Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Laura Gimeno: “Ser dona i competir a la boxa, està mal vist”
Quan et dediques a l’esport de competició saps molt bé quin és el preu que has de pagar; si a més ets dona, has de conèixer també els peatges addicionals per demostrar contínuament la vàlua del teu esforç. Hem tingut l’ocasió de parlar amb la jove Laura Gimeno, la qual ens explica el seu dia a dia en el món de l’esport de competició. Gimeno, campiona d’Atletisme i de Triatló de Catalunya, a més ara s’ha endinsat en el món de la Boxa.
esports | 19/01/2012
Laura Gimeno i sa germana participan a la mitja marató de Terrassa. Laura Gimeno vestida de boxa
Laura Gimeno i sa germana durant la Mitja Marató de Terrassa i  vestida per paticipar a un combat de boxa

Raquel Piqueras.- A les 6 del matí dues noies esperen que les portes del gimnàs s’obrin. L’Anna i la Laura Gimeno, germanes bessones de 20 anys, entrenen juntes cinc dies a la setmana. La Laura és campiona d’Atletisme de Catalunya de Cross i campiona i subcampiona de Duatló i Triatló de Catalunya.  En l’actualitat està començant a endinsar-se en el món de la boxa i el Mua Thai, i ja ha guanyat el primer premi de Malgrat de Mar DC Fighter. La seva germana Anna ha guanyat el segon premi de Atletisme de Catalunya de Cross i sempre l’acompanya a entrenar.

Estudiar i fer esport alhora no és gens fàcil, tot i això, ambdues coincideixen en què compaginar-ho és factible quan l’esport és gratificant, i es té la voluntat per fer-ho. “Quan competeixes has de sacrificar moltes coses per l’esport —ens explica la Laura—. Preparar-se per la Triatló suposa sovint fer doble entrenament de matí i tarda, la vida social es limita”. Tot i el sacrifici que suposa, l’esport també ofereix recompenses: “La disciplina i la constància la traspasses a tots els àmbits de la vida, l’esport t’avesa”, explica l’Anna.

Una altre de les coses gratificants són els nervis que es passen davant una competició. La Laura somriu quan explica que “generen una adrenalina que si la saps controlar, és indescriptible i imparable”. L’amistat és una altra recompensa de l’esport: “en els esports individuals, els companys i companyes amb qui entrenes són el teu equip”. A més, la Laura considera que entrenar de la mà amb l’Anna i arribar a la meta juntes, són per a ella els millors moments que ha viscut.

El món de l’esport femení suposa una dificultat afegida: la constant discriminació. “A la Triatló, la categoria femenina surt sempre després de la masculina, juntament amb les persones de més de 65 anys. Això genera col·lapses que dificulten la competició a dones que han estat mesos preparant-se” —explica la Laura . Els premis també són sempre inferiors respecte a la categoria masculina, i s’entreguen en últim lloc: “De vegades he optat per marxar i esperar que m’arribés a casa”. 

En els darrers mesos, la Laura està vivint especialment les mancances de la boxa femenina. Per entrenar professionalment per les competicions, ha d’anar a un gimnàs especialitzat, on només hi ha homes. A més, com que hi ha poques dones dins la boxa, les velades suposen adaptar-se a la contrincant: “Vaig haver d’aprimar-me 3 kg en 4 dies, perquè no hi havia una rival del meu pes”. El pesatge abans de la velada es fa juntament amb els homes, i suposa quedar-se en roba interior per pujar a la bàscula: “Algunes companyes es queixen per la pudor i els comentaris dels homes”. Ser dona i competir a la boxa, a més, està mal vist. Alguns amics de la Laura no se la prenien seriosament quan explicava que volia competir, o fins i tot es reien. Un altre tòpic és que les dones que competeixen en esports masculins perden la seva feminitat: “cosa completament falsa—corrobora la Laura—. Tinc amigues que surten de la velada amb l’ull de vellut, es maquillen, es pugen als seus talons, i són tan femenines com qualsevol altra”.

L’esport femení va sempre dues passes darrere el masculí, i el context fa la dona més competidora: “A les dones que s’impliquen en l’esport no els serveixen les coses a mitges. Ho donen tot perquè al tenir menys beques, torneigs o compensacions, tenen menys oportunitats”.  L’Anna afirma també que el tòpic de l’espectacularitat de l’esport masculí, degut a la força i contundència dels homes, és completament fals. En aquests mesos en els quals ha seguit a la seva germana a les velades, afirma que “els combats de boxa femenins ofereixen un millor espectacle. Mentre els homes busquen guanyar amb la força, les dones ho fan amb la tècnica”. 

Viure de l’esport continua sent un tòpic per les germanes, que de moment no pensen en dedicar-s’hi professionalment. “Volem estudiar i treballar. Compaginar-ho tot és impossible”. Tal i com explica la Laura: “l’esport et dóna tot i et treu tot. Una lesió pot suposar començar de zero, perdre anys. En això l’esport és molt poc agraït”.

Altres notícies
Informació esportiva i ètica | esports | 14/12/2010
Uniformes nous pel bàsquet femení: progrés o retrocés? | esports | 22/11/2011
Sandra Reichel, la dona forta del Barcelona Ladies Open 2012: “sempre he treballat molt, de manera honesta, intentant no imitar els homes” | esports | 17/05/2012
Guerreres d'aigua per una Barcelona d’or | esports | 17/07/2013
El salt de la María Vasco: de la pista al carrer | esports | 17/07/2014
 

Cerca avançada


Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  FotoPeriodisme digne, ciutadania lliure
Dia Mundial de la Llibertat de Premsa ... [+]
 
  L’exposició Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país, continua la seva itinerància per Catalunya
Per sol•licituds cal adreçar-se al Memorial Democràtic de Catalunya ... [+]
 
  FotoLa pau en els conflictes. Aportacions de les dones als nous processos de pau i negociació
Nova revista monogràfica de CON LA A ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som