frigola, secretari de la Junta de Govern del Col•legi de Periodistes.

- Premi a la Trajectòria Periodística 2012 és per a: Montserrat Minobis Puntonet, periodista de vocació i amant incondicional de la ràdio, on ha dedicat la major part de la seva trajectòria professional. Montserrat Minobis va ser la primera dona que va assumir el deganat del Col•legi de Periodistes de Catalunya i ha estat, segons les seves paraules, “una activista en el món de la política i del feminisme”. Va lliurar el premi Maite Calvo, directora de l'Oficina d'Informació del Parlament Europeu a Barcelona.

- Premi Males Pràctiques de Comunicació no Sexista: per la manca de paritat a les tertúlies de ràdio i televisió, generalitzat en totes les capçaleres de comunicació, però que aquest any es centra en el format ràdio, per la seva influència en l’opinió pública, a dos grans competidors d’audiència: Manel Fuentes, director i presentador de El matí de Catalunya Ràdio i Jordi Basté, director d’El món a Rac1. Va entregar el premi Carolina Barber, presidenta de l’ADPC.

 Cap dels dos van assistir malgrat que Manel Fuentes va agrair en un escrit el premi i es va comprometre a millorar rutines del dia a dia. Concretament es compromet a partir de gener a comptar amb una dona com a mínim a cada tertúlia: 2 homes i 1 dona.

Per la seva banda Jordi Basté que es trobava de viatge a Atenes ha fet saber a l’ADPC la seva voluntat de recollir personalment un premi com aquest. Donat que ell no hi podria ser opta per  no delegar en ningú la seva recollida. 

Les premiades i els premiats han rebut, com a guardó, la fotografia de Pilar AymerichManifestació feminista 1977”. Tota una icona. Enguany és els segon any que es liure com a guardó la fotografia d’una prestigiosa autora catalana.

 L’acte, una reivindicació de la comunicació no sexista en la professió periodística, va aplegar a unes 200 persones. La periodista Marta Polo, directora i presentadora del programa “Per a llogar-hi cadires” del Canal Català va ser l’encarregada de conduir la vetllada.

Els Premis de Comunicació no Sexista van celebrar-se per primera vegada al 1993 just un any després de la fundació de l’entitat que els atorga, l’ADPC, han volgut sempre reconèixer a periodistes o espais mediàtics que han treballat a favor de la igualtat de gènere, així com han posat l’accent en aquells periodistes o mitjans que amb les seves males pràctiques han invisibilitzat les accions de les dones.

De fet, durant aquests 20 anys les principals línies de treball de L’ADPC han estat dirigides a aconseguir el reconeixement de la igualtat professional de les dones periodistes, l’accés als llocs de decisió en els mitjans de comunicació i la promoció d’una imatge digna de les dones en els mitjans
 

Altres notícies
Premis de Comunicació no Sexista | comunicació | 07/10/2009
Premis de Comunicació de la Diputació de Barcelona per a l'any 2009 | comunicació | 26/10/2009
El futur de la professió periodística passa per la igualtat de gènere | comunicació | 21/09/2010
Roda de premsa sobre l’estudi Qui figura a les notícies? | comunicació | 05/10/2010
La presidenta de l'ADPC, Carme Freixa, participa en una taula rodona sobre drets laborals en el sector dels gabinets de comunicació | comunicació | 08/12/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Reflexió crítica d'un jutge sobre la perspectiva de gènere en el procés penal
Dilluns 1 de març, a les 18h ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som