Davant d’un públic composat majoritàriament per professorat de secundària, vam destacar la importància de donar espais a l’aula per reflexionar entorn aquests temes. Per una banda, informar sobre els mecanismes que regulen la producció de les notícies, condicionats pels diferents grups de poder, tant polítics com econòmics, que controlen els mitjans i que desemboca en un tractament parcial i ple d’interessos en l’anàlisi de la realitat que reben els consumidors. Per l’altra, posar l’accent en la perspectiva de gènere i com aquesta està pràcticament absent en el tractament de les notícies dels mitjans. Igualment, incidir en la responsabilitat dels mitjans en la creació de prejudicis i estereotips en la representació de la dona i en tants d’altres col•lectius infrarepresentats en l’espai mediàtic.
Els tallers que tenen una durada de dues hores i que els realitzem en municipis com Sant boi de Llobregat, Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Esplugues de Llobregat, Mataró o Canet de Mar, han tingut una evolució molt positiva en aquests 7 anys de realització, ja que van començar beneficiant-se uns 180 alumnes i, en els darrers cursos escolars, han estat al voltant de 900 els i les joves que han pogut assistir-hi.
Amb un plantejament totalment participatiu, acompanyat de l’anàlisi de materials periodístics, tant de premsa com d’audiovisual, els tallers van adreçats a alumnes d’educació secundària obligatòria, batxillerat, cicles formatius de grau mitjà, cicles formatius superiors, escoles d’adults i PFI.
Com a periodistes professionals, des de l’ADPC apostem per afavorir l’autonomia i l’emancipació de la gent jove, i ho fem a través de la formació en els mecanismes de la informació i la comunicació. Considerem que és possible contribuir, des del periodisme, a què les noves generacions prenguin més consciència del seu paper en la societat i de la seva capacitat per actuar. Volem desemmascarar la influència que tenen els mitjans de comunicació en la construcció dels rols de gènere, així com incloure la perspectiva de gènere de forma transversal, en l’àmbit educatiu i periodístic, mitjançant la construcció d’un discurs integratiu. Per això mostrem a l’alumnat com la perspectiva de gènere és un element més en la construcció dels missatges i subratllem les implicacions de gènere presents en informacions sobre qualsevol àmbit (salut, economia…), així com oferim alternatives de llenguatge no sexista.
L’educació és clau per a l’assoliment d’una societat més equitativa i justa, i en la qual dones i homes es relacionin en igualtat de condicions. Des de l’ADPC, amb aquests tallers, ens proposem donar recursos als i les joves en matèria de lectura crítica dels mitjans per contribuir al fet que puguin, independentment de la seva edat, sexe o origen, viure en la plenitud més gran possible i en condicions d’igualtat, llibertat i respecte.
Per a més informació Tallers de Periodisme crític, social i no sexista
|