Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Laura Martínez, presidenta del ICD: “Treballem per eradicar les violències sabent que la violència és una conseqüència de la desigualtat
L’Institut Català de les Dones té una nova presidenta: Laura Martínez Portell (Mataró, 1970). És llicenciada en Dret per la Universitat de Lleida i compta amb un màster en Gestió i Direcció de recursos humans i un postgrau en Pràctica jurídica per l’Il•lustre Col•legi d’Advocats de Mataró. Ha treballat com a advocada especialista en Dret de Família i Violència sobre la dona al gabinet Iure Advocats i coneix el món polític municipal, comarcal i de la Diputació de Barcelona. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Budó, li ha fet confiança.
protagonistes | 18/10/2019

Esther Molas.-  Primer de tot, felicitats per aquest nou càrrec com a presidenta de l’Institut Català de les Dones que va iniciar el passat 5 de setembre. Vostè coneix des de dins la política municipal com a regidora a l’Ajuntament de Vilassar de Mar i també com a vicepresidenta tercera del Consell Comarcal del Maresme. També ha estat vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona. Amb tot aquest bagatge polític, quines són les seves prioritats vers les dones com a presidenta de l’ICD?
La primera prioritat que tenim és engegar el Pacte Nacional contra la Violència Masclista. Hem de dotar-lo de recursos per desplegar totes les accions previstes que giren al voltant de sis eixos. El primer seria la prevenció i l’educació. El segon serà millorar l’atenció cap a les dones en situació de risc i violència. El tercer serà desplegar la xarxa d’atenció cap a les dones i fills i filles que han patit violència masclista.
 

També volem millorar l’atenció a les dones des del moment que posen la denúncia i fer l’acompanyament durant el judici. Promoure la capacitació dels professionals que treballen en violències de tots els àmbits i el sisè eix serà optimitzar els recursos com la coordinació de tots els agents que hi intervenen.

- Els propers 22 i 23 d’octubre tindrà lloc a Barcelona el I Congrés Internacional per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, a l’antiga fàbrica Fabra i Coats. Quin és l’objectiu del congrés?
Estem tenint molt èxit de participació, hem omplert moltes inscripcions i això vol dir que la gent està conscienciada del problema. Observem que hi ha molta necessitat de formar-se i d’estar al dia per part dels professionals. Tenim llista d’espera. Hi haurà ponències obertes i grups de treball tancats. Desitjo que el congrés vagi bé i que, vista la demanda, segurament que l’any vinent farem el II Congrés.

- Des de fa dos anys vivim una onada feminista gràcies al moviment #MeToo i a les manifestacions del 8 de març, una part impulsada per la injustícia cap a la víctima dels delinqüents de “La Manada”. Quin futur li veu al moviment feminista?
Veig un bon futur del moviment feminista. És important que la gent jove s’incorpori al moviment i també crec que la visualització que es fa des dels mitjans de comunicació és important. El feminisme fa molts anys que existeix. Cal recordar que moltes dones de casa nostra han estat lluitant any rere any per la igualtat efectiva, no les oblidem. Recentment hem celebrat la inauguració de l’Any Dolors Monserdà, qui a l’any 1909 ja va publicar un llibre feminista. Sempre ens han venut que la igualtat la tindran les nostres filles. Però les dones d’avui dia hem sortit al carrer a reivindicar per a nosaltres la igualtat efectiva i que no hi hagi cap més dona ni maltractada ni assassinada per la seva parella.

- El moviment feminista ha aconseguit posar a l’agenda política i a l’agenda mediàtica la urgència de treballar per la igualtat. Però en l’àmbit polític va costar uns anys implantar la “llista cremallera” per visibilitzar les dones polítiques.
 Sí, es va tardar molt perquè encara vivim en una societat masclista. El gran pas en temes polítics va ser la Llei de la Paritat, encara que avui dia només tenim un 23% d’alcaldesses a Catalunya. La llei obliga a què les llistes siguin paritàries però volem avançar més, el camí és llarg fins la igualtat. I com ho traslladem a l’empresa privada? Poc a poc, observem que els empresaris canvien de xip i aporten la visió femenina. Ningú pot obviar la meitat de la població, seria un error.

- Catalunya té moltes entitats dirigides per dones, però a nivell directiu de grans empreses no hi arriben. Com podem trencar el sostre de vidre?
Vivim encara amb la mentalitat de què la cura de les criatures i dels pares va a càrrec només de la dona. Fins que homes i dones no realitzem un canvi de mentalitat, no avançarem cap a la igualtat efectiva. Tot això que estem parlant dificulta la incorporació de la dona a càrrecs amb responsabilitat, perquè la majoria de dones prioritza tenir cura de la seva família. La carrera professional es limita quan la dona s’autolimita els horaris més que un home. L’educació i la creació de referents és primordial per assolir-ho.

- El nombre d’assassinades i de víctimes de violència va creixent. Com ho podem aturar?
En els últims anys no creix el nombre de dones assassinades. L’any que més dones assassinades vam tenir va ser 14 i l’any que menys en van ser 4. Només que n’hi hagués una, ja és moltes, ja és preocupant. De les dones assassinades, un 27% havien interposat denúncia, però hi ha un 70% que no l’havien posat mai. Aquí tenim un problema. Per això hem d’acompanyar-les des del principi, que no se sentin soles ni abandonades.

- De cara al 2020, quin desig o objectiu té?
El meu desig és que es converteixi en realitat la igualtat real i efectiva entre homes i dones. Treballem per erradicar les violències sabent que la violència és una conseqüència de la desigualtat.

Altres notícies
Èxit de convocatòria en el concurs Femitic-Vídeo Festival per dones | protagonistes | 15/10/2009
Conferència "Donne e violenza. Rachel Bespaloff interprete di Omero" | protagonistes | 14/10/2010
Lidia Falcón rep un homenatge pel seu lideratge en la militància feminista | protagonistes | 12/12/2010
Dones en Xarxa posa en marxa una campanya a Internet per a commemorar el Dia Internacional de les Dones | protagonistes | 03/03/2011
El CIRD acull la jornada "Reflexionem sobre l'actualitat. La revolució de les dones a la Mediterrània" | protagonistes | 07/04/2011
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som