Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Les dones tenen poca capacitat de decisió en el movimient veïnal
El moviment veïnal actual es caracteritza per comptar amb una presència minoritària de dones en les juntes directives i la mirada feminista en els plans d'actuació dels barris és gairebé inexistent. La ciutat es segueix construint des de l'absència de les visions i experiències del gènere femení. Temes com els urbanístics passen per sobre dels relacionats amb la cura, l'atenció i la vida quotidiana.
glocal | 28/06/2011


Arxiu CONFAVC.-Raquel de la Vega Patín, coordinadora de programes de dones de CONFAVC

Cristina Mora.-  Segons Raquel de la Vega Patín, coordinadora de programes de gènere de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), "encara que hi ha moltes dones a la base de les associacions veïnals ,quan s'han de prendre decisions no estan en les juntes, o bé perquè es fan en horaris intempestius per a elles, o perquè encara moltes no se senten amb autoritat per ser a la junta, prendre decisions i estar constantment reivindicant. El resultat és que els òrgans de decisió són plens d'homes i els temes de gènere i igualtat no entren en els seus plans d'acció ".
 
No obstant això, en algunes entitats i vocalies de dones (el paper de les quals va ser fonamental en la lluita feminista dels anys 70), s'estan fent esforços per aportar canvis en l'ús d'un llenguatge no sexista, la incorporació de la perspectiva de gènere en les polítiques urbanístiques, de mobilitat, o en els bancs del temps.

Vocalies com la de l'Associació de Veïns i Veïnes de l'Esquerra de l'Eixample, pionera en el moviment feminista d'Espanya, l'Associació d'Ajuda a la Dona la Pizarra de Raimunda o la Federació d'Associacions veïnals de Santa Coloma de Gramenet, són bons exponents. La ciutat costanera de Badalona, ha tornat a crear recentment un grup de dones per tractar temes com la violència de gènere, la salut reproductiva, i la igualtat. I l'Associació de la Òstia, del barri de la Barceloneta, de Barcelona, és un bon exemple d'una entitat veïnal dirigida per dones i on la presència d'aquestes és majoritària.

La Confavc, fa una aposta ferma per més presència de les dones en les organitzacions veïnals
La Confavc, organització que aglutina a més de 677 associacions veïnals  i a més de 28 federacions, i que forma part des del 2004 de la Plataforma unitària contra les violències de gènere, treballa des de la seva àrea de la dona en diferents projectes que tenen com a objectius principals: donar espai a la intervenció de la dona en l'àmbit veïnal i conscienciar i formar, des dels barris i municipis, sobre la violència masclista.


Arxiu CONFAVC. Dones del Turó de la Peira

Una de les premisses de les conferències sobre igualtat en els espais associatius i els usos dels temps entre homes i dones que ha organitzat la Confavc, es basa en la idea que un ús adequat i compatible amb els horaris d'atenció i de la vida quotidiana, possibilitaria a les dones desenvolupar més activitats en els òrgans de decisió. "A les associacions veïnals es podrien tractar els temes de manera més compartida, amb més flexibilitat davant de situacions diverses, trencant amb el personalisme", afirma Raquel de la Vega. Algunes de les raons de la manca de participació de les dones en els òrgans de decisió són: la incompatibilitat horària i la manca d'identificació amb els plantejaments de les problemàtiques del barri.

Veïns i veïnes implicades contra la violència de gènere
El 2008 la Confavc va reprendre un projecte que la Confederació d'Associacions de Veïns de l'Estat Espanyol (CAVE) havia dut a terme durant anys: el Projecte de Mediadores Contra la Violència de Gènere. Amb un lleuger canvi de nom: Curs de Mediadores i Mediadors Socials en lluita contra la Violència Masclista, el programa de formació de la Fundació s’ha desenvolupat en municipis com Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat i Reus, i ara s’impartirà també al Baix Llobregat. Segons la tècnica de projectes de la Confavc: "El que visibilitza el programa és un fet que ha passat de manera habitual, i és que les dones acudien a les associacions veïnals perquè, en el cas de les víctimes que es trobaven en una situació d'aïllament i vergonya per la seva situació, acostar-se i explicar la seva situació a un grup de dones properes, els hi podia resultar més fàcil com a primer pas, que anar directament a la comissaria. Les entitats veïnals i les associacions de dones són un altre recurs per a elles ".


Arxiu CONFAVC. Una classe del curs de mediadores sobre la violència de gènere

Aprofundir en el significat de les diferents tipologies de violència masclista: emocional, psicològica, sexual o econòmica; proveir d'un marc legal, resoldre qüestions com el significat d'una ordre de protecció o d'allunyament, o d'un Jutjat de Violència de Gènere, així com informar sobre els protocols d'actuació des del municipi, són alguns dels objectius del curs per ajudar els veïns i veïnes a detectar casos, informar, derivar i, "sempre que la dona que pateix la violència vulgui, acompanyar-la als serveis socials del territori, posar una denúncia o anar al jutjat ".
El curs, que ha comptat amb el suport de les associacions veïnals i l'administració local, ofereix, des d'un punt de vista feminista, coneixements i eines de la violència de gènere a futures mediadores i mediadors del barri que, en col.laboració amb l'equip tècnic municipal, ajudin a detectar i derivar als serveis professionals casos de violència masclista que, per una raó o una altra, no arriben als despatxos. Amb la formació es pretén també potenciar la reflexió i l'acció, des de la societat civil, en la lluita per l'eradicació de la violència masclista.
Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som