Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
L’anàlisi del tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació mostra una millora continuada en la qualitat de les informacions
Malgrat la intensa pluja, unes 50 persones es van aplegar el dimarts 31 de maig, a l’acte de presentació dels informes sobre El tractament de la violència masclista als Mitjans de Comunicació que van presentar conjuntament el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), a la seu del CAC. Els resultats conclouen una millora en la línia de les Recomanacions malgrat que encara cal avançar sobretot pel que fa a la presentació de les imatges, evitar elements d’espectacuralització, més respecte al dret a la intimitat de les persones agredides i a la presumpció d’innocència de les persones agressores. També es veu la necessitat de presentar informacions en positiu i seguiment de casos judicials.
comunicació | 02/06/2011


CAC.- D'esquerra a dreta, la periodista Milagros Pérez Oliva, l'advocada María José ValeraDolors Comas, Consellera del CAC , i les investigadores de l'ADPC Marta Corcoy i Mavi Carrasco

Montserrat Puig.-  ADPC, va exposar els resultats de les notícies recollides en 5 diaris, La Vanguardia, El País, El Periódico, l’Avui i Público. Una investigació que es ve realitzant en els últims 5 anys per un equip integrat per Mavi Carrasco, Marta Corcoy, Montserrat Puig i Elena Riera. Les periodistes Mavi Carrasco i Marta Corcoy van explicar la metodologia aplicada i els resultats de la recerca. Van destacar en l’exposició i en les conclusions que s’observa una clara tendència a donar menys informacions i que aquestes es donen com a breus. Les informacions que més es publiquen són aquelles que fan referència a fets concrets d’agressions, assassinats,... etc.. I les que menys, reportatges de sensibilització o balanços d’estat de la qüestió.

Una altra dada a destacar va ser la referida a les fonts informatives. Predominen les qualificades (55%) malgrat que, però, creixen les informacions en les quals no se cita la font: el 30%. Finalment es va fer esment als titulars. S’observa una tendència periodística a elaborar uns titulars merament informatius, en alguns casos però es detecta un excés de detalls sobre com ha tingut lloc el fet, potser innecessaris. S’han trobat titulars amb dades i reflexions que inviten a la sensibilització i en canvi cap titular en el qual es faci menció explícita del fet migratori.

Per la seva part Dolors Comas, Consellera del CAC va fer un resum de l’anàlisi del tractament de les informacions sobre violència en l’àmbit familiar i sobre violència masclista en els teleinformatius de 5 televisions: TV3, 3/24, TVE a Catalunya, BTV, 8TV, i Televisió del Penedès. El darrer període analitzat correspon als mesos d’octubre-desembre 2010.

Malgrat la millora en la presentació d’aquest tipus d’informacions, Comas va lamentar que la privadesa, és a dir la preservació de l’anonimat de les persones afectades no s’acaba de respectar, i de les conseqüències que això té pels familiars i l’entorn tant de la víctima com del presumpte agressor.

Si bé el focus de la notícia en general és correcte, l’estudi detecta encara una certa espectacularització tant pel que fa a la forma com el contingut de les informacions, per exemple en l’ús de primers plans, plans de detall o en el lèxic. En una part important de notícies encara es donen explicacions detallades sobre com s’ha agredit o matat la víctima (“brutalment assassinada”, “un cop morta la va cremar i va tirar les cendres al riu”…) o bé sobre l’estat en què s’han trobat els cossos.

Corcoy i Comas van coincidir en què en general l’adjectivació és l’adequada, que la majoria de fonts utilitzades i citades són les qualificades i totes dues van valorar la importància de les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació actualitzades el 2009, en la millora observada.


CAC.- En primer pla, Montserrat Puig, periodista i moderadora de la taula i al fons les ponents de l'acte.

No abaixar la guàrdia
Immediatament van prendre la paraula l’advocada Mª José Varela i la periodista Milagros Pérez Oliva, convidades per a l’ocasió.
 
Varela, advocada especialista en la defensa de les víctimes de violència masclista va fer un breu repàs a les conquestes obtingudes els últims 35 anys en matèria judicial i el paper destacat que juguen els mitjans de comunicació. A tall d’exemple va mostrar el seu agraïment  a la periodista Mercedes Milà, que quan dirigia i presentava el programa “Queremos saber” va prestar un ajut indirecte per afavorir un canvi en la legislació sobre la penalització de la violació.

Tot i això va manifestar que calen més debats en profunditat sobre el tema en els mitjans i realitzar un seguiment de la quotidianitat dels judicis. Va refutar els arguments de l’efecte imitació, “fins avui no s’ha demostrat  amb cap cas que existeixi aquest fenomen,” i també va mostrar el seu rebuig els qui magnifiquen les falses denúncies, que segons va dir no arriben ni a un 2%.

Per la seva banda, la periodista i defensora del lector de El País, Milagros Pérez Oliva va dir que se sentia confortada, ja que per primera vegada no tot era negatiu, i també va fer un repàs de les conquestes de les dones en la lluita contra la violència masclista. “Vam  aconseguir que les informacions sobre aquesta violència es posessin a l’Agenda Informativa. Ara s’ha aconseguit que es tracti com un tema polític i no com un succés i també l’aprovació de les lleis integrals, la de la lluita contra la violència i la de la igualtat. Però això no significa que estigui tot fet, ens queda molt camí per fer", va comentar.

Pérez Oliva, va parlar del debat que fa anys es porta a terme  sobre les normes d’autoregulació en els mitjans i aquest és un procés lent. Cal aconseguir una aliança entre les persones que fan recerca i anàlisi i les que informen.

Des del punt de vista periodístic va assenyalar uns quants punts importants a assolir: resguardar la privadesa, evitar l’espectacularització, lluitar contra la victimització.

Acabades les intervencions des de la mesa, es va obrir un torn de paraules entre el públic que va ser molt enriquidor,  Entre d’altres van intervenir Eva Peruga, Alba Garcia, Montserrat Comas, Carolina Barber, Claudia Vallejo… En general una coincidència: cal aturar les argumentacions sobre l’efecte imitació que poden incidir directament en emmudir els mitjans de comunicació, i cal continuar lluitant per no retrocedir, per no perdre el que fins ara s’ha aconseguit.

Consultar els informes
Informe de l'ADPC: Impacte de les recomanacions sobre el tractament de la violència masclista en els mitjans de comunicació
Informe del CACEl tractament de les informacions sobre violència en l'àmbit familiar i sobre violència masclista en els teleinformatiu (Part 1 - Part2)

Altres notícies
Premis de Comunicació no Sexista | comunicació | 07/10/2009
Premis de Comunicació de la Diputació de Barcelona per a l'any 2009 | comunicació | 26/10/2009
El futur de la professió periodística passa per la igualtat de gènere | comunicació | 21/09/2010
Roda de premsa sobre l’estudi Qui figura a les notícies? | comunicació | 05/10/2010
La presidenta de l'ADPC, Carme Freixa, participa en una taula rodona sobre drets laborals en el sector dels gabinets de comunicació | comunicació | 08/12/2010
 

Cerca avançada


Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Desigualtats de gènere a les feines i pobresa de les dones. Què s'ha de fer?
II Fòrum Rosa Virós, dies 25 i 26 d'abril ... [+]
 
  L’exposició Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país, continua la seva itinerància per Catalunya
Per sol•licituds cal adreçar-se al Memorial Democràtic de Catalunya ... [+]
 
  FotoLa pau en els conflictes. Aportacions de les dones als nous processos de pau i negociació
Nova revista monogràfica de CON LA A ... [+]
 
  Presentació del llibre La Reproducció a la Prehistòria
En el marc del cicle Ciència Editada ... [+]
 
  Montserrat Roig, 1977. Memòria i utopia
Exposició al Born Centre de Cultura i Memòria ... [+]
 
  D’ONES: (R)evolució de les dones en la música
Del 10 de novembre de 2017 al 23 d’abril de 2018 ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som