Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Gènere i canvi climàtic: dues cares de la mateixa moneda
Un grup de recerca de l’Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere, coordinat per Ilze Burkevica, ha realitzat l’informe “Igualtat de Gènere i canvi climàtic” que analitza com aquest afecta de manera diferent a homes i dones. La investigació aborda també la desigualtat de representació de les dones en les presses de decisions en les polítiques mediambientals.
món | 26/10/2012

Cristina Mora.- “Les dones i els homes pateixen de manera diferent el canvi climàtic. De la mateixa manera que contaminen de forma diferent “, aquesta és la principal conclusió extreta per l’equip investigador de l’informe. Segons l’estudi, les dones, pels rols socials i laborals, tenen hàbits diferents que tenen conseqüències menors en l’emissió de GHG (Gasos d’efecte hivernacle).

Les dones, segons l’informe, utilitzen més el transport públic i acostumen a viatjar de manera més sostenible. Una enquesta d’Eurostat del 2009 mostrava que, mentre que el 62.2% dels homes tenen un cotxe individual, només el 40% de les dones en tenen.

De la mateixa manera, les dones tenen hàbits alimentaris diferents, com per exemple amb el consum de carn, que acostuma a ser menor en la dona. Sobre la consciència general en la cura del medi ambient i el desig de canviar els hàbits personals per millorar-ho, les dones enquestades  mostraven un major interès. Majoritàriament, les dones  s’expressaven també més contràries a l’energia nuclear que els homes i més favorables a mesures polítiques per reduir l’ús del cotxe.

Els homes I les dones tenen percepcions i actituds diferents sobre la reducció de l’impacte del canvi climàtic. Es veuen afectats de manera diferent tant econòmica como socialment per les polítiques ambientals”, asseguren les investigadores. Les dones, continuen explicant “son més vulnerables als impactes del canvi climàtic. Per exemple, les dones guanyen en generals sous més baixos i tenen menys capacitat d’enfrontar-se a les elevades despeses per adaptar-se al canvi climàtic”.

Les dones menys representades en les polítiques mediambientals
L’informe ha centrat l’atenció també en el grau de participació que tenen les dones i els homes en les decisions sobre el canvi climàtic en el sector públic, en l’educació científica i en els sectors tècnics. Segons l’anàlisi de les posicions d’alt poder als Ministeris dels 27 Estats membres, només el 18.2% l’ocupen dones. En la categoria de les altes decisions administratives ministerials, la xifra s’eleva una mica: el 27% és ocupat per dones. Mentre que 27.6% és el percentatge de dones que son caps de departaments sectorials.

A nivell nacional, en els estats membres de la Unió Europea, les dones juguen un paper més important en les decisions d’alt nivell relacionades amb el medi ambient, però no en els sectors d’energia i transport. Al 2011, segons l’informe, les dones ocupaven un 33.9% dels llocs de decisió en temes referents al canvi climàtic i el medi ambient; mentre que només estaven representades en un 20.2% en el sector del transport, i en un 17.3% en el sector energètic.

Segons “Igualtat de gènere i canvi climàtic” el pes decisori de les dones en matèries mediambientals locals, nacionals i internacionals és encara molt baix. “Les raons estan en les estructures  culturals i d’organització, en la divisió tradicional de la cura que recau sobretot en les dones, en la manca de reconciliació de la vida familiar i professional, o en les eleccions educatives basades en el gènere”, segons apunten.

Per un canvi de perspectiva de gènere en el medi ambient
Segons les investigadores, un canvi  de perspectiva de gènere és necessari per abordar els
problemes mediambientals: “Esperem que hi hi haurà un ràpid  i profund canvi que adreci les qüestions climàtiques i  d'ecologia en general. Hi ha proves prou evidents sobre com l'entorn està sent afectat negativament . Si les dones no estem suficientment implicades dins contestant aquests reptes, per exemple participant en els nivells diferents de decisió, la resposta al canvi de climàtic  serà insuficient. Si el gènere i les seves diferències sobre l’impacte i les influències medio ambientals no són tingudes en compte, aquesta resposta no reflectirà  la realitat de gènere al món”.

Pel que a l’educació, segons l’informe, que s’ha basat en dades de l’Eurostat del 2009, les carreres de Ciències Naturals i de Protecció ambiental son les més escollides per les dones en un 61.8% i un 51.1%, respectivament. Si es compara per això el percentatge de dones graduades en Ciències Naturals i en Tecnologies la bretxa es dispara: un 54.0% en el primer cas, i un 27.6% en el segon. De totes maneres, tot i que el camp tecnològic està copat pels homes, en la darrera dècada les dones graduades en Protecció medi ambiental representen al voltant del 50%.

L’informe, una eina de suport per a les presidències del Consell de la Unió Europea, ha centrat l’atenció en un dels 12 punts de la Declaració de Beijing i de la Plataforma per l’Acció de la Igualtat, Desenvolupament i  Pau (BPFA), que va tenir lloc al 1995 durant la Quarta Conferència Mundial de Dones.  L’equip investigador  ha estat format per Jolanta Reingarde, Iona Borza, Merle Paats, Jesper Schou Hansen i George Kyriacou.

Per a més informació sobre Beijing Platform for Action. I de les principals recerques.

Altres notícies
Cobertura informativa contra els feminicides a Ciudad Juárez (Mèxic) | món | 04/11/2009
III Trobada Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere | món | 26/11/2009
Afganistan vol viure, una exposició fotogràfica de l’ONG ACAF | món | 25/02/2010
Jornades Per Una Altra Mediterrànea | món | 01/06/2010
“Dones: la força del canvi a l’Índia” al Palau Robert | món | 19/10/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som