Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
La desconeguda dona xinesa a Catalunya
La idea que tenim sobre la dona xinesa sovint és difusa i plena de prejudicis, tot i que en els darrers anys moltes d’elles s’han establert al nostre país. Segons les dades de 2010 de l'Institut Nacional d’Estadística, a Espanya residien 4.295 dones xineses enfront de 4.012 homes. El perfil de la dona xinesa és, a més, el segon pel que fa a cotitzadores a la Seguretat Social en règim de treballadores autònomes, superant fins i tot als seus compatriotes xinesos.

Treball guanyador, ex-aequo, del I Premi de Periodisme no Sexista 2011 convocat per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya.
glocal | 27/12/2011

Raquel Piqueras (al mig) amb el diploma acreditatiu com a guanyadora del I Premi de Periodisme no Sexista 2011

Raquel Piqueras.-Quan ens endinsem en el restaurant de Carmen Chen a Sabadell, una onada d’ordre i precisió ens envaeix. El personal no para de treballar, i això que el restaurant a les 5 de la tarda està buit. Carmen va néixer a Panamà tot i provenir d’una família xinesa amb la major part de familiars vivint a l’Àsia. Actualment és la propietària de 3 restaurants a la comarca del Vallès Occidental. Dones i homes desenvolupen les mateixes activitats en el negoci: “Quan arriben han de conèixer l’ofici i l'idioma. Primer treballen a la barra o a la cuina, i a mesura que aprenen castellà poden servir taules”. Els seus dos infants es diverteixen parlant en català entre ells perquè la Carmen no els entengui; ara estan perfectament integrats, però amb només 5 anys i 10 mesos respectivament les criatures van haver de viure a la Xina amb l’àvia durant més d’un any. “Va ser molt dolorós —ens explica—però tenim una altra mentalitat. Venim aquí a treballar, i si una dona té un nadó i això entorpeix el seu negoci, l’infant ha de marxar fins que la mare aconsegueix autonomia. Però és molt dur, la meva filla no em reconeixia quan va tornar”.

El compromís laboral és la raó per la qual tota la plantilla és de nacionalitat xinesa, la majoria provinents de Zhenjian, al sud del país. “Al personal del restaurant li oferim allotjament i menjar. Tothom viu en un pis lliure de despeses i tenen a més un sou base”.

Com la Carmen, moltes xineses s’encarreguen dels seus propis comerços. Amèlia Sáiz, sociòloga i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona, constata als seus estudis que “el perfil de les empresàries és de dones casades entre 30 i 49 anys amb els seus negocis a Madrid i Barcelona, ciutats on apareixen registrades una de cada tres”. L’autora les defineix com “dones emprenedores”, i afirma que “la idea de que la dona xinesa és submisa és un mite que ens ve de pel·lícules i novel·les realitzades o escrites per homes occidentals”.

Tot i la igualtat laboral, la cultura xinesa li reserva, però, a les dones una càrrega discriminant: haver de cuidar dels parents del marit i viure amb ells. “He parlat amb dones que de vegades no poden sortir de casa per l’estructura familiar i el marit”, explica Gaëlle Patin, responsable del programa Comunitats Asiàtiques de Casa Asia de Barcelona. En contraposició, Carmen Chen afirma que això ha canviat en els darrers anys: “Jo tinc als meus sogres aquí, però volen viure amb autonomia. La dona actual és independent i forma la família amb el seu marit”. La sociòloga Li Xiaojiang, pionera en els estudis sobre la dona a la Xina, afirma que en un curt període de temps les xineses han deixat de ser “éssers familiars” per esdevenir “éssers socials”, i han obtingut la igualtat davant la llei. No obstant això, assegura que encara no han pres consciència de la seva nova situació, i per aquets motiu moltes continuen dedicant-se per complert a la casa i la família.

Les dones xineses que resideixen al nostre país acostumen a adoptar valors de la cultura occidental, malgrat que el grau d’integració és encara baix. Existeixen nuclis tancats que satisfan qualsevol necessitat, com per exemple el barri del Fondo de Santa Coloma de Gramenet, amb tots els serveis bàsics i d’oci proveïts i consumits per la comunitat xinesa. Entitats com Casa Àsia de Barcelona ajuden a unir la cultura asiàtica i l'occidental. No obstant això, encara queda un llarg camí per recórrer on serà necessari un major compromís per part dels mitjans de comunicació per informar, comprendre i ajudar la comunitat xinesa i les seves dones a desenvolupar-se amb plenitud, autonomia i igualtat.

Treball guanyador, ex-aequo, del I Premi de Periodisme no Sexista 2011 convocat per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya.
 

 

Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som