Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Hacia una comunicación feminista. Cómo informar e informarse sobre violencia machista:més que un manual per a periodistes
De la imperiosa necessitat que els mitjans de comunicació informin degudament sobre la violència masclista, deixant a un costat els estereotips, la morbositat innecessària i un generalitzat punt de vista patriarcal, neix Hacia una comunicación feminista. Cómo informar e informarse sobre violencia machista, de la periodista feminista Ana Bernal-Triviño. Es tracta no només d'un imprescindible manual de consulta per a la professió periodística, sinó també un llibre molt útil per a informar-se sobre violència masclista.
comunicació | 14/06/2019

Maite Fernández C.- Juntament amb consells sobre com titular, buscar les fonts adequades per a contextualitzar una notícia i com ser rigorós a l'hora d'informar sobre un crim masclista, també explica la perspectiva més psicològica d'aquest tipus de violència i desmitifica aquells aspectes que sovint tendeixen a culpar a la víctima de la seva pròpia situació. Bernal-Triviño documenta cadascun dels punts d'aquest manual amb exemples recents publicats en mitjans de comunicació, tant de premsa escrita com digital, al costat d'estudis i lleis que reafirmen com de lluny estem d'una encara comunicació feminista sobre violència masclista.

L'autora porta anys exercint de periodista i investigadora sobre comunicació feminista i va sentir la necessitat d'escriure aquest manual després d'assistir com a tertuliana en diversos debats de televisió. "En abordar el tema de la violència masclista, em vaig adonar que la majoria dels experts que parlaven d'aquest tema no aprofundien en el punt de vista psicològic de la víctima i queien fàcilment en els estereotips", apunta Benal-Triviño. La responsabilitat dels mitjans per a l'autora és crucial ja que la manera de llançar el missatge és important a l'hora de transmetre una idea a la societat actual. "És necessari desenvolupar una perspectiva crítica i una alfabetització mediàtica perquè el que està a l'altre costat de la pantalla vegi realment el que és la violència masclista", comenta. Un tipus de violència que l'autora allunya del periodisme de successos i de termes com a "xacra" o "violència domèstica" i que relaciona als conceptes de patriarcat i de terrorisme.

Els mitjans no poden ser neutrals

Bernal-Triviño insisteix en un missatge clau des del primer moment en aquest manual: una comunicació feminista és aquella que es basa en els drets humans reconeguts per Nacions Unides. Per això és important que els mitjans no siguin neutrals, ja que en ser-ho, es vulneren directament els mateixos drets humans. "Hi ha moltes lleis que confirmen els drets de la dona i els mitjans generalment ho desconeixen. Per això insisteixo tant en aquest missatge: hi ha moltes lleis i convenis internacionals que ja parlen de la responsabilitat dels mitjans respecte als drets de la dona i els professionals de la comunicació han de saber què existeixen", comenta.

Enbase a aquestes normes, els mitjans, segons l'autora, tenen la responsabilitat de sensibilitzar sobre les diverses formes de violència i prevenir-la reforçant el respecte a la dignitat de la dona.

Entendre la violència com a clau de tot
El punt que porta més enllà a Hacia una comunicación feminista d'un simple manual per a comunicadors és el que incideix en la necessitat d'entendre com funciona la violència masclista i, sobretot, en els aspectes psicològics que fan que les víctimes es comportin d'una determinada manera. "No només els mitjans no tenen clar el per què una víctima reacciona com ho fa. També els professionals de la justícia i la socieda en general. Per exemple, fiscals que pregunten a les víctimes per què van tornar amb els seus maltractadors, com en el cas Juana Rivas. Persones que es pregunten per què les víctimes no van denunciar abans en el cas Weinstein o la culpabilització constant de la víctima dela Manada són alguns exemples. Tot gira entorn al comportament de la víctima, sempre sota una visió patriarcal", comenta Bernal-Triviño. Per això, s'estén a explicar tots i cadascun dels aspectes de la violència masclista, no només la física (agressions, violència sexual i assassinats) sinó també el maltractament psicològic, l'assetjament o el no consentiment, per exemple. Entendre a la víctima, comprendre les seves reaccions i el per què de les seves accions són punts clau per a comunicar amb responsabilitat en un cas d'assassinat, agressió o violació.

Deu punts de partida per a informar amb responsabilitat
Sobre la base de tot l'explicat, Ana Bernal-Triviño finalitza amb un llarg capítol sobre com informar sobre violència masclista que resumeix en 10 punts finals. A més dels aspectes àmpliament comentats com,per exemple, que les dones "són assassinades" i no "moren" o la necessitat de no revictimizar a la víctima o no qüestionar-la, també destaca la necessitat de no blanquejar a l'agressor, de donar la veu a les fonts adequades, a comprendre els cicles de la violència de gènere o a no donar espai a notícies falses.

Sobre com equilibrar aquests consells amb la presumpció d'innocència en els casos que més dubtes plantegin, Bernal-Triviño comenta que "afortunadament, estem en un sistema molt garantista respecte a la presumpció d'innocència, així que el meu consell en els casos és esperar a l'evolució del procés i deixar que parli la justícia". Precisament, el pròxim llibre que Ana Bernal-Triviño està preparant tractarà més aquest tema.

----------------
Ana Bernal-Triviño és doctora i llicenciada en Periodisme i màster en Història de l'Art per la Universitat de Màlaga. És professora en la Universitat Oberta de Catalunya i experta en comunicació feminista.

Hacia una comunicación feminista. Cómo informar e informarse sobre violencia machista. - Editorial UOC, abril 2019 - 206 pàgines. 21€

Altres notícies
Premis de Comunicació no Sexista | comunicació | 07/10/2009
Premis de Comunicació de la Diputació de Barcelona per a l'any 2009 | comunicació | 26/10/2009
El futur de la professió periodística passa per la igualtat de gènere | comunicació | 21/09/2010
Roda de premsa sobre l’estudi Qui figura a les notícies? | comunicació | 05/10/2010
La presidenta de l'ADPC, Carme Freixa, participa en una taula rodona sobre drets laborals en el sector dels gabinets de comunicació | comunicació | 08/12/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som