Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Comencem a entendre que les dones també tenim un paper important en el futbol
Per primera vegada a Espanya les dones han assumit la narració de partits de futbol. Dues catalanes de 28 i 33 anys s’han convertit en les capdavanteres, trencant sostres i conquerint una nova batalla. Les dones cada cop tenen més a dir en tots els àmbits i l’esport rei sembla que comença a entendre-ho.
comunicació | 27/07/2019


Danae Boronat debutant en la narració amb l'Atlético-Sevilla (Foto: cedida per Dane Boronat)

Jéssica Pérez.-  "Per la igualtat, per la visibilitat, per les dones i pel futbol". Amb aquest missatge anunciava Danae Boronat (Tarragona, 1985)que ella i altres companyes es farien càrrec de la narració i els comentaris de diversos partits del mundial femení de futbol. Boronat es va convertir el maig passat en la primera dona que portava la narració d'un partit de futbol en televisió, l'Atlètic de Madrid-Sevilla de lliga masculina. Un mes abans, la seva companya Sara Giménez (Girona, 1991) feia el propi en ràdio al Girona-Espanyol. Totes dues van seguir en aquest paper en el mundial femení que va emetre Gol televisió i miren al futur amb l’esperança que es normalitzi l’assumpció de qualsevol rol per part de la dona al món del futbol.

–    Quina diferència hi ha entre un partit de futbol narrat per un home o per una dona?
Sara Giménez (S.G):
Cap. Com a molt pot haver-hi diferències en el to de veu, però això depèn de la persona, no del gènere.

–    Per què fins ara no havíem tingut cap narradora aleshores?
S.G: El futbol va lligat a la societat i vivim en una societat masclista. Històricament el futbol era un esport dirigit a homes i, per tant, l’explicaven homes. Tot va millorant a poc a poc i comencem a entendre que les dones també tenim un paper important en el futbol, ja sigui jugant o comentant o narrant partits, en tots els àmbits.
Danae Boronat (D.B): No tenim referents, el fet que no ho hagi fet mai cap dona fa que no t’ho plantegis.

–    Però vosaltres us ho vau plantejar.
D.B: No m’ho havia plantejat fins fa pocs mesos. A principis d’any i sabent que hi havia un mundial femení aquest 2019, m’ho vaig proposar com un repte. Perquè un mundial femení l’han d’explicar només homes? Vaig pensar que era una bona porta d’entrada i em vaig començar a preparar. L’oportunitat, però, va arribar una mica abans.
S.G: En el meu cas, m’ho va proposar el meu cap de la SER (Sique Rodríguez).Vaig dir que sí sense pensar-m’ho gaire, em vaig llençar de cap, és la única manera de fer-ho.

–    Després d’aquesta primera oportunitat, ve el mundial. Quina resposta heu tingut de tot plegat?
D.B:Jo ja m’he trobat comentaris masclistes. A alguns no els agrada com sona una dona, però no et fan cap comentari constructiu. Hi ha gent que ja no entra a valorar la narració en si, es queden en que se’ls fa estrany la veu d’una dona en aquest paper.Vivim en la societat que vivim.
S.G: Evidentment, sempre s’ha de millorar, però els caps i companys et feliciten. Al final, també val el balanç que tu facis i crec que podem estar contentes.
 


Sara Giménez a punt de començar un partit del Mundial.(Foto: cedida per Sara Giménez)


–    L’explosió del futbol femení a Espanya enguany té a veure amb la vostra oportunitat o és casualitat?
S.G: Va tot de la mà. L’explosió tant esportiva com mediàtica i social que ha tingut el futbol femení aquest any és merescuda i el resultat d’una llarga feina. Que, a més, vagi acompanyat de l’oportunitat que dues dones debutem narrant en un mundial femení em sembla rodona, perquè ambdues accions són apostar pel paper de la dona en aquest esport.
D.B: La repercussió del futbol femení enguany a escala de clubs ha coincidit amb que hi havia mundial i la realitat és que si no hagués hagut mundial femení nosaltres no haguéssim tingut aquesta oportunitat.

–    Això tindrà continuïtat?
D.B: La repercussió mediàtica, segur. La roda ha començat a girar i això ja no s’atura, el futbol femení tindrà cada cop més atenció i seguiment, per tant, més patrocinadors i no deixarà de créixer.
S.G: El paper de la dona narradora espero que també, seria un error que fos anecdòtic. Hem d’arribar a que es parli només del partit i no de si qui l’està narrant és una dona. La normalitat és l’objectiu.

–    Us heu convertit en els referents.
S.G:Jo no em considero cap referent, ni tan sols narradora. Em considero una periodista que ha narrat alguns partits. El que m’agradaria és que servís perquè d’altres s’atreveixin també.
D.B: Tant de bo això serveixi perquè les dones vegin que és un paper que podem assumir perfectament i hi hagi cada cop més que vulguin fer-ho.
 

Altres notícies
Premis de Comunicació no Sexista | comunicació | 07/10/2009
Premis de Comunicació de la Diputació de Barcelona per a l'any 2009 | comunicació | 26/10/2009
El futur de la professió periodística passa per la igualtat de gènere | comunicació | 21/09/2010
Roda de premsa sobre l’estudi Qui figura a les notícies? | comunicació | 05/10/2010
La presidenta de l'ADPC, Carme Freixa, participa en una taula rodona sobre drets laborals en el sector dels gabinets de comunicació | comunicació | 08/12/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som