Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Tractament de la violència masclista als mitjans: encara predominen els estereotips
L’Associació de Dones Periodistes de Catalunya va presentar dilluns 13 de maig els resultats de la recerca “Tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació”, davant de periodistes, polítiques i entitats feministes. Es tracta d’una recerca continuada que es realizada cada any des del 2006.
comunicació | 18/05/2019


Un moment de l'esmorzar (Foto: Esther Molas)

Esther Molas.- El treball d’investigació, realitzat per les periodistes Mavi Carrasco, Marta Corcoy, Cristina Guiu i Montserrat Puig, consta de més de 400 peces analitzades dels diaris següents: Ara, La Vanguardia, El Periódico de Catalunya, El País, El Punt Avui i El Mundo.

Un 94% de les peces són informatives i només una petita part, 6%, són d’Opinió. Les periodistes adverteixen que encara n'hi ha d'extenses dedicades només a descriure l'agressió.

Corcoy i Guiu van explicar que “hem observat un predomini de les informacions centrades en el crim masclista amb un repunt dels estereotips i un abús de les fonts no qualificades com, per exemple, els veïns i veïnes. Sovint la informació es queda només en el fet i la detenció, però no es fa el seguiment total”. Van subratllar que “cal un enfocament de la notícia que no oblidi les conseqüències penals per als agressors. Així, la violència masclista es percebrà com un problema social i públic, i no pas com una qüestió aïllada i domèstica”.

Les autores de la recerca van reivindicar que s’utilitzin més les entitats que dones suport a les dones visibilitzant les expertes que poden ajudar a entendre la situació. Corcoy va demanar que el col•lectiu periodístic faci una aproximació àmplia donant més pes al context i centrant-se més enllà del fet, en el si polític i social del problema de la violència masclista tot interpel•lant les administracions vers la solució a aquesta xacra social que pateixen moltes dones i criatures.

Una altra de les qüestions que aborda l'informe, i que genera cert debat, és l'anonimat, que segons les recomanacions s'hauria de mantenir tant per a les víctimes com per als agressors. La realitat, però, és que tot i que s'avança cap aquesta línia, encara es protegeix més l'anonimat dels agressors. A més a més, per exemple, hi ha peces informatives que no esmenten el nom de la víctima, però sí la seva adreça, de manera que l'anonimat no es garanteix.

Titulars i fotografies
Les autores del treball van demanar que els titulars prioritzin els elements informatius i defugin dels escrits que cerquen l’espectacularitat o el groguisme. “No cal donar detalls del modus operandi en el cas dels crims masclistes”, comenta Corcoy. Guiu va explicar que “encara apareixen titulars que difuminen o eludeixen la responsabilitat de l’agressor o contribueixen a culpabilitzar la víctima, així com informacions basades en el sensacionalisme que alimenten els esterotips”.

El treball dedica una part important a l'anàlisi dels titulars i denuncia que “hi ha una cinquena part de les peces en què el subjecte de l'acció és l'autor de l'agressió, aquest es presenta com a subjecte el•líptic, és a dir, sense cap element identificable”. Per a les periodistes de l'ADPC, “és necessari posar el focus en qui és el responsable de les agressions i els feminicidis, perquè amagar-ho de forma impersonal o eludint els subjectes contribueix a desdibuixar la realitat dels fets”.

D’altra banda, Corcoy va dir que “cal posar fotos de recurs, les institucionals i les fotos sobre actes de rebuig vers l'agressió”. Un el 26% del total de fotografies mostren, per exemple, els llocs dels fets, que poden incorporar detalls pels quals la víctima pot perdre l'anonimat. A més a més, el 4% de les imatges mostren el cadàver de les víctimes o el moment en què se'n fa l'aixecament”. Hem de tenir en compte que aquesta anàlisi es fa en les publicacions en paper, i que en el cas dels digitals o els audiovisuals aquest percentatge puja força més.

Conclusions
La formació, la major conscienciació social i també periodística al voltant del tema i la sensibilització feta per organitzacions feministes expliquen uns progressos que, malgrat tot, no són suficients.

Es confirma que l’extensió més usada ja no són els breus, sinó les extensions que podem considerar d’una mida mitjana, sobre la mitja plana. Els breus són en un 88% informacions que tracten la categoria que l’estudi ha anomenat “mort/agressió”. La qual cosa es considera positiva, ja que és més fàcil caure en un cert groguisme quan més espai s’ha d’omplir i no es disposa de temps per contrastar ni cercar fonts qualificades.

Respecte a les fotografies, malgrat que les més usades són les fotos de recurs o d’actes de rebuig, s’ha observat com any rere any creixen les fotos relacionades amb la víctima: el lloc dels fets, el portal de la casa, etc. Fotos que poden ajudar a identificar a la víctima, i per tant, vulnera les recomanacions. Però és més greu i preocupant observar com creixen les fotos de l’aixecament del cadàver.

Una de les conclusions de la trobada és que cal revisar les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista en els mitjans de comunicació, vigents des de l’any 2009. A tal efecte s’acorda començar a treballar en aquesta línia.

Pots consultar aquí la recerca

Altres notícies
Premis de Comunicació no Sexista | comunicació | 07/10/2009
Premis de Comunicació de la Diputació de Barcelona per a l'any 2009 | comunicació | 26/10/2009
El futur de la professió periodística passa per la igualtat de gènere | comunicació | 21/09/2010
Roda de premsa sobre l’estudi Qui figura a les notícies? | comunicació | 05/10/2010
La presidenta de l'ADPC, Carme Freixa, participa en una taula rodona sobre drets laborals en el sector dels gabinets de comunicació | comunicació | 08/12/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som