Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Les dones a la Unió Europea i Beijing+1
L'acte commemoratiu del Dia internacional de les Dones, organitzat per l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona el passat 2 de març, va comptar amb diferents intervencions. Sergi Barrera, director de l'Oficina a Barcelona va presentar l'acte. Va recordar el 25è aniversari de la celebració de la conferència Internacional de Beijing, i la situació actual de la Unió europea, pel que fa als drets de les dones.
glocal | 09/03/2020

Montserrat Puig i Mollet.- La primera a intervenir va ser de Laura Martínez, Presidenta de l'ICD. Va recordar la resolució aprovada, l'any 1995 a Beijing, i va subratllar que té plena actualitat. També va fer un resum de les reivindicacions: plena ocupació, bretxa salarial, coeducació, impulsar les carreres de ciències per a les nenes, reivindicar la presència de dones a la política i als Consells d'Administració.

Martínez, va exposar l'amplitud de la campanya per la presència de les dones en el món esportiu professional, "Tu t'ho estàs perdent". La incidència que ha tingut en els mitjans de comunicació, i també en l'imaginari col•lectiu. La campanya no només reivindica la infravaloració de les noies esportistes, sinó que estem perdent talent. TV3, ha emès 150 cops l'espot. Igualment Catalunya Ràdio I les seves emissores, i 15 diaris digitals.  (+ info: Dones Digital 01/02/2020). A iniciativa de l'ICD, s'ha elaborat un manifest per la promoció de noies i dones a l'esport, que han subscrit 126 mitjans de comunicació. El manifest proposa enterrar estereotips, i promoure la informació esportiva a càrrec de dones periodistes i també la seva presència a les tertúlies esportives.


L'eurodiputada Eugenia Martínez Palop (Foto: Rosa Artigues)
 

El Feminisme a la Unió EUropea
L'eurodiputada i
vicepresidenta 1a de la Comissió d'Igualtat del Parlament Europeu. Eugenia Rodríguez Palop, va dibuixar el mapa polític de la Comissió dels drets de les dones i Igualtat de gènere de l'Eurocambra. Va parlar dels diferents òrgans, el Col•legi de Comissaris/ Comissàries, el Consell i el Parlament. V afirmar: "Hi ha una tendència conservadora a la majoria de Comissions”. També va parlar de la presidenta, Úrsula van der Hende, conservadora, de la que va dir que "les esquerres no la van votar  i que ha fet una aposta per l'ecologisme per aparentar un estil progressista”.
 
Es va lamentar del bloc de països amb governs de dretes  (Hongria, Polònia, Eslovènia, Estònia, Letònia, Lituània) que fan força per anul•lar el Conveni d'Istanbul  el qual  va promoure la igualtat i la dignitat les dones.  Va destacar que països com Polònia, Txèquia, i Eslovènia ja tenen tres zones lliures de LGTB, que vol dir que els gais i les lesbianes no hi són ben vistos.

També va queixar-se de la bretxa salarial que encara és d'un 37 % o de com "la conciliació familiar està sota mínims, i la llei de transparència molt limitada”.  Ho va resumir amb la frase: "Un feminisme dels anys vuitanta". I va afegir: “Es respira un antifeminisme radical, es promouen les escoles religioses, i es vol acabar amb l'educació sexual. El paper que es reserva a les dones és la tornada a les feines de la llar, i la prohibició dels drets sexuals i reproductius." A més va afirmar que aquesta onada conservadora i de negació de drets ja ve de l'etapa del Comissari Timmerman, que va intentar retirar mesures ja adoptades i aprovades.

Feminisme institucional i feminisme de carrer
Montse Pineda, vicepresidenta del Consell Català de les Dones, va distingir dos espais del feminisme, l'espai institucional, i el feminisme de carrer, i va acceptar que ella estava a tots dos. Va proclamar que les "dones volem el nostre espai, i volem construir el nostre món". Es va referir a la iniciativa impulsada per l'ICD del Parlament de les Dones, com espai de coproducció. A La seva intervenció positiva, que contrasta va amb el pessimisme de l'eurodiputada, es va referir a les dones "tenim mecanismes per constatar i rendir comptes".

Pineda va esmentar les aspiracions del Parlament de les Dones: "El Parlament de les dones demana més habitatges, més espais polítics, volem també que els pressupostos siguin fets amb perspectiva de gènere." I va invocar de nou l'aniversari de Beijing +1.


D'esquerra a dreta: Eugenia Rodríguez Palop, Montse Pineda, Desirée Bris Lobade i Tània Verge com a moderadora. (Foto: Rosa Artigues)


Activisme racialitzat

Desiree Bela Lobade és una dona de raça negra que parla un perfecte català. La seva intervenció va girar al voltant de les persones racionalitzades. "Si ens fixem en els càrrecs públics de la Generalitat, de la majoria d'Ajuntaments, o de la majoria d'institucions el nombre de persones racionalitzades és del 0%, el percentatge és tant mínim que no arriba ni a un 1 %".

L'activista de color reclama la interseccionalitat i es queixa dels prejudicis o estereotips de les dones que no són blanques: "d'entrada es pressuposa que no tenen estudis, ni discurs. Normalment se'ns vincula a la immigració, però en el meu cas jo he nascut aquí, com moltes d'altres. Volem mesures per ser presents a les estructures d'educació, sanitat, política i a tots els sectors. Si les feministes hem de trencar el sostre de vidre, les dones no blanques, ens hem d'aixecar d'un terra enganxifós". I afegia. "No som diferents per tenir més melanina, per portar mocador, o per parlar amb determinat accent. Denunciem el paternalisme del privilegi de ser blanc o blanques. Ens posen en guetos, com per exemple a treballar en el sector de les cures (acompanyament de persones grans i malaltes). Això comporta una invisibilització permanent. Necessitem que la interseccionalitat sigui una eina. Cal posar el focus en les dones racionalitzades i deixar-les d'acusar que aquestes dones, volen trencar el feminisme."

El discurs d'aquesta activista, que escriu a la publicació Locas del coño, és directa i contundent. "Hem de dir: discurs de gènere i d'origen divers. I per això tenim les quotes, jo hi crec molt en les quotes".  Finalitzava la seva intervenció amb molta seguretat. "Acabar amb el racisme institucional és cosa de totes i de tots".

Des del faristol dues intervencions més. Montserrat Vilagrassa, delegada de la Fundació Montserrat Trueta, que va parlar en nom de les persones amb la síndrome de Dawn. Un dels moments més emotius de l'acte, per l'esforç de la ponent, que va reivindicar els drets de les persones amb discapacitat, reconeguts per Nacions Unides. I finalment Neus Pociello, de l'entitat Arosa (atenció a dones grans de violència de gènere ). " Hi ha poques estadístiques que recullin la violència de gènere en persones grans, més d'un 40 % l'han patit. Expressions com"mare calla" són la punta d'un iceberg que denota, la soledat, i l'aïllament de dones que durant tota la vida han carregat amb la violència masclista", va denunciar.

Amb l'eslògan" Mai és massa tard" va finalitzar un acte, que era la continuïtat del que s'havia celebrat a la seu de l'Institut Català de les Dones, que entroncava Beijing +1, amb l'atenció que l'actual Unió Europea dispensa als drets de les dones.
 

 

Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som