Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Dones amb rendes cada cop més mínimes
Quan es va desencadenar la polèmica al voltant de la Renda Mínima d’Inserció (RMI) el passat mes d’agost, una dada va passar desapercebuda per la gran majoria: el 60% de les persones perceptores són dones. Des de llavors, s’ha reduït la prestació de moltes d’elles, segons les entitats que realitzen programes d’inserció laboral per a aquest col•lectiu, com la Fundació Surt.
glocal | 21/02/2012

Els receptors de la RMI acostumen ser dones
d'entre 36 i 45 anys que viuen soles o amb fills.
Irene Peiró.-  Fins a 4.521 persones han deixat de rebre la Renda Mínima d’Inserció. Amb aquest balanç, que el Departament d’Empresa i Ocupació va fer públic el 20 de gener, ha finalitzat la revisió dels expedients de la RMI, iniciada després de la polèmica suscitada pels retards del pagament de la prestació del mes d’agost.

Els endarreriments es van ocasionar pel canvi del sistema de pagament de la RMI, que aquell mes es va efectuar per xec certificat i no per l’habitual transferència bancària per detectar presumptes casos de frau. Aquest també ha estat un dels objectius del procés de revisió, que, a més, ha coincidit amb la reforma que endureix les condicions d’accés a la RMI - algunes de les quals afecten la població nouvinguda - vigent des del setembre. Des de llavors, s’han cancel•lat  el 14% dels 32.000 expedients revisats per diferents causes, cap de les quals respon a casos de frau segons un comunicat de CCOO.

Després de la supressió d’aquests expedients, 24.765 persones segueixen rebent actualment aquesta prestació. El 62% dels seus beneficiaris són dones, segons dades de la Generalitat de Catalunya de 2009. Ni la conselleria d’Empresa i Ocupació ni la de Benestar Social i Família han facilitat les dades sol•licitades per Dones Digital sobre la proporció de dones entre els actuals perceptors de la RMI i entre els afectats per la suspensió dels expedients.

Les que sí alerten de l’impacte d’aquesta reforma sobre les dones són algunes de les entitats que han realitzat programes d’inserció laboral per a les perceptores de la RMI, com ara la Fundació Surt. L’any passat, 111 dones van seguir aquests itineraris a la fundació, de les quals “més de la meitat” s’han vist afectades per les darreres mesures de la Generalitat – explica Meritxell Fernández, coordinadora del programa per a perceptores de la RMI de l’entitat.

Les que han perdut completament la prestació o no han cobrat el xec de l’agost no representen “un volum molt gran”, però “sí que hi ha moltes que han perdut complements”. La RMI consta d’un salari base (de 423,70 euros el 2011), al qual es poden afegir complements, segons les càrregues familiars de cadascú. La reforma no només limita les condicions per accedir a la RMI, sinó que també restringeix els complements. Per exemple, estableix que, si el perceptor de la RMI rep altres ajuts, la suma total no podrà superar el Salari Mínim Interprofessional (641,40 euros mensuals).

La Blanca Gutiérrez, usuària de Surt de 37 anys i origen peruà, és una de les afectades per la reforma de la RMI.  Mare de dos fills, va començar a treballar al sector de la neteja el juliol de 2011. En trobar aquesta feina, li corresponia un complement d’inserció de 140 euros mensuals, un ajut que va perdre el setembre després de la reforma. Amb el seu marit  a l’atur i sense prestacions, aquesta bonificació ajudava la Blanca a pagar el menjar o les factura de l’aigua.

Altres usuàries de Surt han perdut els complements per a les persones que treballen a temps parcial, que fins ara podien cobrar la part proporcional de la RMI. És a dir, si rebien 650 euros al mes de RMI i en cobraven 300 a la feina, se’ls pagaven els 350 euros restants, una diferència que ja no se’ls ingressa. 

Segons la tècnica de Surt, les usuàries de la fundació també han patit de forma “generalitzada” les reduccions de les beques i ajudes públiques. Els perceptors de la RMI tenen preferència per accedir a determinades beques per a llibres, activitats extraescolars, casals o llars d’infants, o ajudes per a l’habitatge, que, en alguns casos, s’han vist afectades per les retallades de despesa pública.

La reducció d’aquests ajuts agreuja la situació dels perceptors de la RMI que, a més, solen ser dones (de 36 a 45 anys) que viuen soles o formen famílies monoparentals. Tot i això, Fernández reconeix que el perfil dels perceptors de la RMI ha variat des de l’inici de la crisi: “La prestació ha acollit persones que esgotaven prestacions contributives i no tenien cap altra font d’ingressos”.

Per al Govern, aquesta tendència havia desvirtuat el sentit original de la RMI, adreçada a persones amb greus dificultats socioeconòmiques. Per això, el decret de la reforma de la RMI -  que han recorregut CCOO i UGT - exclou de la renda mínima els qui “només presentin una problemàtica laboral per haver perdut la feina, però que no acreditin una situació de risc d’exclusió social”. 

Fernández comparteix que calia una reforma, però no la solució adoptada: “El que s’hauria d’haver fet és crear una Renda Mínima A, B, C, D, E..., que tinguessin condicions diferents i emmarcar cadascú en la seva tipologia”. A més, lamenta que les activitats de la fundació es veiessin “afectades” per la manera com es va aplicar la reforma, ja que algunes usuàries de Surt “van interrompre els seus processos per solventar situacions d’emergència”.

Més recentment, els programes d’inserció laboral per a perceptors de la RMI, que han de seguir les persones que reben la prestació econòmica, també s’han vist interromputs. Les entitats que els gestionaven fins a finals de l’any passat estan esperant que la convocatòria de 2012 surti a concurs. A hores d’ara, el que sí es coneix és la intenció del Govern de reduir en 50 milions d’euros l’import destinat a les prestacions de la RMI, cosa que suposarà reduir els seus beneficiaris en 6.000 persones durant el 2012. El que fins ara era un dret reconegut per a les persones que ho necessitaven dependrà ara dels diners disponibles.

Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som