Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Una exposició reivindica més atenció a la investigació sobre la salut de les dones
Dones de comarques. Al CAP Nord d’Igualada, un mosaic d’identitats femenines, més enllà del valor divulgatiu, reivindica una plena atenció a les malalties de més incidència en les dones.
glocal | 03/10/2019

Carmel·la Planell Lluís.- A propòsit de l'obra d'Aina Torres i Rexach, “Dones rebels. Històries contra el silenci”, 2019, l'equip de professionals del CAP Nord de la nostra ciutat es va fer propi i de manera entusiasta el projecte visibilitzar a través d'una exposició a diverses dones de geografies distants que han estat un referent d'excepció per a derrocar esquemes patriarcals. És a dir, partint dels semblants fotogràfics de dones destacades en diversos àmbits i competències, es va optar per no mostrar la seva identitat per a despertar la curiositat i l'interès del públic en el sentit de crear una veritable aproximació mútua. Així doncs, des d'un format de mosaic de retrats personals sobre els perfils humans i les pròpies històries de supervivència, en el marc d'una societat que ha relegat la dona secularment a un segon pla; aquesta iniciativa a més d'un exprés contingut divulgatiu i cultural sobre l'experiència de vida de cadascuna d'elles es proposa de construir un estadi reivindicatiu per a què, des del món de la Sanitat, les dones siguin definitivament tema d'estudi i investigació sobre algunes malalties que de forma inherent els afecten, com poden ser: alguns trastorns ginecològics o malalties importants (càncer mama, d'ovari i de coll uterí), alteracions de la funció tiroïdal i noves malalties emergents, com: la síndrome de sensibilitat química múltiple, la fibromiàlgia o la síndrome de la fatiga crònica, entre d'altres no tan conegudes.

Per tant, prendre a la dona com a objecte d'examen per a potenciar la investigació de les malalties que li són pròpies i que més l'afecten, i poder esmenar-les, és un llarg reclam per a algunes especialitats de la medicina, del qual el CAP Nord també se’n fa ressò. Aprofundir i reforçar en el coneixement de determinades malalties, les seves causes i sobretot cercar les fórmules per a prevenir-les és una emergència de qualsevol facultatiu de la salut.

El cas és que, des de les pròpies polítiques públiques hi ha una forta desigualtat entre homes i dones en relació als continguts científics i mèdics que s'investiguen; una lamentable desigualtat i un diferent tracte de gènere referit a la investigació biomèdica que fa que els pressupostos no hagin contemplat de forma habitual la perspectiva de gènere a l'hora de prestar atenció a qualsevol problema de salut. De fet, i de forma secular la medicina ha analitzat i avaluat a les pacients femenines com si fossin homes, perquè la major part de la investigació mèdica i de laboratori està basada en animals mascles o en pacients homes. Això ha donat lloc al fet que moltes malalties hagin passat gairebé inadvertides, de la mateixa manera que molts tractaments hagin estat inadequats i en conseqüència els resultats hagin estat contraproduents.

Òbviament, cada vegada es fa més urgent que s’introdueixin noves pautes i disciplines per a estudiar la biologia femenina, alhora que s'incloguin de forma sistemàtica protocols no només per als assajos sinó per als diagnòstics i els tractaments.

Qualsevol estratègia de gènere per a la salut de les dones, i també de les nenes i adolescents, ha de contemplar, doncs, un requisit primordial: augmentar els recursos destinats a la recerca, impulsant l'enfocament de gènere en les polítiques del Sistema Nacional de Salut. Així mateix -i des d'una estructura paritària- d'això se’n deriva la necessitat de fomentar la formació del personal sanitari i impulsar uns procediments que donin suport a una relació més humana entre el personal mèdic i qualsevol pacient; millorant tant els diagnòstics dels símptomes com el tractament dels mateixos, i promulgant al seu torn la divulgació dels continguts i els processos de cada malaltia.

L'esperit innovador i actiu dels professionals d'aquest centre, majorment constituït per dones, després d'observar que les malalties menys investigades són aquelles que afecten al sexe femení; amb aquesta iniciativa tan concreta -una exposició- se suma a vindicar que aquesta realitat discriminatòria pugui ser com més aviat esmenada. Una exposició d’un reeixit recorregut, en definitiva, que, fent visibles unes dones “empoderades”, té com a finalitat crear una interrelació realment efectiva entre aquelles, la ciència mèdica i les seves pacients.

Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  FotoActe d’homenatge a Montserrat Minobis
22 d’octubre a les 19h ... [+]
 
  FotoL’Ada Lovelace Day
El Prat de Llobregat. Cicle de ciència i tecnologia amb perspectiva ... [+]
 
  FotoCaminada contra el càncer de mama
Mataró. 20 d’octubre. ... [+]
 
  Exposició Feminismes!
Del 19 de juliol a l’1 de desembre de 2019 al ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
  FotoConvocat el XIV Premi 25 de Novembre per a l'eliminació de la violència contra les dones
Fins al 18 d'octubre es poden presentar projectes ... [+]
 
  Curs de Defensa Personal Femenina
Tindrà lloc els mesos de novembre i desembre 2019 ... [+]
 
  L’exposició Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país, continua la seva itinerància per Catalunya
Per sol•licituds cal adreçar-se al Memorial Democràtic de Catalunya ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som