Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Dones empoderades del moviment veïnal
L’Òstia és el sobrenom de la Barceloneta i des del 2005 també una de les associacions veïnals d’aquest barri de Barcelona. Aquesta entitat és caracteritza per la seva visió comunitària, on a partir de detectar i atendre les necessitats puntuals del veïnat, intenten aprofundir en l’arrel dels problemes. Ara, i gràcies a l’efecte difusor del moviment 15M, s’estan duent a terme les assemblees de barri, i més gent s’ha assabentat de l’existència de molts col.lectius que ja fa anys que intervenen en el teixit social.“Ha estat molt positiu tornar a posar en la memòria col.lectiva que tothom pot sortir al carrer a reivindicar coses, per a mi això ja és una gran victòria”, Gala Pin, membre de l’Associació Veïnal de l’Òstia.
glocal | 26/07/2011


Bertrand Gréaume.- Emilia Llorca als quarts d'una escala de la Barceloneta. (arxiu)

Cristina Mora.-  La Gala Pin va néixer a València i des de fa uns anys és veïna del barri de la Barceloneta. Va vincular-se a l’Associació Veïnal de l’Òstia al 2006 arran de les mobilitzacions que va engegar per aturar el projecte urbanístic, plantejat per l’Ajuntament de Barcelona, del Pla dels Ascensors que suposava l’expulsió del barri de 1200 famílies. En aquells moments Gala era okupa de Miles de Viviendas, antiga caserna de la Guàrdia Civil, i després de conéixer a la carismàtica -desapareguda el passat 2009- i lider veïnal Emília Llorca, va involucrar-se en la que seria la Plataforma en Defensa de la Barceloneta, per acabar sent una membre més de l’Associació de l’Òstia. Gala Pin va endinsar-se llavors en el funcionament real del barri i les seves dinàmiques a través de dones com l’Emília, o l’actual vice-presidenta de l’Òstia, Lourdes López. El col.lectiu de Miles de Viviendas, per la seva part, va oferir el seu coneixement estratègic i polític, les aliances de ciutat, i l’assessorament legal i l’ajuda tècnica. Una simbiosi d’experiències i relacions que va possibilitar el trencament de barreres generacionals i d’estils de lluita diferents, sobre la base de la cura i l’intercanvi.
Emília Llorca i el seu lema: “El barri s’ha de defensar
 “L’Emília tenia molt de líder comunitària, més que de líder veïnal; era la “mare lloca” de tothom. Amb una sensibilitat brutal i una mena d’intuïció de la justícia molt alta”, explica la Gala, que encara s’emociona quan la recorda. Emília Llorca, va fundar la Comissió de Festes del carrer dels Pescadors, on havia viscut pràcticament tota la seva vida, al 1990 amb la intenció de recuperar les festes tradicionals i propiciar un punt de trobada entre les veïnes i els veïns. El seu esperit de lluita i la preocupació pel benestar del veïnatge, feien d’ella l’ànima de totes les mobilitzacions que l’AV de l’Òstia, de la qual va ser cofundadora, va engegar contra l’especulació urbanística, els pisos turístics, la construcció de l’Hotel Vela i l’anomenat Pla dels Ascensors, finalment aturat el passat gener del 2011. “Havia nascut per això. Tenia un ull que ho veia tot. Era incansable i no tenia un no per a ningú, la seva porta sempre estava oberta”, comenta Lourdes López, actual vice-presidenta de l’AV de l’Òstia.

 


Cristina Mora.- Gala Pin i l'actual vice-presidenta de l'Associació Veïnal de l’Òstia Lourdes López.

Feminisme, no gràcies (ó Discurs de gènere, no gràcies)
Les membres de l’associació de l’Òstia són majoritàriament dones i, sense considerar-se feministes i fugint de l’academicisme, han constituït un veritable matriarcat. “Una de les coses boniques del’associació és que està composada bàsicament per dones  molt empoderades i que tenim un rebuig total a un discurs de gènere. Jo crec que és des d’aquí que una s’empodera i pot intervenir en l’espai públic i en les qüestions que afecten a les dones com a tals”, afirma Gala que continua dient: “Jo tinc coses que em venen del feminisme i que tinc prou clares, però que no les anomeno com a tal i al final crec que son molt més efectives. El que jo faig és: no et diré directament que m’estàs ningunejant pel fet de ser dona, t’ho diré d’una altra manera, i et diré unes altres coses i al final em reconeixeràs i em respectaràs”. Davant la pregunta directa si l’AV de l’Òstia és feminista, la Lourdes contesta: “no, no, nosaltres tenim una mirada social i popular
El discurs feminista que va quallar a Catalunya als anys 70 i 80, va arribar a influir en les dones de la perifèria de la ciutat, tot i que algunes feministes acèrrimes eren de l’opinió que les dones de barri estaven  més preocupades pel clavegueram que per les qüestions de gènere. Per Gala Pin avui dia“el feminisme s’ha convertit en un moviment acadèmic, massa teoritzat, i que ha perdut la capacitat d’intervenció en els espais de la vida pública, i on la captació que ha fet l’Administració des del poder l’ha transformat en un tema que fa molt menys mal que parlar, per exemple, del dret de l’habitatge”.

De totes maneres, són conscients que l’associació té una mirada femenina, amb uns codis d’actuació i tarannà propis, força diferenciats de moltes de les associacions veïnals liderades majoritàriament per homes, que mantenen els càrrecs sense rotació des de fa molts anys, fruit d’una època on l’home era el principal agent de la política a l’espai públic. Per la Lourdes “als moviments veïnals els hi fa por que les dones estiguem dirigint, perquè som més radicals que els homes a l’hora de negociar. Com estem acostumades a portar la casa, tenim també una disciplina molt adquirida i som molt constants. L’home és més influenciable i es deixa més arrossegar pel poder. Les dones, en canvi, passem més desapercebudes però mantenim els nostres valors. Als ajuntaments els hi resulta més difícil negociar amb un grup de dones que amb un d’homes”.  

La conjuntura social i política ha canviat molt des de la creació de les primeres associacions veïnals, sorgides l’any 1968, fruit de la Llei d’associacions. Però les assemblees de barris actuals, creades a partir del Moviment 15M, ens remeten a les comissions de barri, antecessores de les associacions, i a uns anys on les lluites sindicals, socials, polítiques i veïnals coincidien al carrer per aconseguir la democràcia.

 

Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som