Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Llegir a l'estiu, aquest plaer solitari
M. Eugenia Ibáñez.- La lectura és un hàbit individual i íntim. És difícil llegir a quatre ulls i si es fa en companyia el silenci és una exigència. Això implica que els gustos literaris són múltiples, variats i personals, i que, molt probablement, tots els llibres escrits, fins i tot els dolents, han pogut tenir fidels lectors. Preferències narratives al marge, la diferència entre un llibre bo i un altre dolent és que els primers mai tenen data de caducitat. Amb aquests criteris com a punt de partida hem fet aquesta llista de suggeriments estiuencs. Segur que trobes algun títol atractiu, algun comentari suggerent. Tant de bo no et quedis decebuda!. Bones vacances!
tendències | 23/07/2019
 • Records del futur, de Siri Hustvedt

Les coincidències d'aquesta setena novel•la de l'autora amb la seva trajectòria professional i vital van més enllà d'una simple casualitat o repetició per situar-les en argúcia literària. L'obra narra dues històries els personatges dels quals responen a les inicials S.H., les mateixes de la protagonista de la seva primera novel•la, Los ojos vendados, i també les de la pròpia escriptora. En ambdues obres apareix una jove que als anys setanta arriba a Nova York, aproximadament la mateixa època en què Siri Hustvedt es va traslladar a aquesta ciutat. Hi ha més coincidències amb la vida de l'autora i amb aquella primera obra, apareguda el 1992, com l'origen noruec i la voluntat d'escriure de la protagonista, així que la novel•la bé es pot considerar pseudo autobiogràfica, d'autoficció, un recurs ben aprofitat. A la segona història de Records del futur, quaranta anys més tard, S.H. descobreix un diari que havia oblidat i recupera esbossos de la seva primera novel•la, el primer amor i fragments dels monòlegs d'una estranya veïna. Fets pertorbadors que intentarà desxifrar. I com a teló de fons, la reflexió sobre la influència que el passat té en el present dels éssers humans.

Siri Hustvedt (Minnesota, 1955) és llicenciada en Filologia Anglesa, ha escrit poesia, relats i assajos. Altres novel•les: Todo cuanto amé, Elegía para un americanoEl verano sin hombres. A la tardor rebrà el Premi Princesa d'Astúries de les Lletres, guardó que fa tres anys també va merèixer el seu marit, Paul Auster.

Seix Barral- 416 pàgines - 21 euros / Edicions 62 - 352 pàgines - 21 euros

 

 • Las flores perdidas de Alice Hart, de Holly Ringland

No abunden a les nostres llibreries novel•les d'autores australianes, però aquell primer pas que va donar Kate Morton i els seus best-sellers ha tingut continuadores. La penúltima va ser Jane Harper, autora de novel•la negra, i l'última ha estat Holly Ringland, el primer títol de la qual ressenyem aquí. Las flores perdidas d'Alice Hart és una història amb moltes històries, sobre la resiliència femenina i la capacitat de la protagonista per superar problemes, i com les situacions viscudes a la infantesa marquen l'adult. Una nena de nou anys es desperta a l'hospital per descobrir que els seus pares han mort en l'incendi que també va destruir casa seva i pels efectes va quedar muda. El seu únic familiar és l'àvia paterna que viu en una plantació de flors que acull a dones que passen per situacions complicades. En aquest ambient tranquil recupera la pau i la veu. Apareixen, però, de nou els problemes i gairebé deu anys després fuig i s'instal•la en el desert central, a l'ombra d'un home especial. I també com en les dues autores esmentades, el paisatge australià es convertirà en peculiar personatge de la novel•la. El llibre, considerat la millor obra australiana de ficció del 2018 tindrà la seva versió com a sèrie de televisió.

Holly Ringland va créixer al jardí tropical de la seva mare a la costa est d'Austràlia i als nou anys va viatjar amb la seva família durant dos anys pels parcs nacionals dels Estats Units. Va estudiar a Anglaterra Escriptura Creativa.

Salamandra – 412 pàgines – 19 euros

 • Con la misma moneda, de Verity Bargate

Probablement és el primer cop que escoltem el nom d'aquesta autora, morta fa 38 anys, si és aquest el cas, ha arribat el moment de descobrir-la. Es tracta d'una escriptora diferent, de difícil classificació, fins i tot de lectura poc amable, però impactant. Va publicar tres novel•les, Con la misma moneda va ser l'última, escrita el 1981, probablement poc abans de la seva mort. El text és un crit contra la situació de les dones vulnerables dominades pels homes i la solidaritat femenina en situacions complexes. La protagonista viu vuit anys en un internat on la va abandonar la seva mare, que la recupera per presentar-li al seu nou marit. Anys després, després de la mort de la seva mare, la protagonista hereta un apartament i una mica de diners. Després del funeral, la jove roba el cotxe Mercedes al seu padrastre i acaba regalant-lo a un autoestopista. A partir d'aquest moment comença una nova vida, amb noves amistats i vivències, coneix les dues cares de l'amor, la veritat i la mentida i la força dels sentiments.

Verity Bargate (1940 - 1981, Anglaterra) va créixer en la solitud dels internats on la seva mare l’havia abandonat. Va estudiar infermeria, va fundar un teatre d'avantguarda i va publicar la seva primera novel•la, No, mamá, no, el 1978.

Alba Ediciones - 232 pàgines -17,50 euros

 

 • Los años rotos, de Dacia Maraini

Segona novel•la de l'autora, publicada el 1963, una interessant mostra de la literatura d'Maraini, un referent en la defensa de la condició femenina i una de les veus més importants de la literatura italiana contemporània. La novel•la se situa a la Roma dels anys 60 i té com a protagonista a una adolescent que creix en un ambient mediocre, ignorada pel seu pare, constructor d'inútils gàbies per a ocells, i una mare frustrada. En aquest desemparament la jove busca refugi en una educació sentimental que confon sexe amb amor, en un entorn que reflecteix la sòrdida atmosfera dels barris més humils de Roma.

Dacia Maraini (Fiesole, 1936), filla de pares antifeixistes, es va traslladar de nena amb la seva família al Japó, on va acabar en un camp de concentració després dels acords de Mussolini amb el govern japonès. Va tornar a Itàlia i es va dedicar a la literatura. Ha escrit teatre, poesia, guions per al cinema i narrativa: La llarga vida  de Marianna Ucria, Cuerpo feliz, Voces, El tren de la última noche.  

Altamarea Ediciones  - 248 pàgines – 18,90 euros

 

 • Naturaleza salvaje, de Jane Harper

Amb només dos llibres i un protagonista, el policia Aaron Falk, l'autora ha aconseguit que els seus lectors coneguin els dos extrems climàtics d'Austràlia. D'un territori poc menys que calcinat de Años después de sequía fins a l'exuberància de muntanyes inexpugnables que s'empassen a visitants inexperts, escenari del títol actual. Qui va llegir el primer títol -la Australia seca de Kiewarra- probablement va descobrir una novel•la negra rodona, amb personatges ben definits, una trama senzilla però envoltant i un final coherent amb la història narrada.A Naturaleza salvaje l'autora ha buscat una major complexitat narrativa i argumental. Una empresa organitza una excursió per una zona muntanyosa per estimular la col•laboració entre els seus empleats, dos grups separats per sexes, quatre homes i cinc dones, una d'elles desapareix, testimoni d'una investigació sobre blanqueig de diners que realitza Falk. A partir d'aquí, la narració té dos temps diferents, el de la recerca policial del testimoni de càrrec perdut i un altre en retrospectiva, el del grup de dones extraviades, enfrontades i amb problemes diversos que va explicant al lector com van succeint realment els fets. El desenllaç es produeix quan els dos relats conflueixen i en aquest final se sap també que a Kiewarra ha començat a ploure. Tot un alleujament.

Jane Harper ha passat mitja vida en viatges d'anada i tornada d'Anglaterra a Austràlia. Va néixer a Manchester (1980), va estudiar a Anglaterra i té la nacionalitat australiana. És periodista. Va publicar la seva primera novel•la el 2016.

Salamandra - 394 pàgines -20 euros

 

 • La hija de la española, de Karina Sainz Borgo

Primera novel•la de l'autora els drets e la qual han estat ja venuts a 22 països. L'obra és una història poderosa, sense artificis, directa i amb el plus de certes dosis d'intriga que fan que la seva lectura encara sigui més atractiva. Una dona de Caracas mor després d'una llarga malaltia, en tornar del funeral, la seva filla, de 38 anys, editora, troba el seu domicili ocupat per un grup de dones que li prenen les seves pertinences. Decideix refugiar-se a casa d'una veïna, coneguda com La filla de l'espanyola, però la dona ha mort. Sobre la taula troba una carta que notifica la concessió de la nacionalitat espanyola i el passaport corresponent, que es converteixen en la clau per fugir d'un país de futur incert. La protagonista comença així una lluita desesperada per reconstruir la seva identitat i la seva vida. Interessant retrat social i polític de Veneçuela.

Karina Sainz Borgo (Caracas, 1982) viu a Espanya des del 2006. Treballa de periodista cultural a mitjans digitals.

Lumen - 200 pàgines - 18,90 euros - ebook, 8,99 euros – audiollibre

 

 • La edad del desconsuelo, de Jane Smiley

Un pensament en veu alta pot generar problemes a qui ho pronuncia i també convertir-se en la gènesi d'una bona novel•la. "Mai tornaré a ser feliç", xiuxiueja l'esposa i mare de tres filles, frase que escolta el marit i creu interpretar que la seva companya s'ha enamorat. L'home es guarda la seva sospita i intenta evitar que es descobreixi que ho sap. Aquest silenci i l'intent de mantenir la convivència trenquen l'harmonia d'una família en aparença perfecta, tots dos dentistes que viuen en una situació benestant. L'obra és breu, sense pauses, sense espais en blanc, narrada en primera persona pel marit, gairebé un relat amb un ritme que atrapa a mesura que es va desgranant la vida dels cinc personatges, no tan perfecta com pugui semblar. Publicada per primera vegada el 1987, és una meditació original sobre les rutines de la convivència de la parella i la infelicitat, amb un contingut que oscil•la entre el divertiment i la tristesa.

Jane Smiley (Los Angeles, 1949) ha escrit més de vint obres de ficció i assaig. Va guanyar el Pulitzer el 1991 amb Heredarás la tierra. Altres obres: Veinte bostezos i El paraíso de los caballos.

Sexto Piso - 120 pàgines - 15,90 euros

 

 • La gàbia d’or, de Camilla Läckberg

Després de nou novel•les de la sèrie Fjällbacka, protagonitzada pel policia Hedstrom i l'escriptora Falck, l'autora s'allunya d'aquest escenari de la costa occidental sueca, el seu propi, on va néixer, i afronta una narració que barreja la intriga amb la complexitat psicològica i la venjança com a teló de fons. Una dona intel•ligent i ambiciosa renúncia als seus propis somnis per ajudar al seu marit a triomfar en els negocis. Ho aconsegueix tot, una situació econòmica acomodada, una filla i un apartament de luxe en un barri exclusiu d'Estocolm. La traïció del seu marit la porta a recórrer un passat que pretenia oblidar i buscar així el càstig més cruel possible.

Camilla Läckberg (Fjällbacka, 1974) va publicar la seva primera novel•la, La princesa del Hielo, el 2007. Les últimes de la sèrie han estat El domador de leones i La bruja. Ha convertit tots els seus llibres en èxits editorials i ha venut més de 23 milions d'exemplars en més de seixanta països.

Maeva - 360 pàgines - 20 euros / Amsterdam 400 pàgines - 21,90 euros

 

 • El eco de la piel, de Elia Barceló

L'autora recorre de nou a una barreja de continguts i tècniques narratives per aconseguir un llibre de lectura envoltant, amb intriga, rigor en la investigació i de lectura fàcil. Una historiadora en atur rep l'encàrrec per escriure la biografia d'Ofelia Arráez, empresària d'èxit en el sector del calçat i immobiliari a Monastil, a la ciutat d'Elda, on va néixer l'autora. L'obra té dos temps. El present, amb la historiadora recopilant informació que la porta a descobrir tantes Ofelias com a testimonis la recorden i expliquen detalls de la seva vida. El passat, entre 1939 i 2003, quan els personatges parlen en primera persona i la pròpia autobiografiada reflexiona sobre la seva vida. El llibre tanca amb un epíleg, a manera de tercer temps de la novel•la, on la historiadora, cinquanta anys després d'escriure el seu llibre, narra els efectes d'aquell passat que va viure. I en el fons d'aquesta trama, l'evolució d'un poble agrícola des de la guerra civil, la dura postguerra, el creixement econòmic i, com no podia ser d’altra manera, fins l'especulació immobiliària i la corrupció política.

Elia Barceló (Elda, 1957) és doctora en Filologia anglogermànica i hispànica. Viu a Àustria on dóna classes de literatura. Ha escrit assajos - Cortázar visto por Elia Barceló -, ciència ficció, -Futuros peligrosos-,relats i novel•les, entre elles, El color del silenci, Las largas sombras i El secret de l’orfebre.

Roca Editorial – 400 pàgines – 19 euros

 

 • Cuando predomina lo espiritual, de Simone de Beauvoir

A manera de recordatori del 70 aniversari de l'aparició del El segundo sexo -publicada en 1949-, podíem suggerir qualsevol de les novel•les, assajos o memòries que al llarg de la seva vida va publicar l'autora que va canviar, és d'esperar que per sempre, la forma d'entendre la condició de la dona i el pensament i la lluita feministes. Hem escollit Cuando predomina lo espiritual  per tractar-se d'una nova edició de la seva primera gran obra literària, escrita entre 1935 i 1937 i publicada el 1979. Es tracta de cinc relats amb protagonistes dones limitades per la religió, per una espiritualitat que reprimeix la seva vida.

Simone de Beauvoir (París, 1908 - 1986) escriptora, filòsofa, personatge bàsic en la història del feminisme. Entre la seva àmplia bibliografia citem El pensamiento político de la derecha, La mujer rota, La invitada, El existencialismo y la sabiduría de los pueblos i Los mandarines.   

Edhasa - 272 pàgines - 10,95 euros

 

 • La niña en llamas, de Claire Messud

No han arribat moltes obres d'aquesta autora a les nostres llibreries així que val la pena aprofitar aquesta novel•la, la sisena de la seva bibliografia, per descobrir, o conèixer una mica millor, a aquesta excel•lent escriptora nord-americana, gran narradora d'històries. La que ens relata, La niña en llamas,  té dos personatges principals, amigues des del parvulari, convençudes que el seu vincle durarà tota la vida. Es van equivocar. La narració flueix a través de: l'últim estiu que van passar juntes abans de la seva entrada a l'institut, l'adolescència que separa les seves vides, amb nous personatges, i l'última, quan apareixen noves dades que donen un tomb a la novel•la. El pas de l'adolescència a l'edat adulta de dos personatges femenins ben definits, de complexitat psicològica, que trenquen la norma. Un ritme narratiu que creix a mesura que arriben les pàgines finals.

Clara Messud (Connecticut, Estats Units, 1966) és filla de mare canadenca  i pare franco-algerià. Les seves novel•les Los hijos del emperador  i La última vida van ser considerats els millors llibres de l'any pel New York Times.

Galaxia Gutenberg - 208 pàgines - 19,90 euros - ebook 12,99 euros

 

 • Vivir sin plásticos, de Patricia Reina i Fernando Gómez

Fa quatre anys, els autors van obrir un blog per sumar-se a la lluita contra la invasió que els plàstics han fet en les nostres vides. Al principi es van limitar a publicar una foto cada diumenge dels residus que havien generat al llarg de la setmana. D'aquesta imatge van passar a escriure sobre les alternatives utilitzades per reduir i evitar l'ús d'aquest material, per conscienciar i divulgar sobre la problemàtica general i els perjudicis al medi ambient. El llibre que presentem és un pas més en l'intent de desprendre'ns d'objectes innecessaris que el mercat ens obliga a utilitzar. Inclou la història d'aquest material, com sorgeix el plàstic, com i per què augmenta la seva utilització. Amb humor i amb suggeriments creatius el llibre arriba a la conclusió que el plàstic no ha de ser imprescindible.

Zenith - 240 pàgines - 16,98 euros

 

... I ara, una mica de poesia ...

 • Variacions profanes, de Marta Pessarrodona

Últim poemari de l'autora, que el juny passat va ser guardonada amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Bona ocasió per rellegir, o descobrir, la nova edició de França 1939, publicada al 2010 sobre la cultura catalana a l'exili.

Edicions Viena - 72 pàgines - 12 euros

 • Cual menguando, de Chantal Maillard

L'últim treball de l'autora belga reuneix poesia, prosa i teatre, barreja que dona un nou to en la seva bibliografia, incatalogable com sol ser la seva producció literària. Per completar el coneixement d'aquesta escriptora, suggerim l'assaig La compasión difícil.

Tusquets - 136 pàgines - 14 euros.
 

Altres notícies
La llibreria Pròleg té un nou local | tendències | 07/10/2009
El 1r ebook de ciberfeminisme | tendències | 23/09/2010
Joyce Carol Oates és fidel a sí mateixa en Ave del paraíso | tendències | 26/10/2010
"La Resclosa", a la Nau Ivanow | tendències | 16/11/2010
Carmen Domingo narra la història de la major fugida d'una presó espanyola en la seva última novel•la | tendències | 19/04/2011
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som