Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Viure les diferents etapes de la vida amb plenitud
Potser ja és hora que es valori la saviesa que aporta l’edat, la bellesa de les arrugues; que s’accepti el pas del temps de manera natural; que es pronunciï amb naturalitat la paraula "menopausa"; que deixem d’idealitzar la típica imatge publicitària i consumista de dona sexy, guapa i jove; que assumim les diferents etapes de la nostra vida, amb esperit positiu i confiança sobre les possibilitats que tenim, independentment dels anys que tinguem.
glocal | 11/12/2012


Públic assistent al Fòrum

Aurora Antón.-Cal trencar amb tòpics que estigmatitzen que determinades edats ens impedeixen a fer certes coses. I per aquest motiu, és important conèixer el nostre cos, saber en quin moment vital estem, per a prevenir o reaccionar de manera correcta, davant dels canvis que hi anem trobant. Cal estar bé, reivindicar i valorar qui som, per a entendre’ns i donar-nos a conèixer, en tota la nostra plenitud i en les diferents etapes de la nostra vida.
 
La ja fracassada societat consumista ens ha empès a actuar i a viure d’una manera equivocada. Sabrem desprendre’ns de tot això i renovar la nostra manera de pensar i sobretot, de sentir la vida?

L'emprenedora Montse Roura ha fet un pas endavant en aquest sentit. És la impulsora del portal www.ellayelabanico.com, on inclou notícies i articles, entrevistes, cursos i activitats diverses. Tot va al voltant de la dona i la menopausa, viscuda com una etapa rica i profitosa de la vida, amb molt a fer, molt a dir, molt a compartir i a viure amb autenticitat i felicitat. I això és el que fan les dones que es reuneixen als “Cercles de Dones”, on comparteixen inquietuds i emocions, alhora que practiquen tècniques de sanació prànica.

El 2 de desembre, Ella y el Abanico organitza un Taller amb cavalls titulat “Menopausa i Bienestar Emocional” (h). I a l’octubre va organitzar el Fòrum Dona i Menopausa a Barcelona, on durant tres dies, diversos especialistes de l’àmbit de la salut, la psicologia i l’alimentació van participar en un seguit de conferències, que van aportar una informació útil, per a dones de totes les edats.

S’hi van dur a terme diversos tallers sobre acupuntura, meditació, estètica, receptes i assessoria d’imatge. I hi van participar una quinzena d’experts, que van compartir els seus coneixements amb el públic assistent, en unes conferències i debats que podeu trobar íntegrament a www.youtube.com, i que també van seguir en directe milers de persones a través de videostreaming. 

Divendres 19 d’octubre a la tarda, vaig moderar les conferències i vaig prendre nota d’alguns aspectes que em van resultar especialment interessants. Per començar, el psicòleg Francesc J. Segarra va donar algunes receptes sobre com dormir bé, tot assumint que amb l’edat, la qualitat i la quantitat de la son acostuma a disminuir. Segons el doctor Segarra, si els rubors ("sofocos", en castellà) disminueixen, millora la qualitat de la son. I va recomanar l’acupuntura, com a tècnica per a reduir-los. També va destacar que les causes de què dormim malament, les hem de controlar durant el dia, amb uns hàbits saludables. I només en cas necessari, és millor que el metge ens recomani quins medicaments prendre, per tal que dormir malament, no ens espatlli el dia. No descansar adequadament pot ser motiu d’estrès i de depressió. Així que sabent que la menopausa pot provocar insomni, com en tot: més val prevenir que curar.

La llevadora Gemma Olivera Sánchez va ser l’encarregada de la conferència titulada "Afrontant un nou canvi: combatent la sequedat vaginal". Actualment és membre de la junta de l'Associació Catalana de Llevadores, una entitat que organitza diversos tallers amb dones en l’etapa de la menopausa. Va explicar com aquest moment de la vida influeix en els genitals interns i va fer algunes propostes sobre com afrontar la sexualitat en aquesta etapa. Segons Olivera, la sequedat vaginal és una alteració fisiològica que, si es detecta a temps, es pot frenar. Si bé és cert que el pas dels anys fa que es perdi elasticitat a la vagina, augmentin la sequedat i els dolors durant la penetració, i s’alteri el PH; les dones hem de tenir en compte que, aproximadament a partir dels 45 anys, creixem en saviesa i autoestima, i -en el cas de les parelles estables- podem gaudir d’una altra manera la sexualitat, lliures del control anticonceptiu.

Va destacar que si bé la sexualitat és positiva i saludable a totes les edats, per a fer-ne una bona pràctica és bàsic conèixer el nostre cos, anar descobrint els canvis que s’hi produeixen, adaptar-nos-hi i, al seu temps, saber-ho comunicar a les nostres parelles. Perquè la comunicació afectiva passa també per l'autoconeixement.

La ginecòloga Isabel Fernández va parlar de les propietats del coral marí. Ella organitza uns cursos de menopausa al Centre Òrrius, a l’Hospitalet, i va destacar la importància de la gimnàstica i la nutrició. La intervenció de Maria Pilar Ibern va tractar justament de “Nutrició i Menopausa” i dels aliments com a medicina: cúrcuma, canyella i gingebre, entre d’altres. Per la seva banda, la biòloga Maria Teresa Figueras va titular la seva conferència “Menopausa: no deixis escapar el teu col•lagen”, tot parlant d’aquesta proteïna comestible, com a bàsica per a la regeneració de teixits, la prevenció de l’osteoporosi i per retardar l’aparició de les arrugues. Un producte rejovenidor i saludable.

Ella y el Abanico és una iniciativa que aporta aspectes positius per a dones de totes les edats i per als homes que ens acompanyen. Felicitats per la iniciativa, Montse!

Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som