Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Ariadna Pérez: Mai em cansaré de lluitar per les desigualtats que patim les dones a tots els nivells
Ariadna Pérez, col•laboradora i activista social a Uganda, treballa en l'ONG Petits Detalls on desenvolupa diversos temes de comunicació, esdeveniments, visites, fundraising, disseny de documents per a la recollida de dades. També fa de monitora d'alguns programes i formació en les TIC. Ha estudiat Publicitat i Relacions Públiques a la Universitat Rovira i Virgili (URV) i actualment està estudiant una especialització enFeminismes descolonials.
món | 02/09/2019


Fotos cedides per l'ONG Petits Detalls

Anna Marin Samper.-  Ariadna, resident a Matadepera, ha tingut l'amabilitat de parlar amb nosaltres per explicar-nos quina situació es viu a Uganda i així ens ha explicat per exemple que la primera ONG a la qual va participar va ser Petits Detalls. Manifesta que el que la va induir a participar va ser la inquietud per conèixer món i les ganes d'ajudar. De manera que es va anar a viure a Uganda amb la seva parella, Quico. Ell va començar el projecte i ella va decidir ajudar-lo. 
 
Al principi només ajudaven a 40 nens i nenes d'un orfenat al districte de Jinja, Uganda. Però avui en dia amb l'ONG tenen 3 projectes en funcionament: l'orfenat, el desenvolupament d'escoles públiques i l'apoderament de la dona. Cal remarcar que des d'aquí tots podem ajudar "fent-nos amics" a la seva pàgina web http://www.petitsdetalls.org.

Actualment està vivint en Iganga, un poble d'Uganda, un país sobirà d'Àfrica oriental format per 111 districtes. La seva capital i ciutat amb més població és Kampala. Limita al sud-est amb el llac Victòria, al nord amb Sudan del Sud, a l'oest amb la República Democràtica del Congo i al sud-oest amb Rwanda i Tanzània.

Les dones a Uganda pateixen una gran discriminació social i cultural. Segons un fragment d'un article del diari El País: "Des de maig de 2017 fins a juliol de 2018 hi havia 42 dones desaparegudes, segrestades i assassinades a Uganda, en episodis d'una violència sense control que només és comprensible quan s'ha perdut el respecte a la vida femenina i a la dignitat humana, en general. Tots ells són casos recents i sense resoldre. Estrangulacions, amputacions o salvatges agressions sexuals, completen el relat d'aquests casos reals, documentats i identificats". L'article va ser publicat el 3 de juliol de 2018, i des de llavors des dels governs no s'han implementat mesures per reduir el masclisme. Tots aquests casos de violència masclista i de discriminació han despertat certa consciència social i han provocat que les dones ugandeses surtin als carrers de Kampala a reivindicar-se.

Tal com ens explica Pérez: "A l'Àfrica ja hi ha moltes dones activistes que generen moviments intel•lectuals molt potents sobre feminisme" Una de les impulsores de la manifestació a Kampala va ser Patricia Twasiima Bigirwa que va afirmar:  "Som col•lectiu de ciutadanes i ciutadans cansats de veure que els temes relacionats amb les dones tinguin una escassa o nul•la prioritat en la vida pública d'aquest país. Volem demostrar que els ugandesos i ugandeses no estem disposats a quedar-nos aturats mentre els nostres  líders no reaccionen".

Segons Pérez, les dones que han patit abusos sexuals o violacions a Uganda, no estan protegides per la justícia. i pel que fa a les lleis afirma que "en Uganda hi ha lleis escrites per ajudar les dones a denunciar, però la policia que és qui ha de fer-les reals, és molt corrupta, per tant la majoria dels casos de violacions queden arxivats". Malgrat tot Uganda és un país africà amb unes polítiques potents pel que fa a la igualtat teòrica. Per exemple a les eleccions es vota el millor candidat femení i masculí, ja que el parlament ugandès és paritari: 50% dones i 50% homes. No obstant això, cal destacar l'esforç que han de fer aquestes dones per aconseguir la construcció d'un procés legislatiu que realment les protegeixi contra aquells que violen els seus drets. L'informe d'Amnistia Internacional de 2007 acusa el govern d'Uganda d'ignorar, negar i permetre la violència contra les dones, protegint tàcitament als possibles responsables d'aquestes.Fotos cedides per l'ONG Petits Detalls


 El paper imprescindible de les ugandeses en la societat no se'ls reconeix. Com diu Pérez: "Les dones de la zona rural a Uganda es troben vivint en un sistema patriarcal que les desafavoreix. A més, no es considera important que la nena estudiï, i en molts casos han de viure matrimonis infantils els que paguen dot." També cal esmentar que tot i que les dones que viuen a les zones urbanes puguin optar a millors treballs, és difícil que accedeixin a llocs de responsabilitat o lideratge. De manera que amb les ONG Petits Detalls i girly treballen més amb nenes i dones.
 
L'ONG girly està formada per un grup d'amigues ugandeses, la majoria de les quals van patir abusos sexuals de joves i ara volen començar un projecte que ajudi a nenes que estan patint el mateix que elles van patir en la comunitat. "Primordialment volem centrar-nos en la sensibilització a les escoles i en el suport psicològic."

Així organitzen diversos tallers sobre sexualitat, malalties de transmissió sexual, conscienciació a nens i nenes de la situació de vulnerabilitat en què es troben les dones i també tallers en els quals es parli del tema, perquè no sigui tabú. Moltes nenes que han patit abusos no parlen, ni ho denuncien perquè tenen por de ser rebutjades per la mateixa societat, per tant, l'ONG també les ajuda a no aïllar-se i sentir-se sostingudes. Pérez conclou aquesta conversa amb una frase de Nelson Mandela: "L'educació és l'arma que pot canviar el món i per això des de noia s'aposta per educar i conscienciar."

Després d'aquest relat, considero fonamental que des d'aquí cooperem d'alguna manera, simplement donant a conèixer les condicions que viuen les ugandeses, ja estem ajudant. És essencial difondre més el que està passant a Uganda, no s'hauria de permetre que els drets humans de les dones siguin ignorats i trepitjats constantment.
Hem de seguir lluitant, hem de continuar reivindicant els nostres drets i hem de donar a conèixer la crítica situació en la qual ens trobem les dones arreu del món. No hem de defallir, ens queda molt camí per recórrer.

Altres notícies
Cobertura informativa contra els feminicides a Ciudad Juárez (Mèxic) | món | 04/11/2009
III Trobada Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere | món | 26/11/2009
Afganistan vol viure, una exposició fotogràfica de l’ONG ACAF | món | 25/02/2010
Jornades Per Una Altra Mediterrànea | món | 01/06/2010
“Dones: la força del canvi a l’Índia” al Palau Robert | món | 19/10/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som