Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Deu armènies creen el seu propi sistema bancari de préstec per independitzar-se econòmicament de les seves parelles
El dia del seu aniversari, el 8 de juliol, va rebre la primera trucada de felicitació a les dotze de la nit. Els seus pares es van recordar d’ella des de l’altre costat de l’oceà. A les dotze i deu, la seva veïna picava a la porta, amb un pastís i una ampolla de xampany. A través del Facebook li va caure a sobre una cascada de bons desitjos.
glocal | 14/07/2011

Jesús Martínez.- Quan Nune (Armènia, 1988), una Venus amb els braços de Dafne, va baixar del seu tro, a la seva casa barcelonina d’Horta-Guinardó, per dirigir-se al Metro (Línia 4, parada de Via Júlia), es va creuar amb una coneguda que també la va felicitar.

El matí en què Nune, gerent armènia que des dels 13 anys viu a Catalunya, complia 20 anys, va fer una transferència de mil euros a la seva germana Astghik, estudiant de Gestió I Organització d'Empreses a la Universitat Politècnica de Catalunya. Les dues, junt amb altres vuit amigues, la majoria d’elles armènies i entre els vint i pocs i els quaranta i molts anys, han decidit formar una espècie de “banca ètica”, una relació de préstecs i fideïcomisos sense les comissions preceptives de les entitats financeres habituals.

El mecanisme és el següent: “Cada mes, cadascuna de les deu amigues ingressem cent euros en un compte que vaig obrir a Caixa Catalunya per a l’ocasió. L'ingrés s’ha d'efectuar entre els dies 1 i  5. I entre el 5 i el 10, s’ingressa el conjunt, mil euros, en el compte de la persona a la qual li toca rebre els diners. Aquest juny  ho ha rebut Astghik, la meva germana”, respon Nune, aficionada a l’arqueologia i als còctels a les terrasses dels hotels de moda.

La idea se li va ocórrer a Anna I (la numerem per a no confondre-la amb Anna II), una bella mestressa de casa de 26 anys, veïna de la cassandra Nune, que vol viatjar a la seva Armènia natal: “Per als meus capritxos”. “A Armènia, aquesta cultura econòmica a la societat existeix des de fa molt. Les meves àvies ja participaven conjuntament en aquest tipus d’operacions per poder fer front a necessitats imperioses”, evidència Anna I, sirena de cenyit vestit negre, amb fins tirants del tipus espagueti.

Al juliol, els mil euros s'han carregat a nom d'Anna I, que amb el seu marit viatjarà a Erevan per celebrar una festa sorpresa a una de les seves filles, Endza. Anna I ha reprès els estudis de Filologia Hispànica, a la Universitat de Barcelona.

A l’agost, la noia assignada és Anna II, llesta com la Fantasia, filla del Somni, i llicenciada en Filologia Russa, amb residència permanent, i formadora en els programes d’educació vial patrocinats pels consistoris municipals de l’àrea metropolitana de Barcelona. Mare de dos nens. Els diners encara no sap en què els destinarà.

Al setembre, Cindi, amb veu de flauta. Treballa en una carnisseria a la Via Júlia, a Barcelona. “Vull viatjar al meu país, Colòmbia, i aquests diners m’ajudaran”, confia.

A l’octubre, Nar, au-pair de professió, amb un fill. “Encara no sé què faré quan ho tingui”, dubta.

Al novembre, Nanea, mestressa de casa, mare de dos nois ja crescuts. “Amb els meus mil euros, pagaré la matrícula de la Universitat del meu fill Artur, que vol estudiar arquitectura tècnica”, planifica.

Al desembre, gener i febrer, el torn és de Milena, Tatev i Emma, respectivament. Elles s’avenen molt  i no es posen pros, ni s’empipen  ni es miren el melic. Els agrada la llum del sol. A la mitologia grega, el cant del gall fa fugir als dimonis. Ja se sap, la Discòrdia és filla de la Nit.

Al març del 2012, Nune, que exerceix de tresorera, rebrà de les altres la quantitat de mil euros. “Estalviaré”, jura i perjura, i, possiblement, creui els dits, malèficament. Segons la deessa Alethia, costa molt trobar la Veritat.

No existeixen clàusules de penalització en el cas que una d’elles es demori en el pagament. Van acordar fiar-se i no complicar-se amb maldecaps. “Ens hem ajuntat les que sabem que no fallarem”, explica Nune, que defensa aquest sistema de microcrèdit sense dipòsit ni interessos.

Aquestes noies, que fa una dècada es van instal•lar a Espanya amb els seus marits, estan aprenent a viure pel seu compte, a gestionar els seus interessos, a pensar en clau de negoci, no com una permuta, sinó com una oportunitat per enriquir el seu futur. “La majoria estan molt lligades als seus marits, i la seva única funció és ser bones mestresses de casa. Algunes no sabien ni com fer una transferència. En realitat, durant molts anys, aquesta ha estat una de les poques formes de tirar endavant projectes sense la tutela del pare de família”, exposa Nune, que es pot prendre onze caputxinos amb nata i dormir com un tronc.

El dia del seu aniversari, a Nune li van regalar unes arracades amb pedres de Swarovski, colònies de Mango i Pachá Ibiza i el perfum Dolce & Gabanna.

Coberta de regals, ara es proposa alguna cosa pitjor que fer dieta: amagar la Visa i estalviar o morir. La mort té cor de ferro.

Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som