Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
De criades a treballadores
El passat 14 de novembre es va aprovar el Reial Decret 1620/2011 que regula la relació laboral dels treballadors i treballadores que fan tasques domèstiques, fins ara en Règim Especial d’Autònoms. D’aquesta manera es modernitza el sector, que es regia per una llei de 1985. Des de l’1 de gener del 2012 el servei de les persones treballadores de la llar ha passat a integrar-se en el Règim General de la Seguretat Social.
glocal | 22/05/2012

A. Maestre, M. Martínez, B. Miró.-  El ventall de professions afectades és ampli, i entre elles hi ha el personal de neteja, les conegudes com a “dones de fer feines”, un sector on, com el seu nom indica, la dona és majoritària. L’objectiu de la reforma és equiparar els seus drets als de la resta de treballadors i fer aflorar així l’ocupació submergida. Els canvis que comporta són, en primer lloc, la formalització del contracte per escrit i no verbal com contemplava la llei fins ara, fet que permet al treballador domèstic conèixer els seus drets laborals. També s’estableix el dret a cobrar el Salari Mínim Interprofessional anual i dues pagues extraordinàries a l’any. A més, el treballador o treballadora no estarà obligada a romandre a la llar un cop acabada la jornada, que serà com a màxim de 40 hores setmanals.

En el cas d’acomiadament  la indemnització serà de 12 dies durant sis mesos i si resulta improcedent, aquesta serà de 20 dies per any de servei durant dotze mesos.

Però la modificació més important de la llei rau en el fet que els ocupadors dels treballadors domèstics estan obligats a donar-los d’alta a la Seguretat Social des de la primera hora treballada mentre que fins el moment, només era obligatori fer-ho si se superaven les 20 hores setmanals. Les dades són força il•lustratives d’aquesta irregularitat. Segons la última Enquesta de Població Activa (EPA), a Espanya, l’any 2011, hi havia 686.100 persones treballant al sector domèstic. Tot i així, les xifres canvien si ens centrem en les dades de cotització. A finals d’octubre hi havia només 297.257 persones afiliades al règim especial de treballadors o treballadores de la llar de la Seguretat Social, fet que evidencia el baix percentatge que tenien el dret de cotitzar.

El que de moment queda per una altra ocasió és el dret d’aquestes  persones treballadores a cobrar l’atur. Tot i així, la normativa estableix la creació d’una comissió per estudiar, a la llarga, aquest punt negre entre els importants avenços en els drets laborals del col•lectiu.

 La nova mesura suposa un canvi d’esquemes sobretot per aquelles dones que, o bé treballaven menys de 20 hores, o no tenien contracte. Aquest darrer és el cas de la Montse S., de 47 anys, qui no té contracte per escrit: “ha estat arran del decret que tinc pensat demanar-ho, però no trobo el moment” explica. Encara no ha dit res a la família que la contracta però té clar que és un pas que ha de donar: “jo necessito que m’assegurin. Amb els anys que tinc ja em toca”.

Quan va sentir parlar del nou decret la Montse va pensar “que per una banda estava molt bé i que era una bona decisió” però que per contra “les conseqüències no serien totalment positives”. En el seu cas la nova regulació no li ha afectat de manera immediata però ho farà abans o després, ja que el canvi normatiu li ha fet obrir els ulls. Ara té previst demanar el contracte per escrit, no sap quan però farà el pas.

El nou decret també repercuteix a les empreses de selecció de personal domèstic. La Sofía Zambrano, de l’Agencia Casanovas, explica que els està afectant negativament: “els ocupadors tenen l’obligació de pagar la Seguretat Social, sense importar les hores contractades, el que encareix la mensualitat a pagar a un empleat per hores”. Des de la primera hora treballada la despesa de Seguretat Social va a càrrec dels particulars, “conseqüentment els ocupadors estan més reticents a contractar treballadores de la llar o redueixen significativament les hores a contractar” afirma Zambrano. D’aquesta manera, des de les empreses de contractació també estan notant canvis arran del decret, i si les persones que donen treball cada cop contracten menys dones o ho fan per menys hores per reduir despeses, apunta la Sofía, “indirectament ens està perjudicant a les agències de selecció de personal”.

Per la seva banda, els sindicats celebren la dignificació de les treballadores de la llar. El Secretari d’Immigració de Comissions Obreres de Catalunya (CCOO), Ghassan Saliba, afirma que el canvi de règim laboral del servei domèstic “és una reivindicació històrica del moviment sindical a Espanya”. Tot i així, Saliba puntualitza que és un canvi “positiu però insuficient, ja que s’avança en drets laborals, però en queden d’altres sense aconseguir”.

Amb la nova llei, hauran de regularitzar-se més de 400.000 dones de fer feines que fins ara no cotitzaven a la Seguretat Social, mentre que les 300.000 que sí que ho feien hauran d’adaptar-se a la nova normativa. Ghassan Saliba sap que és un pas endavant, però té clar que “cal continuar per aconseguir més drets i per donar respostes realistes per a les treballadores”.

Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som