Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Per l’abolició de la prostitució
L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va organitzar unes jornades per reivindicar l’abolició de la prostitució i l’explotació sexual amb el títol, clar i contundent, Ni putes ni princeses, dones lliures. Es van celebrar els dies 4 i 5 d’octubre de 2019, al Recinte Torribera d’aquesta ciutat del Barcelonès, i van reunir reconegudes especialistes en la matèria de tot l’Estat espanyol com Amelia Tiganus, Maribel Cárdenas, Rosa Cobo o Beatriz Ranea. Donesdigital n’ha elaborat aquest resum.
violències | 21/01/2020


Públic de la jornada
 

Montse Erra i Ros.- Gairebé 200 persones van assistir als dos dies de conferències i diàlegs sobre els reptes i aliances per aconseguir l’abolició de la prostitució i l’explotació sexual. La directora de Polítiques d’Igualtat i LGTBI de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Maribel Cárdenas, ha explicat a Donesdigital que la trobada va ser un èxit “per l’alt nivell de les ponents, per l’elevada participació i, sobretot, per l’aproximació del feminisme abolicionista a la prostitució”. Segons Cárdenas, “quan diem que som feministes abolicionistes és perquè ens sembla que la prostitució és una institució patriarcal que fa una intersecció amb la vulnerabilitat, la pobresa, la cosificació, l’apropiació econòmica i, per tant, amb el capitalisme”.
 

Precisament, Maribel Cárdenas i la directora d’Iniciativa Barcelona Open Data, Lourdes Muñoz, van presentar l’Observatori de Dades Obertes sobre Prostitució, una iniciativa pionera a l’Estat espanyol per posar llum a un fenomen opac, que s’emmarca en el programa de LA CIBA, un espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista.

Muñoz va comentar que “és el primer portal que ha recopilat dades sobre la prostitució del món, d’Europa, d’Espanya i de Catalunya en un lloc web”.  Una de les més significatives és que als països amb legislació abolicionista de llarg recorregut, com és el cas de Suècia, Noruega o Islàndia, el tràfic d’éssers humans és pràcticament inexistent.

Amelia Tiganus, La veu de les supervivents
Una de les ponents que va despertar més expectació va ser Amelia Tiganus, activista feminista, supervivent de prostitució i tracta de persones. Tiganus va assegurar que als països on la prostitució està regularitzada, com Alemanya, Holanda o Nova Zelanda,  “el resultat és catastròfic. La situació de les dones ha empitjorat. Les pràctiques que exigeixen els putaners son cada vegada més violentes i més denigrants. Els únics que en surten beneficiats son els proxenetes, que s’han convertit en empresaris respectables”.

En aquest sentit, Rosa Cobo, professora de Sociologia del Gènere a la Universitat de La Corunya, va afirmar que “la prostitució ha arribat a ser una indústria tan global, que genera tants beneficis, que ja funciona com les multinacionals. L’única manera de combatre-la és establint aliances entre tots els sectors feministes”. Lligat amb aquest argument, la responsable de l’àrea d’Igualtat de Podemos a la Comunitat de Madrid, l’escriptora i activista feminista Beatriz Gimeno, va dir que “si l’objectiu és acabar amb la prostitució és necessària una certa unitat”.


L'activista Amelia Tiganus i l'alcadessa de Santa Coloma Núria Parlón

Però tornem amb l’Amelia Tiganus, que també es va presentar com a experta en prostitució. Aquesta dona va néixer a Romania però des de fa anys que viu a Euskadi. Quan només en tenia 13, al sortir de l’escola, al seu país natal, la van violar cinc individus. Des d’aleshores, les violacions van ser sistemàtiques fins que va acabar en el món de la prostitució. Durant cinc anys va treballar en una quarantena de prostíbuls fins que es va plantar i va decidir dedicar la seva vida a l’activisme feminista.

A Ni putes ni princeses, dones lliures va pronunciar una conferència titulada La veu de les supervivents, on va exposar la seva visió rotundament abolicionista. “Perquè s’entengui la postura abolicionista sempre faig referència a l’esclavitud negra, que es va abolir no fa tants anys. Segueix havent-n’hi però no està legitimada socialment. Aquesta és la idea. Abolició no és igual a prohibició ni eradicació d’un dia per l’altre. És un llarg procés, és un camí a emprendre”. 

 

En aquesta línia, Tiganus va emfatitzar que, a totes les nenes del demà, vol deixar en herència un món sense prostitució i, per tant, “tenim l’obligació moral i ètica de seguir amb la lluita. Jo no ho puc fer sola, per això ens necessitem totes, cadascuna des del seu lloc”.

Els putaners a l’Estat espanyol
L’Estat espanyol és el tercer país del món i el primer de la Unió Europea en consumir sexe de pagament i un dels principals destins de tracta de dones, segons l’Organització de les Nacions Unides.

La sociòloga, docent universitària i experta en la construcció de les masculinitats, Beatriz Ranea, va corroborar que “l’Estat espanyol és un dels països on més es demanda la prostitució però no només d’homes residents aquí sinó que s’ha convertit en un destí de turisme sexual”.   

Ranea creu que la millor manera d’eradicar la prostitució i l’explotació sexual és canviant el model de sexualitat masculina hegemònica, és a dir, que els homes  entenguin la sexualitat d’una altra forma, que no es basi en l’apropiació dels cossos de les dones.

La veritable revolució

L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, va tancar les jornades presentant l’anomenada Declaració de Santa Coloma, un text reivindicatiu que van acordar les persones que hi van participar: representants de governs locals, del teixit associatiu, d’associacions feministes, activistes, acadèmiques i ciutadanes,
 

  • EXIGIM que les Corts Generals i el Govern d’Espanya se sumin als països capdavanters en la lluita patriarcal, promoguin i aprovin una llei abolicionista que penalitzi la indústria de l’explotació sexual, als consumidors de la prostitució i als proxenetes, i que posin el focus a dotar dels recursos necessaris per facilitar itineraris formatius, econòmics i vitals per a totes aquelles dones que es veuen abocades a exercir la prostitució.

 

  • ENS COMPROMETEM a dissenyar i a establir una estratègia global per aconseguir l’abolició d’un fenomen estructural com és la prostitució i alhora actuar des dels nostres entorns, des de tots, constituint una xarxa de ciutats per l’abolició de la prostitució i l’explotació sexual. Aquesta és la veritable revolució, aquestes son les nostres aliances per una política feminista.

Santa Coloma de Gramenet va ser el primer municipi de Catalunya a adherir-se a la Xarxa de Ciutats Lliures de Tracta l’any 2016, mitjançant una moció aprovada per majoria al ple municipal.

 

 

 

 

 


 

Altres notícies
La mutilació genital femenina, a debat | violències | 07/12/2010
La violència masclista: tractament dels mitjans de comunicació i prevenció en l’entorn universitari | violències | 25/03/2013
“Homes igualitaris” organitza una concentració contra la violència vers les dones | violències | 14/10/2009
Roda d’homes contra la violència masclista | violències | 27/10/2009
Presentació del llibre Paraules emmetzinades, de Maite Carranza | violències | 25/03/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som