Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
La Federació d’Associacions i Grups de Dones del Maresme proposa un Pacte Social i Polític per avançar vers la igualtat real
La Federació d'Associacions i Grups de Dones del Maresme ha celebrat la seva primera jornada després d’un any de la seva constitució. El passat 4 de juny, prop d’un centenar de persones, van acudir a l’acte des de diferents punts de la comarca. La presentació de diversos projectes, una taula rodona, un dinar de germanor i una peça teatral foren algunes de les activitats que es van desenvolupar al llarg de la jornada.
glocal | 05/07/2011


Federació. Algunes de les ponents: Alba Garcia, Àurea Molina, Anna Cornet, Marisa Fernández, Khadijha Aghrib, i Dolors Renau, i la presidenta de la Federació Carme Riera

Raquel Piqueras.-  La Federació d’Associacions i grups de Dones del Maresme, presidida per Carme Riera i Roure, va presentar-se com a tal el passat 30 de gener del 2010 el Castell de Can Jalpí a Arenys de Munt. Es tracta d’un grup format per 11 entitats de dones provinents dels municipis maresmencs d’Alella, Premià de Mar, Cabrera de Mar, Vilassar de Mar, Mataró, Llavaneres, Dosrius-Canyamars, Arenys de Mar, Arenys de Munt. D’entre els objectius de la Federació, destaca el de crear una xarxa que faciliti el contacte i la comunicació entre les dones de la comarca, l’abolició del sistema patriarcal, acabar amb la discriminació i la violència de gènere, impulsar la coeducació així com el desenvolupament integral de la dona.

Després d’un any del seu naixement, el passat 4 de juny la Federació va celebrar la primera jornada, amb una notable participació. L’acte va començar al voltant de dos quarts d’onze del matí a la Sala Municipal d’Arenys de Munt.

Les sociòlogues Àurea Molina i Anna Cornet van presentar el projecte Diagnosi de la Situació de les Dones a la comarca del Maresme, impulsat pel Consell Comarcal del Maresme (CCM) a proposta de l’Associació de Dones Solidàries d’Alella. El projecte analitza la participació social de la dona a la comarca. Aquest estudi ha estat fonamental per al treball a la comarca ja que conforma un dels eixos vertebradors del Pla de Polítiques de Dones, aprovat aquest mateix any. Posteriorment, Alba Garcia, experta en gènere, va introduir el tema ‘Les violències contra les dones’, obrint pas a un intens debat on es va reflexionar sobre la igualtat de les dones i la importància de les polítiques que s’han pres en els últims anys, incidint especialment en el Declaració de Beijing de 1995 on s’acordà una definició comuna entre tots els Estats membres respecte a la violència masclista.

A continuació va tenir lloc una taula rodona sobre “Les dones del Maresme i els drets humans” integrada per Marisa Fernández, advocada; Khadija Aghrib,  presidenta de l’Associació per la integració total cultural Catalano-magrebí i membre de la junta de l’Associació Dones per la Igualtat de Arenys de Mar; Dolors Renau,  ex diputada al Congrés dels Diputats i Míriam Sampere, tècnica en Integració Social i secretària de Polítiques d’Igualtat de CCOO al Vallès Oriental-Maresme. L’interessant debat va anar des de una mirada crítica de la situació de les dones en el temps fins a una interpretació de les lleis vigents, l’educació actual dels nens i les nenes i la situació de la dona immigrada.

Tot seguit es va donar pas al grup teatral Grupo H Teatro, que interpretaren l’obra “HINEM”, una sàtira amb connotacions de crítica social sobre la crisi econòmica i els valors socials que imperen a la societat actual.

Finalment la vocal adjunta de l’associació, M. Àngels Prats i relatora de la jornada va fer lectura de les conclusions més rellevants de l’acte i va acabar en un dinar de germanor en un popular restaurant de Mataró.

D’entre els acords adoptats en aquesta primera jornada cal fer esment de la petició a les institucions de dur a terme polítiques publiques per què les dones tinguin un reconeixement real i social; impulsar lleis que vagin acompanyades de recursos i mitjans; elaborar protocols de justícia en perspectiva de gènere i promoure la coeducació real, així com la reforma laboral.

Activitats com aquesta són un gra de sorra que va en una direcció positiva per la dona”- ens explica M. Àngels Prats-. “És necessari un Gran Pacte Social i Polític, per eliminar el sistema patriarcal actualment existent i desenvolupar un model que promogui la igualtat real entre els éssers humans, respectant les diferencies”. La tasca de la Federació, doncs, és vital per entendre una mica més el rol de la dona a l’actualitat: “No s’hauria de parlar de la situació de la dona, sinó de les dones. No totes les dones són iguals. La Constitució estableix la igualtat entre homes i dones i que no pot haver discriminació per raó de sexe. La realitat ens mostra dia a dia, que aquesta  igualtat que estableix la Constitució no existeix.”.

Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som