Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Lourdes Reig: “Amb els anys m’he tornat una defensora de les quotes de gènere
La científica especialitzada en l’aqüicultura treballa com a docent i investigadora a la UPC
protagonistes | 08/07/2019

Anaïs Barnolas Soteras.- Lourdes Reig és una de les científiques referents en el camp de l’aqüicultura a nivell nacional i internacional. Ha publicat una trentena de treballs científics i ha fet un centenar de comunicacions a congressos nacionals i internacionals. Actualment treballa a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) com a docent i investigadora. Ha ocupat diversos càrrecs de gestió universitària des d’on ha treballat contra les desigualtats de les dones en el camp universitari. Ha estat  Secretària Acadèmica i Sotsdirectora de l’ESAB-UPC (2005-2011), on va ser responsable d’Igualtat de Gènere. També, Directora de l’ESAB-UPC (2011-2015) i Vicerectora de la UPC (2015-2017), com a responsable de Relacions Internacionals, de Política Lingüística i d’Igualtat de Gènere.

Des de ben petita, Lourdes Reig es va sentir atreta per la biologia. Va iniciar la seva experiència professional a una prestigiosa piscifactoria al Pirineu. La feina la va permetre estudiar als EUA i a Alemanya on va aprendre els recursos suficients per col•locar l’empresa al primer nivell tecnològic. Després d’uns anys de treballar i viatjar, la seva vida va fer un tomb: “Vaig tenir un accident de cotxe i vaig decidir deixar la feina i tornar a Barcelona. Al cap d’un temps, vaig presentar-me a unes oposicions a la universitat que les vaig treure”.


Lourdes Reig

El coneixement de Reig trenca amb les creences que té la societat sobre la qualitat del peix. A diferència de l’opinió generalitzada, defensa que tant el producte salvatge com el de piscifactoria poden ser bons, independentment de l’origen.  En realitat, segons ella, la situació és força única: “hi ha molt pocs aliments en els que puguem triar entre comprar-los silvestres o procedents de granja”. De manera que sovint “el consumidor té dificultats per comprendre l’origen del que compra, per tant, en escollir amb criteri i això genera malfiança. Cal un esforç del sector per explicar millor els productes pesquers en general”, comenta.

Al llarg de la seva trajectòria ha comprovat com en igualtat de condicions, les dones han de ser millors que els homes i, a més a més, “han de fer evident la seva solvència per tal d’aconseguir la mateixa posició”, afegeix. Això ho ha viscut en  la seva pròpia pell: “Tot i que he assolit els meus objectius professionals, he hagut de seguir demostrant que estava al lloc que em corresponia i que ho podia fer bé”. La docent  parla de micromasclismes per definir “aquests petits biaixos, molts d’ells inconscients, que patim les dones i que, fins i tot, a vegades estan ocasionats per les mateixes dones”. No obstant això, és reticent a aquest terme, ja que “el masclisme no és gran ni petit, simplement és”.

El fet que les dones es trobin amb més obstacles a l’hora d’ascendir professionalment s’aprecia en què “quan més amunt de la jerarquia, menys directives hi ha”, comenta. Sense anar més lluny, “la universitat on treballo, no ha tingut mai una rectora i és difícil que n’hi hagi una pel reduït nombre de catedràtiques que hi ha”, lamenta.  Aquest fenomen és el que s’ha anomenat the leaky pipeline (la canonada amb fuites, en català). A les organitzacions els resulta difícil retenir el talent femení de manera que “moltes científiques acaben abandonant una cursa que els costa un esforç enorme, especialment en l’època de la maternitat”, explica.

En els darrers anys, Reig considera que en alguns àmbits s’ha retrocedit en drets. “Precisament perquè a algú li semblava que ja no calia ser feminista”, comenta.  Per això “hem de seguir sent feministes i necessitem que els homes també ho siguin, que entenguin el que perd la societat quan el paper de la dona es menysprea”, diu.  La investigadora és conscient de la dificultat d’avui dia de mobilitzar la societat. Per aquesta raó, creu que “si volem que el gruix de la societat es bellugui només una mica, cal fer-ho estirant des de postures extremes, que cridin l’atenció i despertin consciències”, explica.  En aquest sentit, confessa que “amb els anys m’he tornat una defensora de les quotes de gènere. L’experiència m’ha demostrat que si no ho forcem, el més fàcil és acabar tenint només, o més, homes en totes les posicions”, explica. Per això, encara avui dia, “cal imposar l’obligació d’aixecar el cap i buscar dones que puguin ocupar posicions, en tots els àmbits, des de l’equip de govern de la universitat fins a un tribunal de tesi doctoral”, relata.

Des de l’àmbit universitari s’està treballant per atraure les noies de l’ESO o el Batxillerat cap a la ciència. “Estic convençuda que és molt important fer-ho, però també de què, quan ens hi posem, ja és tard. Hem de treballar amb les nenes i les seves famílies des de molt abans i no només des de la ciència i la tecnologia”, opina. En aquest aspecte, Reig destaca la importància de la sensibilització i fa algunes propostes que van des de corregir exàmens en què no hi consti l’autoria per fer una avaluació que sigui neutra al gènere, com a les assignatures posar exemples de científiques, fins a ajudar a les investigadores en el període posterior a la maternitat perquè puguin compensar el temps d’absència en la seva carrera investigadora.

Altres notícies
Èxit de convocatòria en el concurs Femitic-Vídeo Festival per dones | protagonistes | 15/10/2009
Conferència "Donne e violenza. Rachel Bespaloff interprete di Omero" | protagonistes | 14/10/2010
Lidia Falcón rep un homenatge pel seu lideratge en la militància feminista | protagonistes | 12/12/2010
Dones en Xarxa posa en marxa una campanya a Internet per a commemorar el Dia Internacional de les Dones | protagonistes | 03/03/2011
El CIRD acull la jornada "Reflexionem sobre l'actualitat. La revolució de les dones a la Mediterrània" | protagonistes | 07/04/2011
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som