Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Els Premis de l’ADPC 2019 reafirmen la necessitat de continuar lluitant per defensar el paper de les dones a la societat
Contra les violències envers les dones’ ha estat el lema del lliurament dels Premis de la Comunicació No Sexista 2019 i el V Premi Margarita Rivière al rigor periodístic amb visió de gènere, que va tenir lloc ahir divendres 15 de novembre al Caixafòrum de Barcelona.
comunicació | 16/11/2019


Marta Corcoy amb la resta de l'equip de  l'ADPC durant el discurs inaugural. (Foto: Rosmi)


Maite F. Castellano.– Un any més, i ja en van 27, l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) lluita per un periodisme no sexista que visibilitzi les dones, les posi a l’agenda comunicativa i informi sense estereotips sobre la violència masclista. Enguany, durant la gala presentada per les periodistes Victòria Palma, de Catalunya Música, i Mònica Hernández, de La Xarxa, una bona part de les persones premiades van destacar en els seus discursos feministes el rebuig cap a la presència de la ultradreta al Congrés i la necessitat de seguir lluitant per defensar el paper de les dones a la societat.

L'acte va començar amb la projecció del vídeo "I tu i sols tu" del grup valència El Diluvi, basat en el poema "Tres voltes rebel" de Maria Mercè Marçal. Posteriorment, la presidenta de l'ADPC, Marta Corcoy, va donar la benvinguda a l'acte, en un discurs on va ressaltar el paper que les dones ocupen als mitjans de comunicació actualment. "Hem millorat molt, però encara no ens ho creiem. No hem de fer ni un pas enrere per la visibilitat de les dones. El que no surt als mitjans, no existeix", va dir Corcoy, qui també va tenir un record per les companyes que ens han deixat en el darrer any. La resta de la Junta de l'ADPC i les organitzadores de l'acte van pujar a l'escenari per donar un titular sobre l'estat del feminisme actual als mitjans de comunicació.

      
(esq) Pilar Aymerich rebentt el Premi Margarita Rivière al rigor periodístic. (drt) Dolors Genovès, premi trajectòria 2019 del Premis de Comunicació no Sexista, (Fotos: Rosmi)

 El primer guardó de la nit va ser el Premi Margarita Rivière al rigor periodístic amb visió de gènere, que en la seva 5a edició va recaure la fotògrafa Pilar Aymerich. “Professionalment, sempre m’he acostat a la realitat amb ulls de dona. Companyes, ni un pas enrere! A mi em tindreu sempre al carrer per defensar els drets i la llibertat de les dones que hem conquerit des de fa tants i tants anys”, va comentar Aymerich al seu discurs.

El guardó dels Premis a la Comunicació No Sexista que s’ha lliurat enguany ha estat una fotografia de la fotoperiodista Natalia Sancha presa a Síria l’any 2015. La primera de les persones en rebre’l vaser la periodista i historiadora Maria Dolors Genovès, per la seva Trajectòria Professional. Acompanyada a l’escenari per la seva filla Georgina, Genovès va comentar que ara més que mai “les dones hem de fer pinya. Hem de ser més sòlides i combatives per frenar el discurs frívol i manipulador del poder”.

  
(esq) Magda Bandera, directora de La Marea i del projecte #PorTodas. (drt) L'equip de Popap de Catalunya Ràdio, recollint el premi. (Fotos: Rosmi)  

El Premi Bones Pràctiques de Comunicació no sexista per analitzar i informar de la conjuntura i les conseqüències de la violència masclista va ser per Magda Bandera, periodista i directora de La Marea i del projecte “#Aportodas”, qui va voler dedicar el guardó a les companyes de Pikara Magazineper l’assetjament que estan rebent a les darreres setmanes”. També va voler destacar com és de complicat fer periodisme feminista en un mitjà independent i petit.

L’equip del programa de Catalunya Ràdio “Popap” va rebre el Premi per un programa radiofònic que divulga referents femenins al món digital, científic i tecnològic. Amb Mariola Dinarès al capdavant, les components del programa van destacar que el premi és “el reconeixement a una aposta que hem fet per fugir dels noms mediàtics, divulgar i fer un programa útil.Que fos fet tot per dones no estava dins el projecte inicial sinó que va sorgir a posteriori i ha estat tot un èxit”.

   
(esq) Rocio Garcia, regidora d’Igualtat del consistori de Cornellà de Llobregat, i Anna Sanz, sotsdirectora de la Unitat d’Igualtat de la UB, en nom de les dues institucions impulsores de la Universitat d'Estiu de les Dones. (drt) La periodista Natza Farré. (Fotos: Rosmi)

El Premi Bones Pràctiques en Comunicació no Sexista per apropar la teoria feminista a la ciutadania va recaure en la Universitat d’estiu de les dones, un projecte de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i la Universitat de Barcelona. La regidora d’Igualtat del consistori del Baix Llobregat, Rocio Garcia, i la sotsdirectora de la Unitat d’Igualtat de la UB, Anna Sanz, van recollir el reconeixement. Totes dues van mostrar la seva il•lusió per rebre el premi i van destacar que la mirada feminista és més necessària que mai.

La periodista Natza Farré, guionista de “La Competència” de RAC1 i escriptora, va rebre el Premi Bones Pràctiques en Comunicació no Sexista per informacions d’actualitat en clau d’humor i visió feminista. “Aquest premi serveix per coses com recordar que quan ens violen, ens jutgen a nosaltres; que quan busquem feina, ens ofereixen els sous més baixos; que quan anem pel carrer ens insulten; que quan parlem, se’ns donen lliçons i que quan ens maten, som xifres. Per tant, vist tot això, és un miracle que encara conservem el sentit de l’humor”, va destacar.

   
(esq) Emma Rivarola. (drt) Ricard Lahoz, director de la revista Fet a Tarragona que va publicar el monogràfic premiat: En mans de dones. (Fotos: Rosmi)

El Premi Bones Pràctiques en Comunicació no Sexista per una opinió en perspectiva de gènere de forma continuada en premsa generalista va recaure en la periodista i columnista d’El Periódico Emma Riverola. “Fa deu anys, quan vaig començar fent opinió a premsa, la meva era l’única foto de dona entre un munt de fotos d’homes. Per sort, en els darrers anys, tot ha canviat molt, ja que moltes dones s’han incorporat a l’opinió i parlen de tota mena de temes. Aquest és un èxit col•lectiu molt important”. Riverola va dedicar el premi a les dones que no poden donar la seva opinió, les invisibilitzades i silenciades.

El monogràfic Ens mans de dones publicat a la revista Fet a Tarragona es va endur el Premi per un periodisme de proximitat que visibilitza les dones. El director del mitjà, Ricard Lahoz, va recollir el reconeixement i va voler destacar la precarietat dels mitjans de proximitat, així com dedicar el guardó a les dones periodistes de Fet a Tarragona i a les protagonistes del monogràfic.

   
(esq) Sandra Sabatés, presentadora, i Carmen Aguilera, directora, de l'espai "Mujer tenía que ser" d'El Intermdio de La Sexta. (drt) La catedràtica Marta Segarra. (Fotos: Rosmi)

Sandra Sabatés i Carmen Aguilera, presentadora i directora respectivament de l’espai “Mujer tenía que ser” dins El Intermedio de La Sexta, van recollir el premi Bones Pràctiques en Comunicació no Sexista per visibilitzar les dones en les seves múltiples facetes. Aguilera explica que l’espai va sorgir per la dificultat de trobar prescriptores dones. “Volíem trobar referents femenines i donar-les l’espai en prime time i en una cadena generalista”. Sabatés, per la seva banda, va destacar que l’espai demostra el compromís real de El Intermedio amb la causa feminista i va recordar les principals dones que han aparegut a la secció durant els anys que porta emetent-se.

Marta Segarra, catedràtica de Literatura francesa i d’Estudis de Gènere a la UB i directora de recerca al Laboratoire d’Études de Genre et de Sexualité-LEGS, es va endur el Premi per la qualitat en la recerca acadèmica enfocada als estudis de gènere i a la sexualitat. “Estem en un moment complicat per tota la violència que les dones estem patint darrerament però vull donar un missatge d’esperança: els joves ja veuen que sense feminisme no aniran enlloc. Hem de confiar en les generacions properes perquè ells sí que ho veuen clar”, va comentar Segarra.


Maria Escario, una de les premiades de la nit junt a la presidenta de l'ADPC. (Foto: Rosmi)

El darrer premi de la nit va ser per una pionera en la promoció de l’esport femení a la televisió. María Escario, la veterana periodista de RTVE va recordar els seus inicis com a periodista esportiva, un món “tremendament masclista i sexista. Per això, vull dedicar aquest premi a les joves periodistes que es volen dedicar al periodisme esportiu perquè és una batalla important”. També va voler apuntar la important decisió que ha pres RTVE de no desplaçar-se a cobrir la propera final de la Supercopa d’Espanya que tindrà lloc a Arabia Saudí, país on no es respecta a les dones.

El Toc d’atenció 2019 ha estat aquest cop pels violents a les xarxes socials. L’enginyera informàtica i presidenta de Dones en Xarxa, Lourdes Muñoz Santamaria, va argumentar amb exemples com es ridiculitza i ataca a les dones a Internet avui en dia.

Per acabar la gala, les cantautores Sílvia Comes i Meritxell Genévan omplir de música l’Auditori del Caixafòrum amb un breu repertori musical de temes propis i versions.

Altres notícies
Premis de Comunicació no Sexista | comunicació | 07/10/2009
Premis de Comunicació de la Diputació de Barcelona per a l'any 2009 | comunicació | 26/10/2009
El futur de la professió periodística passa per la igualtat de gènere | comunicació | 21/09/2010
Roda de premsa sobre l’estudi Qui figura a les notícies? | comunicació | 05/10/2010
La presidenta de l'ADPC, Carme Freixa, participa en una taula rodona sobre drets laborals en el sector dels gabinets de comunicació | comunicació | 08/12/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som