Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Només el 19% de dones enquestades són directives o gerents segons l’estudi La pèrdua de talent femení al sector privat a Catalunya
L’Observatori Dona Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona va presentar el passat 20 de març a Barcelona l’estudi La pèrdua de talent femení al sector privat a Catalunya. L’estudi conclou, entre altres, que les dones tenen menys possibilitats d’arribar a llocs decisió que els homes en el món empresarial i que l’anomenat sostre de vidre es detecta també a nivell salarial: un 44% dels homes enquestats directius percep un salari brut anual superior als 50.000 euros mentre que només el 16% de les dones enquestades arriba a aquesta xifra.
glocal | 26/03/2012

Marta Corcoy.-  La ja constatada pèrdua de talent femení en el sector empresarial implica obrir molts interrogants sobre el per què. Per què hi ha tan poques dones professionals que arriben a posicions directives? Per què són moltes les que abandonen o frenen la seva carrera professional? És només un problema de conciliació entre la vida professional i familiar o hi ha altres raons que entren en joc?

Els estudis sobre desigualtats de gènere a la carrera professional apunten dos tipus de causes que expliquen la pèrdua de talent femení i els entrebancs amb què es troben les dones per arribar a llocs de direcció a les empreses: en primer lloc les dificultats de conciliació entre la vida professional i familiar i en segon lloc, les  dinàmiques subtils que discriminen o penalitzen les dones al llarg de la seva trajectòria professional. Formes subtils de discriminació que tenen a veure amb estereotips i prejudicis culturals patriarcals profundament arrelats a la societat i que es manifesten quotidianament també a les empreses. D’altra banda, la pròpia socialització diferent entre homes i dones i les condicions desfavorables vers les dones sovint limiten les seves expectatives i decisions professionals.

Com s’ha fet l’estudi i els principals resultats
La metodologia d’aquest estudi s’ha basat en una enquesta telefònica assistida per ordenador realitzada  a 800 dones i 800 homes que ocupen llocs de direcció, amb llicenciatura universitària, de 45 anys o més, que en els darrers cinc anys han treballat en una empresa privada de 50 o més treballadors de Catalunya. La coordinació del treball ha estat a càrrec de la sociòloga i directora d’investigació de la Fundació CIREM Maria Caprile. En la seva realització han participat l’estadístic Jordi Potrony i la sociòloga Núria Vallès.

Les principals conclusions confirmen les causes que també apareixen en altres investigacions referides a la diversitat de motius que expliquen la pèrdua de talent femení a la mitjana o gran empresa del sector privat a Catalunya. Les dificultats de conciliar vida laboral i personal, tal i com dèiem, no són la única causa que provoca l’abandó de la carrera professional que es produeix per part de les dones. Estereotips i prejudicis que provenen de la cultura patriarcal dominant, la manca de suport o la discriminació directa esbiaixen els processos de selecció i promoció professional en detriment de les dones.

A continuació exposem els principals resultats agrupats en tres eixos:

1. Temps de treball i mobilitat
- Les dones tenen major propensió a treballar habitualment 40 hores o menys a la setmana
- Les dones tenen major propensió a demanar excedències laborals
- Les dones tenen menor propensió a fer estades de treball fora del país
- Tant homes com dones, amb una jornada laboral habitual molt llarga són més proclius a abandonar l’empresa que la resta amb un horari normal
- Per primera vegada, els resultats conclouen que també per als homes una dedicació molt intensa a la carrera professional pot acabar convertint-se en un factor descoratjador.

2. Discriminació subtil
- Les expectatives/ambicions professionals són similars entre homes i dones; però elles  tenen menor propensió a considerar que les han assolit o estan assolint-les
- Les dones tenen major propensió a considerar que el fet de ser mares ha perjudicat la seva carrera professional
- Les dones tenen major propensió a considerar que han patit alguna forma de discriminació al llarg de la seva carrera professional. Un 56,1% declaren haver patit una situació d’exclusió o discriminació a la feina per motius de gènere mentre que en el cas dels homes aquest percentatge i per la mateixa causa es queda en el 6,6%.
- Els homes atribueixen les situacions d’exclusió o discriminació que pateixen a la feina al nepotisme (42,6%) mentre només un 6% de les dones ho atribueixen a aquest motiu.
Amb independència de la categoria professional, es confirma l’existència d’un important biaix de gènere respecte el salari. Els sous que perceben les dones són significativament menors que els que perceben els homes: un 44% dels homes directius que treballen a temps complet percep un salari brut anual de més de 50.000 euros mentre que en el cas de les dones aquest percentatge es queda en el 16%.

3. Sostre de vidre
La carrera professional de les dones topa amb el ‘sostre de vidre’: un conjunt d’obstacles poc visibles i subtils, que desanimen o frenen el seu desenvolupament professional. Les dades descriptives manifesten que un 41% dels homes ocupen un lloc de direcció o gerència davant del 19% de les dones que ocupen aquesta mateixa posició.

La següent gràfica mostra com les dones tenen menys possibilitats d’arribar a posicions directives que els homes, segons les hores treballades i una mostra de sectors productius.

Finalment assenyalar que l’Observatori Dona Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona  ja va elaborar al 2007-2008 un estudi sobre la pèrdua de talent femení al mercat de treball a Catalunya, on es posava de manifest que aquesta pèrdua és alta i persistent, malgrat el creixent pes de les dones en l’educació superior i en l’ocupació. El 2009 es publicava la segona edició de l’estudi i enguany s’ha presentat aquesta investigació que dóna continuïtat a la línea de treball iniciada i que en aquesta ocasió explora les causes que expliquen la pèrdua de talent femení al sector privat a Catalunya. 

Una de les funcions de l’Observatori és la de donar a conèixer i fer el seguiment de la posició de les dones en el sector econòmic i empresarial del país.

Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som