Dones Banner
protagonistes| glocal| tendčncies| comunicació| món| esports| violčncies| memňria| opinió cat | esp
Joves periodistes de la Universitat de Valčncia comuniquen des de la diferčncia
Periodistes de la Universitat de Valčncia, de filologia, traducció i Comunicació han recollit en el Llibre “Comunicar i marcar la diferčncia“ 30 testimonis de llicenciades que exposen la seva visió del feminisme als mitjans.

Aquestes dones quč tenen entre 25 i 38 anys expliquen de manera directe i profunda les seves experičncies com a treballadores del periodisme. Un llibre que captiva per la frescor en la manera d’expressar-se i d’explicar com s’han posat les ulleres violetes, o com han entrat en el pensament feminista. Curiosament la majoria d’elles aquesta ideologia no l’han aprčs a la Universitat sinó en les seves practiques en ONG’s a favor de la pau, els Drets Humans, la Cooperació i Desenvolupament o la lluita contra la SIDA. D’aquí una reivindicació: caldria una assignatura de gčnere en el Grau de Periodisme a la Universitat.
comunicació | 26/11/2020

Montserrat Puig Mollet.- Algunes d’elles aborden temes com el periodisme esportiu, i assenyalen l’estereotip masclista “A la tele només contracten ties bones “ i acaben fent de redactores d’esports a la televisió.  Es pregunten: es pot ser feminista i estudiar moda?.  La resposta és que si perquè també han canviat les publicacions de moda. I aquí vull recordar Margarita Rivière, que va començar fent moda, va treballar en diferents diaris  fent informació política, va dirigir l’ Agencia EFE,  i també escrivia articles d’opinió. Per tant el camí està obert.

La formació feminista des de la família o la iaia inclusiva
Un dels testimonis curiosos és el d’una noia a qui la seva iaia havia educat  als néts i nétes en la igualtat .

Narra com quan un professor de l’institut els va dir que s’assegueren tots, en canvi ella i la seva germana no ho van fer i es van quedar dempeus;  al repetir l’ordre,  les nenes van dir que  no se sentien incloses a causa d’utilitzar el genèric masculí. Llavors el  professor va contestar cridant, defensaré les dones com jo vulga.  Aquesta experiència els va obrir els ulls i van comprendre que la lluita per la defensa de la igualtat de gènere s’havia atomitzat en diferents corrents.

Aquesta noia de 25 anys  inicia el seus relat amb el titular: Construint ponts feministes i conclou que comunicar en  clau de dona vol dir emfatitzar les qüestions de gènere en el debat mediàtic, tractant d’escoltar les veus que tenen alguna cosa a dir en el tema.

Posar-se les ulleres violetes
Aquestes periodistes s’han posat les ulleres violetes en diferents experiències a l’Estat espanyol, a Itàlia, a Guatemala, o  en altres països.  Les ONG’s els han indicat el camí del pensament feminista. Ho testimonia així una d’elles: el feminisme ha transformat la meua concepció de molts aspectes de la vida, entre els quals es troba, per descomptat, el professional.

S’han posat les ulleres violetes en el treball del dia a dia, parlant i debatent amb els equips de redacció, i descobrint què el feminisme persegueix la igualtat i així s’arriba als drets humans.

Els testimonis de les 30 llicenciades de la Universitat de València, tenen el valor de compaginar la teoria i la pràctica de l’ofici periodístic. Totes treballen ja sigui en gabinets de premsa, en diaris locals, en televisions estatals com TVE, en productores audiovisuals,  emissores de radio, responsables de premsa de càrrecs polítics... creant webs o en departaments de comunicació d’ONG’s

Precarietat laboral, retard en la maternitat
Un altre comú denominador de les periodistes que han elaborat el llibre Comunicar i marcar la diferencia  és la precarietat laboral, mal remunerades en uns mitjans que exigeixen escriure ràpid per la pressió, entre altres, de les xarxes socials.  Totes constaten que malgrat les qualificacions acadèmiques excel•lents, els mitjans tant generalistes, com locals, o socials, acaben posant periodistes homes en els llocs de responsabilitat. Una lluita pendent dins l’ofici del periodisme.

La precarietat laboral, té encara una altra xacra referida especialment a les dones: la dificultat de conciliar feina i vida familiar. Algunes noies denuncien que en un ofici el qual requereix vocació i disponibilitat, obrir-se camí  des dels vint i tants anys als 38, comporta també retardar la maternitat, o renunciar-hi. Aquesta realitat es presenta no només en el camp de la comunicació sinó també en d’altres professions.

La importància del 8 de Març
Un altre tret en comú és com es refereixen a les manifestacions massives del 8 de Març.  Alguna d’elles afirma que el Feminisme està de moda i assenyalen Mo morim, ens maten referint-se als assassinats que provoca la violència de gènere. Es fan seus eslògans com Las periodistas paramos de TVE o  La Sexta, mitjans que com a protesta van emetre tota la programació informativa sense cap dona el 8 de març.

Una dada a tenir en compte: segons el Monitoreo Global de Mitjans del 2015, només un 9 % de les noticies de diaris de més de cent països tenen a dones com a fonts expertes

El Periodisme de països en conflicte
Abans se'ls coneixia com a reporters de guerra, la gran majoria homes. Avui en dia son ja unes quantes les dones periodistes que treballen en zones de conflictes bèl•lics, moltes com a freelance,  a tant la peça.  Altres abans van ser pioneres en el periodisme de guerra. A tall d’exemple vull donar a conèixer el relat personal d’una periodista de 31 anys: soc néta de miners i sirventes. Soc la primera de la meua família en anar a la universitat. Si  tinc una llicenciatura i parle cinc idiomes és gràcies a l’ensenyament públic i les beques.

Soc Feminista, Proletària i Llibertària
Aquest és el titular d’una altra testimoni.  Una noia 36 anys,  la qual diu que aquest llibre li ha renovat l’esperança no només que el periodisme és viu, i compleix una funció social, fer de missatger/era , per informar, sinó que hi ha una generació de joves periodistes qualificades i conscienciades.

El llibre Comunicar i marcar la diferència és el recull d’unes Jornades de la Universitat  celebrades el 2018 a València on un equip de professors van creure que calia difondre.  La torxa del feminisme transversal, inclusiu i amb consciència de classe està viva, més enllà de les xarxes, de les fake news i de la precarietat laboral tan presents en la societat actual.

--------------------------------------------
Notes a peu de pàgina
Les 30 llicenciades de València
Blanca Aparci Galán. Elena Belenguer García. Ada Blanes i Domínguez. Miriam Bouiali Brines. Teresa Ciges. Candela Copparoni Caballo. Pilar Devesa Quinto. Clara Garrido Zanón. Ana Maria Iborra Asencio. Maria Iranzo i Cabrera. Esma Kucukalic Ibrahimoviv.  Laura López David. Ana Maria Martinez Romero. Laia Mas Climent. Alicia Medina Segura. Inma Mora Sánchez. Paula Navarro Faus. Eukene Oquenndo Briones. Anna Ortiz Briones. Najara Reig Pellicer. Irene Rodrigo Martínez. Carolina Salvador Quiles. Mar Sanjuán Santoja. Inmaculada Saranova de Martín. Elvira Tejedor García. Violeta Tena Barreda. Noa de la Torre Alfaro. Nadia Tronchoni Furió. Isabel Villar Hernández. Beatriz de Zúñiga Marqués.
El professorat
Adolfo Carratalá Simón. Dolors Palau Sampio. Rafel Miralles Lucena.
Josep Lluís Gómez Mompart.
 
 

Altres notícies
Premis de Comunicació no Sexista | comunicació | 07/10/2009
Premis de Comunicació de la Diputació de Barcelona per a l'any 2009 | comunicació | 26/10/2009
El futur de la professió periodística passa per la igualtat de gčnere | comunicació | 21/09/2010
Roda de premsa sobre l’estudi Qui figura a les notícies? | comunicació | 05/10/2010
La presidenta de l'ADPC, Carme Freixa, participa en una taula rodona sobre drets laborals en el sector dels gabinets de comunicació | comunicació | 08/12/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pŕgines amigues)
 
 
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Mŕster en estudis de la diferčncia sexual
El programa de Mŕster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som