Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
L'ICD organitza per primera vegada un congrés internacional que aborda l'erradicació de les violències masclistes
La setmana passada, els dies 22 i 23 d'octubre, va tenir lloc a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats de Barcelona el I Congrés Internacional per a l'erradicació de les 'violències masclistes, organitzat per l'Institut Català de les Dones. Les jornades van aplegar a més de 500 persones entre públic assistent i ponents de talla reconeguda com l'advocada i periodista congolesa Caddy Adzuba, l'antropóloga i professora universitària i activista feminista Ochy Curiel, de Colòmbia, o l'escriptora i activista pels drets humans especialista en el Pròxim Orient i Nord d'Àfrica, Leila Nachawa Rego.
violències | 28/10/2019


L'activista i antropòloga colombiana Ochy Curiel (Foto: ICD)

Mavi Carrasco Rocamora. - El Congrés va girar entorn de 3 eixos: la violència com a vulneració dels drets humans; les estratègies feministes de resistència i de canvi, que es realitzen moltes vegades des de la mateixa quotidianitat; i, les violències sexuals com a arma de control social. A més, cada bloc anava acompanyat diferents workshops en els quals s'abordaven temes que complementaven el principal.

Per lluitar contra la vulneració dels drets humans, Leila Nachawati, escriptora, activista i professora de violència, mitjans de comunicació i participació ciutadana a la Universitat Carlos III, va reivindicar una solidaritat a l'altura dels reptes que vivim. "Hem d'aplicar a les altres dones la mateixa complexitat que apliquem a tot allò nostre. Com a dones que defensem els drets de les dones i de tota la humanitat no hem de caure en el joc de la geopolítica i hem de defensar la vida," va afirmar.

Alba Alfageme, professora de la Universitat de Barcelona i especialitzada en victimologia, va parlar de les dones víctimes de xarxes de tràfic d'éssers humans, les quals són sempre ignorades i invisibilitzades. "Cal treballar els protocols d'intervenció des d'una perspectiva feminista, interseccionalitat i amb empatia transcultural", va afirmar, ja que les màfies persegueixen la deshumanització de les dones a través del control de les seves vides. Per això, "és important no fer intervencions per elles, sense elles", va concloure l'experta.

Ochy Curiel, antropòloga i professora de la Universitat Javeriana i la Nacional de Colòmbia va parlar de les resistències feministes. Va afirmar que el feminisme necessita revisar-se, ja que, segons va explicar, és molt més fàcil fer teoria que portar-les a la pràctica des de la política. Per ella el problema no és la diferència sinó la diferenciació "perquè aquesta es fa des del poder", va afirmar.

Per la seva banda, l'expert en polítiques públiques, sociòleg i psicòleg, Lucas Platero va centrar-se en com la mirada interseccional pot ajudar que puguem entendre millor la violència masclista gràcies a la mirada constructiva des de la qual l'aborda. Per a Platero, la violència que es rep per ser dona no és igual a totes les dones. "Les aportacions interseccionals ens porten a pensar que les identitats no són fixes. Els eixos de desigualtat són temporals i estan en constant transformació. La violència racista i la violència contra les dones estan entreteixides", va explicar.
 


L'escriptora i professora de la Universitat Carlos III de Madrid, Leila Nachawati (Foto: ICD)

Finalment, la violència sexual com a arma de guerra es va tractar des de dos vessants ben diferents. Per una banda, l'activista, periodista i advocada congolesa Caddy Adzuba, va narrar la greu situació que pateixen les dones al seu país: "cada minut moren més de 40 dones a causa de la violència, i les dones i els seus cossos són utilitzats com a camp de batalla". Per a Adzuba les víctimes no es poden quedar en una xifra, se les ha de reivindicar. "No podem dir 'ha mort una dona', hem de donar el nom d'aquesta dona, no una xifra", va dir.

D'altra banda, la politòloga i doctora en Feminisme i Gènere, Nerea Barjola, va centrar la seva intervenció en la narració mediàtica del perill i el terror sexual. Per ella, les representacions dels casos d'agressions i assassinats de dones que donen els mitjans de comunicació són ja en si mateixos violència sexual. Va posar exemples de campanyes que reforcen la idea que les dones necessiten protecció i que són dèbils. També va subratllar que "la representació de les dones en els mitjans fluctua entre el plaer i la por. Si continua aquesta representació mediàtica del terror, és impossible tenir una vida lliure. Els cossos de les dones han de ser tractats des de l'empoderament i la perspectiva feminista". A més, va afegir, calen homes que tinguin una actitud activa davant la violència sexual que els mateixos produeixen. "Quan els homes diuen que ens protegeixen estan preservant els privilegis que tenen. No necessitem que els homes ens cuidin. Calen homes que es desconstrueixin."

La inauguració del congrés va estar a càrrec de la Presidenta de l'Institut Català de les Dones, Laura Martínez, la qual va advertir dels discursos que pretenen invisibilitzar les desigualtats entre homes i dones. Meritxell Budó, Consellera de la Presidència i màxima responsable de les polítiques de Dones va fer la cloenda del congrés.

 

Altres notícies
La mutilació genital femenina, a debat | violències | 07/12/2010
La violència masclista: tractament dels mitjans de comunicació i prevenció en l’entorn universitari | violències | 25/03/2013
“Homes igualitaris” organitza una concentració contra la violència vers les dones | violències | 14/10/2009
Roda d’homes contra la violència masclista | violències | 27/10/2009
Presentació del llibre Paraules emmetzinades, de Maite Carranza | violències | 25/03/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som