Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Un segle amb dones a les universitats
Aquest any s’ha complert un segle d’ençà que la dona va tenir l’accés total a les aules universitàries. El 8 de març de 1910 es va redactar una reial ordre que permetia l’accés a ensenyaments superiors sense restriccions per raó de sexe, i va ser llavors quan un dels murs més gruixuts que separaven a la dona de l’home va començar a trontollar.
memòria | 27/10/2011
Raquel Piqueras.-  La lluita per la igualtat en el lliure accés a la cultura, no obstant això, es comença a forjar abans de 1910. A partir de 1870, algunes dones van començar a matricular-se a les universitats espanyoles mitjançant permisos especials de les altes autoritats o requisits addicionals. No existia cap tipus de norma que prohibís o permetés l’accés de les dones a la universitat, ja que el fet de tenir estudis per a una dona era quelcom innecessari dins del seu rol de mare i mestressa de casa de l’època. Algunes dones van aprofitar aquest buit legal per matricular-se fins a 1882, quan mitjançant un reial decret se suspenia “en endavant l’admissió de les Senyores a l'Ensenyament Superior”. Les dones que estaven cursant els seus estudis en el període van poder obtenir el títol, però solament se’ls va permetre obrir consultes privades, que generalment fracassaven per la poca credibilitat que la societat tenia en la seva professionalitat.


Maria Elena Maseras Ribera, Dolores Aleu i Martina Castells Ballespí les primeres catalanes en accedir a la universitat i llicenciar-se

 Posteriorment, l’any 1888, un nou decret establia “que les dones siguin admeses (...) com a alumnes d’ensenyament privat”. Si alguna sol•licita en aquest període “matrícula oficial”, serà “la Superioritat la que resolgui segons el cas i les circumstàncies de la interessada”. La dona tenia novament accés a la universitat si demanava permís al Ministeri d'Instrucció Pública i aconseguint que tots els docents signessin la seva conformitat.

Poc després que Emilia Pardo Bazán fos nomenada consellera d’instrucció Pública, es va establir la reial ordre que autoritzava per igual la matrícula d’alumnes i alumnes: "S. M. el Rei, s’ha servit disposar (...) que pels Caps dels Establiments docents es concedeixin, sense necessitat de consultar a la Superioritat, les inscripcions de matrícula en ensenyament oficial o no oficial sol•licitades per les dones, sempre que s’ajustin a les condicions i regles establertes per a cada classe i grup d’estudis” deia la Gaceta de Madrid del 8 de març de 1910. I s’obrien així les portes de la universitat a les dones en igualtat de condicions, sense necessitat de fer els tràmits anteriors.

Les dones pioneres en entrar a la universitat al nostre país van ser vàries; entre 1841 i 1846, Concepción Arenal assistia disfressada d’home a la carrera de Dret a la Universitat de Madrid com a oient. La primera dona a matricular-se legalment en una carrera universitària va ser María Elena Maseras Ribera, l’any 1872. Després d’aconseguir el permís especial del rei Amadeu de Savoia, Maseras (Vilaseca 1853-Maó 1905)  va iniciar els seus estudis de Medicina a la Universitat de Barcelona en règim privat, ja que el permís no li consentia l’assistència a les classes. L’any 1875 el catedràtic de Terapèutica Dr. Carbó va aconseguir que María Elena pogués assistir a les seves classes, ocupant un seient especial al costat del professor. Quan va finalitzar els seus estudis, l’any 1878 va obtenir un títol que no li permetia exercir com a metgessa, i després de 4 llargs anys de lluita i reclamacions, el consell d’instrucció pública li va autoritzar a validar el seu títol i exercir la seva professió junt amb la també catalana Dolores Aleu. Aleu (Barcelona 1857-1913) va ser la primera dona llicenciada en Medicina a Espanya junt amb Martina Castells Ballespí. Castells (Lleida 1852 – Reus 1884) va ser la primera dona en obtenir el doctorat, el 1882, 4 dies abans que Aleu.


Dones a les aules durant la 2º república (Font: UNED)

Ja en el segle XX, la presència de les dones a les aules anirà en augment, especialment en els anys 20. Amb el franquisme, el nombre de dones que es matriculaven va minvar, però no es va prohibir l’accés. Des dels anys 80, les dones a la universitat superen en nombre als homes, malgrat que aquestes es concentren majoritàriament en carreres d'Humanitats i Ciències de l'Educació, mentre que els homes són més predominants en Ciències Socials i Científiques, ocupant gairebé de forma exclusiva les enginyeries i les escoles tècniques superiors. En l’actualitat aquestes diferències, malgrat que encara existeixen, s’han difús, i 6 de cada 10 universitaris són dones.
 
L’accés de la dona a la cultura i al coneixement ha canviat radicalment la concepció del seu rol en la societat, li ha proporcionat autonomia i presència en tots els àmbits socials. La dona d’avui té veu, però no obstant això, encara li queda un pas important a fer: trencar amb el sostre de vidre.

La seva presència en l’actualitat és minoritària en alts càrrecs o llocs que requereixin major dedicació perquè continua fent la doble jornada: a la casa i a la feina. Ells no han entrat en l’àmbit privat mentre que elles si ocupen l’espai públic. Cal equilibrar aquest fort desequilibri. En matèria universitària, actualment només hi ha 11 dones rectores en les 77 universitats espanyoles, segons fonts de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), i la presència femenina en Tribunals de Tesis es rebaixa fins un 10,6%. Segons les dades del Ministeri d'Educació sobre el curs 2007/08, només el 36,4% del Personal Docent i Investigador és dona.

Desafortunadament, el sostre de vidre és present a tots els altres àmbits laborals i socials, per aquest motiu s’ha de seguir lluitant per aconseguir que, en menys de 100 anys més, es festegi per fi la total igualtat dona-home.

Altres notícies
Les dones a muntanya | memòria | 07/10/2009
Conferències sobre les dones a l’antiguitat a càrrec de Pauline Schmitt -Pantel | memòria | 30/09/2010
"L'Islam a Catalunya en l'època Andalusina" | memòria | 09/06/2011
Homenatge a les dones deportades a Ravensbrück | memòria | 30/11/1999
Irene Sendler, salvadora dels infants del gueto de Varsòvia durant la 2a Guerra Mundial | memòria | 28/06/2012
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som