Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Uniformes nous pel bàsquet femení: progrés o retrocés?
La nova temporada de bàsquet ha arrancat amb una novetat polèmica: la normativa de la FIBA que ajusta les equipacions als cossos de les jugadores per diferenciar els dissenys femenins dels masculins. Les jugadores veuen la mesura amb un “biaix sexista” i com un boicot a l’augment de dones en el bàsquet.
esports | 22/11/2011


Ros Casares .-Un grup de jugadores amb el nou equipament

Cristina Guiu.- La Federació Internacional de Bàsquet (FIBA) a Europa ha decidit estrènyer i escurçar l’equipació esportiva de les jugadores de bàsquet, i els primers efectes d’aquesta decisió han arribat a la pista aquesta temporada, que s’ha estrenat amb uns uniformes “més femenins”, però probablement més incòmodes.

La nova normativa marca tendència (obligatòria) allunyant-se dels models masculins importats de l’NBA de roba ampla i teles generoses, i exigeix que les samarretes (sense mànigues) i els pantalons siguin més estrets i segueixin les línies del cos; la samarreta pengi per sobre del pantalons i, si és més llarga, s’haurà de posar per dins del pantalons; els pantalons han d’estar deu centímetres per sobre del genoll, i no poden  separar-se més de dos centímetres del cos de la jugadora. Els equips que participen a l’Eurobasket han incorporat els canvis, alguns també a la Lliga, d’altres han preferit tenir dos models d’equipació, un per a la lliga europea i l’altre per a l’espanyola.

L’Associació de Jugadores de Bàsquet (AJUB), en conèixer les noves directrius de la FIBA, va emetre un comunicat de rebuig a aquestes mesures “sexistes”, perquè entén que pretenen fer aquest esport “més atractiu” en detriment de la comoditat de les esportistes i de la seva vàlua com a professionals. Les jugadores assumeixen el component d’espectacle que té aquest esport, com qualsevol altre, però no a qualsevol preu. A més, defensen que els canvis en les equipacions s’han de consensuar amb les jugadores, en base a la idoneïtat de la roba pel joc, i no des d’una perspectiva estètica masculina que “persegueix l’exhibició del cos de les jugadores”.

Algunes jugadores, tant de Lliga, com de categories inferiors, coincideixen en que la mesura no respon a qüestions de rendiment o comoditat. D’altres es reserven l’opinió perquè saben que és un tema controvertit. L’afició reclama consens amb les jugadores per prendre aquest tipus de decisions, donat que pot afectar al joc.  Potser és una mesura encertada adequar la roba esportiva a les necessitats de les dones esportistes, però llavors elles hi tenen molt a dir. Si l’objectiu del canvi de roba hagués estat la millora de resultats i la comoditat, segur que les professionals haguessin incorporat els canvis de vestuari de bon grat.

La Federació Espanyola de Bàsquet defensa el canvi perquè, diu, l’objectiu és diferenciar els uniformes masculí i femení, i tenir un disseny propi per a les dones.  De fet, una alternativa a aquest nou disseny es el body ajustat, com el de la selecció australiana, que la selecció espanyola va utilitzar al Mundial de la Xina al 2002, i que es va descartar per incòmode.


Diferència entre el nou equipament (a l'esquerra) i l'antic (a la dreta)

La Federació Catalana de Bàsquet es manté al marge de la polèmica, i afirma que tot i que respecten i compleixen la nova normativa, ”no te massa sentit centrar-se en l’equipació per potenciar el bàsquet femení”. Francesc Puig, directiu de l’àrea de Bàsquet femení de la federació creu que “l’interès del públic vindrà pel joc de les jugadores i dels equips”, com va passar amb el vòlei, i no per qüestions estètiques.

Jugadores de primer nivell
A Catalunya el bàsquet és un esport arrelat, i, any rere any, ha aconseguit ser un referent  mundial. Sílvia Domínguez, Laia Palau, o Marta Fernández són només alguns exemples del bon estat de forma del bàsquet català, i és que la Lliga femenina està farcida de jugadores catalanes, repartides per gairebé tots els equips de la lliga espanyola.
Algunes jugadores nacionals han anat a jugar a d’altres lligues europees, i fins i tot a la WNBA, la més valorada. Això confirma que és un esport en forma, i encara fa grinyolar més aquesta polèmica mesura que parteix d’un “biaix sexista”, segons manifesten les jugadores de la AJUB.

El bàsquet a Catalunya i a l’estat espanyol va viure un punt d’inflexió als Jocs Olímpics de Barcelona’92, com va passar en altres disciplines. A partir de llavors, la trajectòria i el palmarès de la selecció espanyola femenina de bàsquet va començar a créixer fins a situar-se al cinquè lloc en el rànquing mundial de la FIBA. Als Jocs Olímpics el combinat nacional va aconseguir la cinquena posició i, a partir de llavors, han estat presents a totes les cites importants, enfrontant-se a les millors jugadores del món. Al mundial 2010, disputat a la República Txeca, l’equip va tornar a casa amb la medalla de bronze, i, tot i que ja havien guanyat medalles a d’altres competicions (bronze als jocs del mediterrani, i or, plata i bronze a diverses edicions de l’Eurobasket), el seu paper al mundial és, a dia d’avui, la fita més destacada de la selecció absoluta.

A més, tot indica que lo millor encara està per arribar. Els nous talents empenyen fort, com ha demostrat aquest any la sub-19 al mundial, on ha aconseguit la segona posició en caure davant la selecció reina, els Estats Units, i la sub-20 que ha guanyat l’Eurobasket disputat a Sèrbia, després de derrotar a Rússia a la final. A més del títol de grup, la gironina Queralt Casas va ser la jugadora més valorada del campionat.

Hi ha bones jugadores, bons equips, més de 130.000 jugadores federades a l’estat, i una afició captivada pel joc. Sembla que aquesta temporada no hi ha marxa enrere pel que fa a les equipacions. A banda de la polèmica, les jugadores hauran de decidir si se senten bé o no, i si el resultat és negatiu, la FIBA haurà de redefinir les talles per garantir la comoditat i el bon joc de les professionals.

Altres notícies
Laia Palau: “Amb 40 segueixo igual de motivada| esports | 25/05/2020
Informació esportiva i ètica | esports | 14/12/2010
Sandra Reichel, la dona forta del Barcelona Ladies Open 2012: “sempre he treballat molt, de manera honesta, intentant no imitar els homes” | esports | 17/05/2012
Guerreres d'aigua per una Barcelona d’or | esports | 17/07/2013
El salt de la María Vasco: de la pista al carrer | esports | 17/07/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som