Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Economia feminista: teixint aliances
L’Associació Internacional per l’Economia Feminista (IAFFE) ha celebrat el seu 20è Aniversari en el que ha estat la seva vint-i-una Conferència Anual, sota el títol “Benestar Humà pel segle XXI: Teixint Aliances des de l’Economia Feminista”. El país acollidor de l’esdeveniment és cada any diferent i aquest cop la Universitat de Barcelona ha fet d’amfitriona. L’economia feminista és una corrent de pensament que va sorgir per reivindicar la no exclusió de les qüestions de gènere en l’analisi econòmic .
glocal | 23/07/2012


Rosalba Todaro,  ex presidenta de l'IAFFE davant de la Universitat de Barcelona on es va dur a la darrera Conferènia Anual de l'Associació 
 

Cristina Mora.-  Un any més aquesta viva organització continua apostant per la reflexió econòmica des de la mirada de les dones, on l’economia és quelcom més que productivitat i mercaderia. Per Rosalba Todaro, la presidenta sortint de l’IAFFE, de la que és membre des del 1996: “L'economia feminista posa els drets i la justícia  en el centre. Com anar generant llavors una consciència perquè l'economia no sigui una cosa neutre, sinó plena de valors?", es pregunta l’economista. “No és solament que hi hagi mes productes, sinó de quina manera? Cóm es distribueixen? I cóm les relacions de gènere també tenen a veure amb l'economia”, matitza  Rosalba Todaro.
 
Un petit grup de debat a la Conferència de l’Associació Americana d’Economia (AEA) a Washington DC al 1990 va ser l’origen de la comunitat.

Dones economistes es van reunir per discutir les dificultats que es trobaven per treballar en aquesta disciplina amb orientació feminista, i van expressar la seva necessitat d’intercanviar opinions amb economistes que tenien un enfoc semblant. La sessió “Pot el Feminisme trobar una llar en l’Economia? va atraure molt al públic i dos anys més tard, al 1992, l’IAFFE es constituïa formalment com una organització no governamental.

L’economista i també investigadora del Centro de Estudios de la Mujer de Santiago de Xile, des del 1979, que ha centrat la seva carrera en la recerca d’estudis de gènere vinculats amb el món laboral i l’economia, valora la llarga tasca desenvolupada en aquest sentit : “Crec que ara la gent no  s’espanta quan es parla de conceptes com economia i feminisme. Perquè a mí al principi van arribar a dir-me: per què malgastes la teva vida amb això? Ara en canvi, l’economia feminista desperta més interès entre la gent”. 

La mirada feminista encara lluny de la seva llar
Tot i així, encara hi ha un llarg camí per recorrer i l’economia capitalista es mou amb uns conceptes de mercat que continúen sense acollir els preceptes que planteja l’economia feminista. “Mentre  encara es digui 'què bé que les dones s'hagin incorporat al mercat del treball, què bé que la feina garanteixi a les dones més drets i autonomia', i es segueixi pensant que tota la resta que feien les dones, quan no estaven al mercat laboral, no és treball i es fa sol, doncs estem molt malament”, exposa la fins ara presidenta d’IAFFE que serà rellevada per l’economista feminista sueca Agneta Stark.

Segons Rosalba Todaro l’organització té com a eix central aprofundir sobre el què significa l’economia feminista: “l’economia no es només el mercat, sinó tot el que fa funcionar aquesta societat. Més enllà de la part productiva (la mercantil), està tota la part bàsica, sense la qual no es pot funcionar, però que està tractada com si ho fos. I nosaltres reivindiquem que no sigui considerada  una cosa de la natura, sinó que estigui immers en les relacions socials, econòmiques i polítiques”.

Feminist Economics, revista de referència mundial
La revista, que publica l’IAFFE des del 1995, Feminist Economics, i que gaudeix d’una bona fama en el món científic, ha arribat al seu 56 número sent referent mundial en l’economia feminista. Des de la seva pàgina de Facebook, el magazine genera també discussions riques i actuals. Entre els articles publicats destaquen “Feina no remunerada, l’ús del temps, pobresa i política pública” o un treball especial sobre “Gènere i emigració Internacional”. Altres investigacions que estan duent a terme tracten temes com la participació de la dona en la feina en el passat d’Europa; crítiques i perspectives feministes en l’economia i les finances, o economia i gènere en les comunitats musulmanes.

Per la que és també professora del Màster sobre Polítiques Públiques i Gènere a la Latin American Faculty of Social Sciences (FLACSQ), Rosalba Todaro, “la producció i la reproducció han d’estar relacionades amb la justícia, amb el que la societat necessita. I la societat necessita la cura de les persones, de la societat mateixa. Això també és part de l’economia i calen  recursos per sostenir-ho”.

Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som