Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Després del confinament, més llibres
M. Eugènia Ibáñez.- La pandèmia ens va refugiar a moltes de nosaltres en la lectura. Durant els últims mesos, trobem en els llibres la relaxació i el descans adequat per afrontar la incertesa, de vegades la por, a aquest virus que ens havia allunyat, d'un dia per l'altre, dels nostres hàbits. El lent retorn a la normalitat no ha de trencar costums adquirides en temps de confinament, però ara ja per pur plaer, per distribuir amb placidesa les hores de l'estiu. Segur que van quedar obres pendents, però, per si de cas, aquí teniu alguns suggeriments, novetats o no. Un bon text mai té data de caducitat.
tendències | 26/07/2020
 • En bodas y entierros, de Alice McDermott

Els llibres d'aquesta autora s'estan traduint al castellà sense seguir la cronologia de la seva aparició en versió original, potser en un intent de recuperar per a les llibreries locals la presència d'una de les millors autores nord-americanes contemporànies, tres vegades finalista del Premi Pulitzer. A En bodas y entierros, la seva segona novel•la,  de 1992,  McDermott manté el contingut narratiu que ha fet de la seva obra poc menys que un gènere literari, el de la vida normal, gairebé anodina, de la gent senzilla de Nova York, sempre sota el punt de vista de les dones, sempre protagonistes d'existències descrites amb una minuciositat que crea imatges i ambients que es llegeixen amb plaer. La novel•la gira a l’entorn de tres nens, els seus pares, tres ties solteres de comportaments molt diferents, i la madrastra. Un univers dispar la vida del qual es reflecteix en les vivències de trobades familiars que marquen el ritme d'accions en aparença normals, però tan diferents. Com totes les vides.

Alice McDermott (Brooklyn, 1953), és professora d'Humanitats a la Universitat John Hopkins. Ha escrit relats i sis novel•les, la primera Aquella noche, el 1987, Un hombre con encanto, La novena hora i Alguien.

Tusquets - 320 pàgines - 18,50 euros

 

 • Un amor cualquiera, de Jane Smiley

Només un cap de setmana per reconstruir els buits de tota una vida. Aquest pot ser el senzill resum de la novel•la, però les obres d'aquesta autora opten per la senzillesa per narrar l'extrema complexitat de les relacions humanes i aquesta és, precisament, una de les virtuts del llibre, publicat el 1989 i que ara arriba per primera vegada a les nostres llibreries. Amb ritme pausat, la narradora, mare de cinc fills, ens parla de decisions del passat i les seves repercussions en el present, de la por a ferir als éssers estimats i de raons mai explicades que van canviar la convivència. La dona es reuneix amb tres dels seus fills, dos bessons, per a rebre a un d'ells que ha passat dos anys a l'Índia. Vint anys abans el matrimoni s'havia trencat i el pare va desaparèixer amb els fills sense donar oportunitat a la mare, que va trigar anys a retrobar-se amb ells. Aquest cap de setmana, després de converses anodines, sorgeixen explicacions mai donades, els motius d'aquella ruptura familiar, les explicacions de la mare i també les dels fills, fins llavors silenciades. Els lectors lamentaran la brevetat de la novel•la quan arriba al final.

Jean Smiley (Califòrnia, 1949), ha publicat més de vint títols entre novel•les, relats curts i no ficció, obres traduïdes al castellà amb retard, el que impedeix donar continuïtat a aquesta literatura de qualitat. Altres obres de l'autora, La edad del desconsuelo, Heredarás la tierra (Pulitzer de 1991) i El paraíso de los caballos.

Sexto Piso -125 pàgines – 15,90 euros

 

 • El largo camino a casa, de Louis Penny

Les aventures i desventures de l'inspector Armand Gamache de la policia del Quebec són ja habituals entre les lectures d'estiu. Les disset novel•les de la sèrie escrites per l'autora -sis amb edicions en castellà-- tenen sempre com a punt de partida l'idíl•lic poble de Three Pines i a partir d'aquí l'acció es mou per diversos ambients de la cultura i la història del Canadà, en ocasions l'art, l'arqueologia o el cant gregorià dels monjos d'un convent de clausura. En aquesta ocasió la trama gira a l’entorn de la recerca d'un pintor que va prometre a la seva dona tornar un any després de la seva separació. L'encàrrec allunya Gamache del seu plàcid descans i el porta a seguir també el rastre de la ment pertorbada d'aquest home, obsessionat per la pèrdua de la fama que un dia es va creure que tenia.

Louise Penny (Toronto, 1958), va estudiar periodisme i va treballar com a presentadora radiofònica. Va publicar el seu primer llibre als 40 anys i ha acabat convertint-se en una de les autores canadenques més llegides, traduïda a 25 idiomes. Últims títols de la sèrie Gamache: Un destello de luz, Una revelación brutal, Un bello misterio i Enterrad a los muertos

Salamandra – 480 pàgines – 21 euros

 

 • Cómo ser famosa, de Caitlin Moran

Segon títol d'una trilogia que va començar amb Cómo se hace una chica, amb Johanna Morrigan com a protagonista, ara ja amb 19 anys, que viu a Londres allunyada dels habitatges de protecció oficial on es va criar i convertida en popular periodista musical. L'autora manté el to crític i humorístic de les seves anteriors obres, provocador, per relatar la vida amorosa i social de Morrigan, l'ambient dels anys 90, el masclisme i les vanitats del món del rock i el paper secundari de les dones. Tot normal, si es vol, fins que la protagonista acaba al llit d'un humorista de televisió que grava la trobada i distribueix el vídeo entre els cercles d’amistats de Londres. La rèplica de Johanna respon a la valentia del personatge. El llibre barreja la descripció crítica d'una època amb plantejaments feministes i l'humor des acomplexat i trencador tan característic de l'autora.

Caitlin Moran (Brighton, Regne Unit, 1975) articulista i crítica de televisió, va escriure la seva primera novel•la als 15 anys però va ser 21 anys després amb Cómo ser mujer quan va aconseguir un dels èxits més espectaculars de les lletres britàniques dels últims anys. La seva lectura segueix sent molt recomanable.

Anagrama - 360 pàgines - 20,90 euros - ebook 14,99 euros

 

 • Niña, mujer, otras, de Bernardine Evaristo

Va ser fins a cert punt injust que aquest títol i la seva autora compartissin el Man Booker de l'any passat amb Los testamentos de Margaret Atwood perquè la rellevància de l'autora canadenca va deixar en segon pla l'obra que ara presentem, el valor literari de la qual ha hagut de presentar batalla al silenci per esdevenir l'èxit editorial que avui és en el món anglosaxó. El sostre de vidre que el Booker va trencar és la base de les dotze històries que Evaristo relata a Niña, mujer, otras, 12 històries d'altres tantes dones, de diferent condició, classe social, lloc de residència i cultura, però amb un tret comú: el color negre de la seva pell i la seva lluita contra el racisme. Amb una distància de gairebé cent anys, d'un extrem a l’altre de la Gran Bretanya, els relats expliquen les vivències de dones emigrants, de les seves filles i nétes, unes doctorades a Oxford, altres treballadores de la neteja o de supermercats, mestres, jubilades, lesbianes, totes elles dones silenciades, veus femenines potents que expliquen a través de les seves vides els prejudicis de la societat.

Bernardine Evaristo (Londres, 1959), filla d'un soldador nigerià que va emigrar a Gran Bretanya el 1949, és professora d'escriptura creativa. Ha escrit relats curts, poesia i projectes per a ràdio i televisió. És la primera dona negra que, des de la seva creació, el 1969, ha aconseguit el Man Booker.

AdN - 440 pàgines - 19 euros - ebook 9,99 euros

 

 • El infinito en un junco, de  Irene Vallejo

Quin és l'origen dels llibres? Pregunta en aparença fàcil però de complexa resposta que aquest assaig resol amb extraordinària amenitat. Des dels canyars de papir del Nil fins a les últimes llibreries, passant per camps de batalla, erupcions de volcans i fogueres, l'obra recorre a fets històrics, anècdotes i personatges diversos per explicar el tortuós camí que ha seguit aquest instrument de llibertat que, en diferents formats, ha arribat fins a les nostres mans. L'obra pot ser llegida com un llibre de viatges, com un manual d'història, com una reflexió sobre la transcendència de la cultura, amb el valor afegit de referències ben documentades a Alejandro Magno, Cleopatra, Tito Libio, Séneca, Safo, Gerard Durell…

Irene Vallejo (Saragossa, 1979) és doctora en Filologia Clàssica. Ha escrit novel•les, relats infantils i juvenils, assajos. Entre els seus títols, El silbido del arquero, La luz sepultada  i El inventor de viajes.
Siruela – 448 pàgines – 24,95 euros

 

 • Muro fantasma, de Sarah Moss

Idealitzar el passat, intentar reproduir formes de vida per adaptar-les a aquest pot ser molt perillós si aquesta mimetització es porta a terme sense tenir en compte el pas del temps. Muro fantasma, llibre de l'any per diversos mitjans britànics, és un subtil retrat psicològic de personatges que acaben absorbint la violència del passat per convertir la realitat en una distòpia cruel. La protagonista, adolescent de disset anys, ha conegut a través del seu pare, aficionat a l'Edat de Ferro, els més mínims detalls de la vida i la mort dels antics britànics. La família participa en una experiència organitzada per un professor d'arqueologia que recrea l'existència d'aquella època. Amb el pas dels dies, la jove va descobrint que l'afició del seu pare, la seva obsessió per la puresa cultural dels seus ancestres acaba convertint-se en un perill.

Sarah Moss (Glasgow, 1975) és professora d'escriptura creativa. Ha escrit sis novel•les, traduïda al castellà, Tierra fría.

Sexto Piso - 144 pàgines -16,50 euros

 

 • El sueño de la razón, de Berna González Harbour

Quatre novel•les amb la comissària María Ruiz de protagonista s'han col•locat a aquesta autora en la llista de millors escriptors espanyols de gènere policíac, i l'última prova d'això ha estat la consecució del Premi Dashiell Hammett, que anualment atorga la Setmana Negra de Gijón. L'obtenció d'aquest guardó no ha tingut de ser fàcil si es té en compte que només dues dones, des de 1988, és a dir en 33 edicions, han obtingut aquesta distinció. La primera va ser Cristina Fallaràs, el 2012. A El sueño de la razón, la comissària, suspesa de feina per un treball anterior que no va agradar als seus superiors, decideix iniciar pel seu compte la investigació d'estranys successos que comencen amb l'aparició de animals morts al Manzanares i segueixen amb la mort d'una jove en un pont d'aquest riu i que porten a la policia a aprofundir en el sentit de les pintures de Goya i, en definitiva, al Madrid més sòrdid.

Berna González Harbour (Santander, 1965) és periodista i crítica literària. Obres anteriors, Verano en rojo, Margen de error, Las lágrimas de Claire Jones i Los ciervos llegan sin avisar.

Destino – 405 pàgines – 18,90 euros – ebook 10,44 eros

 

 • Una guía sobre el arte de perderse, de Rebecca Solnit

Els llibres d'aquesta versàtil autora nord-americana han tocat totes les tecles, política, art, feminisme i medi ambient, entre d'altres continguts. A En Los hombres me explican cosas analitza el paternalisme masclista, introdueix el concepte mansplaining per explicar la condescendència de l'home quan tracta i es refereix a la dona i planteja que la desigualtat és el punt de partida de la violència de gènere. A Un paraíso construido en el infierno descriu les comunitats que sorgeixen de desastres causats com l'huracà Katrina, i a Wanderlust retrata amb extraordinari resultat la infinita gamma de possibilitats humanes que es presenten per caminar a peu. El llibre que ara presentem, Una guía sobre el arte de perderse, inclou nou assajos, textos autobiogràfics en alguns casos, manual d'ecologisme, potser. Narracions que exploren la incertesa, la pèrdua o recorreguts per paisatges i llocs que ens porten a reflexionar sobre el sentit de les nostres vides. L'obra barreja filosofia i història amb vivències pròpies i planteja dubtes i certeses sobre els comportaments de la societat actual.

Rebecca Solnit (Sant Francesc, 1961) és col•laboradora habitual de la revista Harper. Ha participat en campanyes en defensa dels drets humans i el medi ambient.

Capitán Swing - 176 pàgines - 16 euros

 

 • Si aquest carrer fos meu, de Stefanie Kremser

La vida d'aquesta autora ha estat un fer i desfer maletes, no en va ha trepitjat 22 ciutats de cinc països i dos continents. S'explica així que hagi decidit abandonar la ficció i aprofitar les seves experiències per escriure un text a cavall entre els llibres de viatges i les biografies. El resultat d'aquesta barreja és una obra amena, trufada d'humor, reflexions sobre la immigració, l'acceptació del que és diferent i l'assimilació cultural. El llibre comença amb l'arribada de l'autora a Barcelona, al 2011, i la troballa de la postal d'un amic oblidada durant 20 anys. I a partir d'aquí comencen els records de vivències localitzades en tantes ciutats i dels comportaments i anècdotes pròpies i alienes. Kremser es planteja les diferents formes d'immigració, la dels que s'aferren als seus orígens i la d'aquells que acaben assimilant la nova cultura, recorda el llast que de vegades impliquen les herències culturals i els silencis familiars. En definitiva, dona una lliçó sobre les formes de viatjar, sobre els viatges obligats i els buscats.

Stefanie Kremser (Düsseldorf, 1967), de família alemanya-boliviana, va créixer a Sao Paulo, Brasil. Va estudiar cinema a Munic. Ha escrit tres novel•les: Carrer dels oblidats, Postal de Copacabana i El dia que vaig aprendre a volar.

Entre Ambos / Edicions 1984 – 256 pàgines – 18,50 euros…i una mica de tot

ART

 • Las pinturas murales de San Juan Bautista de Ruesta, de Alicia Brosa Lahoz.

Monografia dedicada al conjunt pictòric d'Urriés, Saragossa, conservat al Museu Diocesà de Jaca. L'autora analitza el context històric en què es va realitzar l'obra. (Edicions de la Universitat de Barcelona - 159 pàgines - 25 euros - ebook 6 euros)

GASTRONOMIA

 • Cocinar con alma, de Lola Mayenco.

Receptes contra la rutina, senzilles però creatives, recollides al llarg de tots els països mediterranis, des d'Espanya fins a Israel. (Urano – 216 pàgines – 15,20 euros)

 • Dulces y saludables, de Mercedes Blasco.

onsells per seguir una dieta idònia sense por als suposats problemes amb el sucre. (Integral RBA – 160 pàgines – 20 euros)

ELS CLÀSSICS

 • No duermas más, de P. D. James.

Sis relats inèdits d'una de les millors autores del gènere policíac. (Siruela – 212 pàgines – 17,95 euros)

POESIA

 • Canción negra, de Wislawa Szymborska.

Únic poemari de la Premi Nobel polonesa que no havia estat traduït al castellà. El llibre recull poemes escrits entre 1944 i 1948. (Nórdica - 96 pàgines 16,50 euros)

 • Medea, de Chantal Maillard.

Una Medea anciana dialoga amb si mateixa sobre el dolor i la culpa. (Tusquets -144 pàgines – 14 euros)

 • Palabra de diosa, 44 siglos de poesía, de Ana Mañeru i Carmen Oliart.

Les autores mostren el vincle entre llibertat i poesia a través de la història i de 22 poetesses, començant per la princesa i sacerdotessa sumèria Enheduanna. (Sabina editorial – 122 pàgines – 13 euros).
 

 

Altres notícies
La llibreria Pròleg té un nou local | tendències | 07/10/2009
El 1r ebook de ciberfeminisme | tendències | 23/09/2010
Joyce Carol Oates és fidel a sí mateixa en Ave del paraíso | tendències | 26/10/2010
"La Resclosa", a la Nau Ivanow | tendències | 16/11/2010
Carmen Domingo narra la història de la major fugida d'una presó espanyola en la seva última novel•la | tendències | 19/04/2011
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som