Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Decreix el número de denúncies tant a l’Estat com a Catalunya
Segons dades de l’Observatorio contra la violencia doméstica y de género del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ), a l’Estat Espanyol s’ha registrat un total de 68.639 denúncies des de gener fins juny d’aquest any, és a dir, per cada 10.000 habitants han hagut 15 denúncies. La majoria d’aquestes s’han realitzat als partits judicials d’Andalusia (20%), la Comunitat de Madrid (16%) i de València (14%). En aquest període a Catalunya s’han presentat 8.968 denúncies que suposen el 13% de les rebudes a tot l’Estat.
violències | 24/11/2009


El llaç lila, símbol de la lluita contra la violència vers les dones

Rosa Carbó.- Tant a Catalunya com a la resta de l’Estat, la major part de denúncies han estat presentades per la víctima (8,3%) i han anat acompanyades d’un atestat policial (65%). Aquestes han estat les tres quartes parts del total de denúncies. En segon lloc, estan les denúncies amb atestats a partir de la intervenció directa de la policia que han suposat el 12% de les denúncies de l’estat i un 17% de les realitzades a territori català. En tercer lloc, un 12% de les denúncies de l’Estat i un 7% de les denúncies presentades a Catalunya han estat a partir d’un parte de lesions. Només el 0,2% de denúncies a Espanya, i un 0,1% a Catalunya, van ser presentades per familiars.

En comparació amb altres anys el 2007, es van rebre 126.293 denúncies a l’Estat, de les quals 61.066 corresponen al 1er semestre mentre que al 2008 se’n van registrar 142.125, 71.022 al 1er semestre. Per tant si comparem les dades del primer semestre 2009 (68.639) amb les dades de l’any anterior s’observa com ha disminuït el número de denúncies un 3%, concretament hi ha 2.383 denúncies menys que al juny del 2008. A Catalunya el 2008 van haver 20.365 denúncies i des de gener a juny 2009 s’han comptabilitzat 8.968 denúncies, un 14% menys que al primer semestre de l’any anterior (10.397).

Pel que fa a les ordres de protecció (OP), s’han sol•licitat 20.943 als jutjats de violència sobre les dones, el 18% a Andalusia, el 17% als partits judicials de Catalunya i el 15% a Madrid. D’aquestes, el 71% s’han resolt positivament, el 30% han estat denegades i la resta està pendent d’una resolució. De les ordres adoptades, el 92% han estat demanades per les víctimes i el 6% pel Ministeri Fiscal.

En aquest primer semestre de l’any, el 65% de les ordres van adreçades a protegir a dones amb nacionalitat espanyola i el 35% a víctimes amb nacionalitat estrangera. S’ha de posar en relleu que, en algunes comunitats autònomes, el percentatge d’ordres de protecció adreçades a víctimes amb nacionalitat estrangera és molt elevat en relació a la població estrangera, a la Rioja el 66% de les ordres són adreçades a protegir a dones amb nacionalitat estrangera, el 49% a la Comunitat de Madrid i el 46% a Navarra. Als partits judicials del territori català, el 40% de les ordres van ser adreçades a dones amb nacionalitat estrangera i la resta a dones amb nacionalitat espanyola.

Pel que fa a la relació entre les dones víctimes de violència masclista i el seu agressor, durant el primer semestre de l’any, en el 61% dels casos el denunciat mantenia una relació afectiva o conjugal amb la víctima. Concretament el 30% dels casos era el seu cònjuge i el 31% mantenia una relació afectiva. Si s’analitzen les dades per comunitats, són majoritaris el  nombre de casos on l’agressor mantenia una relació conjugal o afectiva amb la víctima. En el cas de Catalunya, el 61% eren casos on la víctima mantenia alguna relació afectiva i el 39% aquesta relació ja no es mantenia.
 


*Dades provisionals del padró de 2009 (Font:Institut Nacional d’Estadística)
**S’inclou Ceuta i Melilla.
Font: elaboració pròpia a partir de les dades facilitades per el Observatorio contra
la Violencia doméstica y de género del Consejo General del Poder Judicial.

COMENTARI: Durant els primers sis mesos de l’any s’han rebut 68.639 denúncies als partits judicials de l’estat i 8.968 a Catalunya. A les Canàries és on s’han presentat més denúncies per cada 10.000 habitants, seguida de Múrcia i de les Illes Balears. En aquest període s’han aprovat 14.951 ordres de protecció, sent Andalusia, Catalunya i València les comunitats on més ordres s’han adoptat.Font: elaboració pròpia a partir de les dades facilitades per el Observatorio contra la Violencia
doméstica y de género del Consejo General del Poder Judicial.

COMENTARI: Tant a l’Estat com a Catalunya s’observa una mateixa tendència en relació al tipus de denúncies realitzades. Aproximadament el 65% de les denúncies han estat presentades per la víctima i anaven acompanyades d’un atestat policial; si a aquestes se suma les denúncies interposades directament per la víctima però que no contenen una investigació policial, suposen una tercera part de les denúncies presentades durant el primer semestre de l’any.


Font: elaboració pròpia a partir de les dades facilitades per el Observatorio contra
la Violencia doméstica y de género del Consejo General del Poder Judicial.

COMENTARI: L’evolució trimestral mostra com al 2007 i al 2008 va haver una tendència similar en cadascun dels trimestres de l’any. D’aquesta manera, en els dos primers s’observa un augment tant de les ordres sol•licitades com de les adoptades, mentre que en els últims mesos de l’any 2007 i 2008 s’observa una disminució. En els dos primers trimestres de l’any 2009 s’observa com les ordres adoptades no augmenten en la mateixa proporció que les ordres sol•licitades.
Font: elaboració pròpia a partir de les dades facilitades per el Observatorio contra
la Violencia doméstica y de género del Consejo General del Poder Judicial.

 

COMENTARI: La tendència que s’observa des del primer trimestre de 2007 fins ara és de lleuger augment. En comparació amb el segon trimestre de 2008, les ordres tant sol•licitades com adoptades han disminuït. En els sis primers mesos de l’any 2009 s’observa com la proporció entre les ordres sol•licitades i les que finalment s’adopten comença a augmentar,és a dir, el número d’ordres denegades creix lleugerament.

Altres notícies
La mutilació genital femenina, a debat | violències | 07/12/2010
La violència masclista: tractament dels mitjans de comunicació i prevenció en l’entorn universitari | violències | 25/03/2013
“Homes igualitaris” organitza una concentració contra la violència vers les dones | violències | 14/10/2009
Roda d’homes contra la violència masclista | violències | 27/10/2009
Presentació del llibre Paraules emmetzinades, de Maite Carranza | violències | 25/03/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Presentació del catàleg 25 anys FemArt
Dijous 13 de febrer a les 19h ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som