Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Sant Jordi vol bones lectures per a tot l'any
M. Eugenia Ibáñez.- Una altra vegada Sant Jordi, una altra vegada l'hàbit de passar per les llibreries per complir amb la tradició, que s'hauria d'estendre a tots els dies de l'any, perquè la lectura d'un llibre dura poc i sempre hi hauria d'haver un volum en llista d'espera. Les propostes que segueixen són variades, novetats i títols que sempre perduraran. I les que tingueu fills o filles tingueu en compte que llegir a casa, a la vista de tothom, és imprescindible parar generar aquest bon costum: Segons la Federación de Gremios de Editores, els joves llegeixen una hora a la setmana menys que l'any anterior. I Sant Jordi, ell solet, no pot arreglar aquest problema.
tendències | 15/04/2019
 • Nueve cuentos malvados, de Margaret Atwood

Les traduccions al castellà d'aquesta autora apareixen sense ordre cronològic, però van arribant. És el torn ara d'aquests relats, apareguts en versió original al 2014, una bona ocasió per comprovar el versàtil control que Atwood té dels gèneres literaris. Costa trobar aquí a l'autora d' Alias Grace, però és més fàcil recordar la fantasia de El cuento de la criada. Els nou relats no són precisament malvats, es tracta d'una perversitat tractada en la distància, fins i tot amb tendresa. Són històries sobre la vida quotidiana, sobre els defectes de l'ésser humà i les seves repercussions, sobre la independència de la dona, necessària enfront de les imposicions masculines. Els tres primers contes tenen personatges comuns en diferents fases de la vida, en altres es concreta una justícia retardada milions d'anys, o apareixen escriptors en la seva lluita creativa, nans imaginaris, homes despòtics, dones submises, i sempre deixant al lector motius per a la reflexió.

Margaret Atwood (Ottawa, Canadà, 1939) ha tocat tots els gèneres literaris, crítica, assajos, poesia, relats infantils i unes 30 novel•les. Sempre candidata el Nobel, el 2008 va obtenir el Príncep d'Astúries de les Lletres, i el 2000 va aconseguir el Premi Booker amb El asesino ciego, obra en la qual apareix la Guerra Civil espanyola. Altres títols de l'autora: La mujer comestible, La maldición de Eva, Por último, el corazón, i La semilla de la bruja. La segona part de El cuento de la criada pot ser que es publiqui aquest any amb el títol Los testamentos.

Salamandra - 295 pàgines - 19 euros

 

 

 • Formas de estar lejos, de Edurne Portela

Tres llibres té aquesta autora a les llibreries. El primer va ser El eco de los disparos, aparegut el 2016, memòries íntimes sobre la violència d'ETA i les seves conseqüències. El segon volum va ser la novel•la Mejor la ausencia, ambientada en els anys 80 i 90 del segle passat al marge esquerra del Nervión maltractat per l'atur, la droga i el terrorisme. Formas de estar lejos, la seva segona novel•la, s'allunya gairebé totalment del món etarra per aprofundir en un altre tipus de violència, la qual es gesta amagada en una llar o en un lloc de treball. La protagonista acaba la seva carrera a Salamanca i es trasllada als Estats Units on troba l'home amb el qual està convençuda que compartirà tota la vida. Però el mite de l'amor romàntic el tira per terra la violència psicològica que s'amaga en una rutina mal entesa. El llunyà record d'Euskadi apareix a través d'un antic amic de la protagonista, pres per la seva vinculació a ETA.

Edurne Portela (Santurce, 1974) és historiadora, filòloga i ha exercit als Estats Units part de la seva carrera docent.

Galaxia Gutenberg – 240 pàgines – 18,90 euros    

 

 • Una dolça cançó, de Leila Slimani

Aquesta segona novel•la de l'autora va obtenir el premi Goncourt 2016 i s'ha convertit en un èxit de vendes a França. Es tracta d'un inquietant thriller psicològic que aborda les relacions humanes davant de situacions extremes, i com la frustració i l'odi poden portar a la bogeria. Una mare jove, advocada d'origen magrebí, decideix reprendre la seva activitat laboral després tenir cura durant anys dels seus dos fills petits. Ella i la seva parella busquen amb deteniment a la mainadera perfecta, descarten a les estrangeres i es decideixen per una francesa que acaba assumint de manera impecable totes les tasques domèstiques. Però al darrera d'aquesta aparent perfecció s'amaga el drama personal de la mainadera i el ressentiment per l'enorme diferència entre la seva pròpia vida i la de la llar on treballa. La dependència mútua esdevé problema i tragèdia.

Leila Slimani (Rabat, 1981) va estudiar a París, on viu des de 1999. Ha participat en campanyes contra la penalització de l'homosexualitat al Marroc i la manca de llibertat de la dona.

El Cabaret Voltaire / Bromera - 232, / 288 pàgines - 19,95 euros

 

 • Visc, i visc, i visc, de Maggie O’Farrell

Els disset episodis en què l'autora ha sentit la proximitat de la mort s'han convertit en altres tants relats que O'Farrell converteix en un cant a la vida i l'obstinació en valorar el que queda després de la tragèdia. Els relats autobiogràfics abasten la vida de l'autora a partir del 1975, quan va patir una encefalitis que la va deixar postrada i que va marcar la seva afició per la lectura, no podia llegir però si escoltar les lectures que li feien. Segueix el llibre amb l'atac d'un violador, el de l'avió que gairebé s'estavella, el part de tres dies i, com a última cita amb la fatalitat, la malaltia d'una de les seves filles. Però les històries van més enllà d'aquests gairebé trobades amb la mort, són també la descripció dels testimonis, de les seves reaccions, de vegades inhumanes, de la insensibilitat, per exemple, davant l'avortament. Històries reals, en certa manera, amb final feliç.

Maggie O'Farrell (Irlanda del Nord, 1972), és periodista i ha escrit set novel•les, les últimes, La primera mano que sostuvo la mía, La extraña desaparición de Esme Lennox, Instrucciones para una ola de calorTiene que ser aquí.

Libros del Asteroide / L'Altre Editorial - 272 pàgines - 19,95 euros

 

 

 • La civilización de la mirada, de  Mary Beard

L'art clàssic ha d'agrair a aquesta professora la seva capacitat per despertar l'interès del gran públic i fer que aquesta cultura deixi de ser matèria limitada als especialistes. Els seus documentals a la BBC i programats a les televisions de mig món han convertit a Beard en un personatge popular i també polèmic. La civilización de la mirada és un resum de la sèrie documental esmentada i intenta explicar com la percepció humana ha influït en el desenvolupament de les diferents civilitzacions. El llibre consta de dues parts, en la primera s'exposa l'art centrat en el cos i en la segona analitza les diverses representacions del cos humà a través del temps i l'espai.

Mary Beard (Munch Wenlock, Anglaterra - 1955), és membre de la Reial Acadèmia Britànica, catedràtica a Cambridge i Premi Príncep d'Astúries 2016. Ha publicat, entre altres, El triunfo romano, Pompeya i SPQR.
Crítica - 240 pàgines - 21,90 euros

 

 • La dansa del rellotge, d’Anne Tyler

La trucada telefònica de l'exnòvia del seu fill trenca la vida sense rumb de Willa, protagonista d'aquesta novel•la, que abandona les seves rutines per tenir cura d'aquesta dona, de la seva filla de nou anys i del gos. Aquests fets succeeixen en el 2017 però per entendre'ls la novel•la es remunta a tres dates, entre 1967 i 1997, període durant el qual Willa va perdre la seva mare, es va casar i va enviudar. Tot massa ràpid, amb una existència dedicada a la família i sense objectius personals que donessin un objectiu a  la seva vida. Aquestes dates i les decisions que pren la protagonista demostren, en definitiva, com la vida de les persones queda determinada pels esdeveniments que li toca viure. Novel•la íntima, plena dels detalls que caracteritzen la narrativa d'aquesta autora, reflexiva i de lectura que no deixa indiferent.

Anne Tyler (Minnesota, 1941) ha publicat 22 novel•les i diverses antologies de relats. Va escriure la seva primera novel•la , Al caer el día, el 1964. Guanya el  Pulitzer el 1989 amb Ejercicios respiratorios. Altres obres: El turista accidental, El hombre que dijo adiós, Cuando éramos mayores i Corazón de vinagre.

Lumen / Proa – 344 / 304 pàgines – 19,90 euros – ebook, 11,99   

 

 • La búsqueda de la felicidad, de Victòria Camps

Què tal un llibre per a reflexionar sobre conceptes filosòfics, sobre la felicitat, per exemple? No hi ha dreceres per al seu assoliment i en conseqüència no es trobaran receptes màgiques en l'últim treball d'aquesta autora. Tampoc ha estat mai objectiu dels pensadors determinar en què consisteix ser feliç, però sí reflexionar sobre els valors que poden conduir a donar la serenitat i l'equilibri necessaris a l'ésser humà, la importància de l'amistat, de l'amor, o de la llibertat, tots aquells sentiments amb els que ens trobem al llarg de la vida i que assimilats o interpretats d'una manera o altra poden aconseguir un estat d'ànim que s'apropin al concepte de la felicitat. L'autora analitza diverses línies de pensament al llarg de la història, --Aristóteles, Aldous Huxley, Hume-- i planteja que no hi ha models de felicitat, que només es pot assolir en un context d'igualtat, amb treball i perseverança.

Victòria Camps (Barcelona, 1941), filòsofa, és catedràtica emèrita a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha publicat, entre altres, Qué hay que enseñar a los hijos, Manual de civismo, Breve historia de la ética i Elogio de la duda.

Arpa Ediciones - 176 pàgines - 17,90 euros.

 

 

 • Manhattan Beach, de Jennifer Egan

Vuit anys ha trigat l'autora a col•locar de nou a les llibreries una novel•la des que aconseguís el Premi Pulitzer del 2011 amb El temps és un cabró. La seva nova obra és clarament una novel•la sobre Nova York, però no sobre les elits novaiorqueses sinó sobre les drassanes de Brooklyn, els molls de West Side i la vida del mar dels anys 30 i 40 del segle passat. Un dia d'hivern de 1934, una nena de dotze anys, Anna, acompanya al seu pare a una casa i allà s'entrevista amb un home que acabarà sent vital en la seva vida. Deu anys més tard, el pare ha desaparegut i la protagonista, que treballa a les drassanes, es converteix en la primera dona bus de l'època. Narrada amb un to d'intriga, Anna i aquell misteriós home de la seva infantesa tornaran a trobar-se i poc a poc la dona començarà a entendre els motius de la desaparició del seu pare.

Jennifer Egan (Chicago, 1962) va començar la seva carrera literària amb la publicació de relats recopilats a Ciudad Esmeralda. Ha escrit també la novel•la, La torre del homenaje.  

Salamandra / Edicions 1984  - 480 /  544 pàgines – ebook, 14,99 euros  

 

 • Permagel, de Eva Baltasar

Primera novel•la d'aquesta autora, la versió en català va aconseguir el Premi Llibreter del 2018. Per entendre la relació del títol amb el contingut de l'obra cal explicar primer el significat de permagel, una capa de terra permanentment congelada, i a aquest símil que recorre l'autora per referir-se a la protecció que la protagonista de la novel•la vol per la seva vida. Aquesta dona, sense nom, s'aïlla del seu entorn, d'una mare controladora i una germana convencional. La novel•la parla de la família, del sexe, de l'homosexualitat i de la solitud. L'obra vol ser la primera part d'un tríptic que narrarà en primera persona històries de dones diferents en diferents situacions.

Eva Baltasar (Barcelona, 1978), és llicenciada en Pedagogia i poeta. Ha publicat nou poemaris, el primer,  Laia, el 2008.

Literatura Random House / Club Editor - 144/192 pàgines - 16,50 euros

 

 • Reforma o revolución, de Rosa Luxemburgo

El passat 15 de gener es va complir el centenari de l'assassinat de la teòrica marxista Rosa Luxemburgo i amb aquest motiu han tornat a les llibreries algun dels seus llibres, com el que ara ressenyem. Publicat el 1899, Reforma o revolución, un dels textos clàssics del marxisme, explica per què el capitalisme mai podrà superar les seves contradiccions internes. L'obra apareix quan sorgeixen les primeres polèmiques en els dos camps de la socialdemocràcia europea: revisionisme contra marxisme. L'autora refuta la primera via i defensa la necessitat del socialisme. Un llibre que forma a part de la història del segle XX.

Rosa Luxemburgo (Zarato, Polònia, 1871 - Berlín, 1919), d'origen jueu, va fugir a Alemanya i aquí va desenvolupar la seva vida acadèmica i política. Va militar en el partit Socialdemòcrata i més tard a La Lliga Espartaquista, origen del Partit Comunista d'Alemanya. Va prendre part en la Revolució de 1919 i va ser detinguda, torturada i assassinada.

Nordica Llibres - 128 pàgines - 22,50 euros

 

 • Una història negra, de Antonella Lattanzi

Tercera novel•la de Lattanzi (Bari, 1979) i primera amb traduccions al castellà i català. Es tracta d'una obra d'intriga, de trama consistent i amb un bon ritme narratiu. Una parella, pares de tres fills, ha tingut un divorci difícil. Ell té un caràcter difícil, violent i gelós. Ella ha estat víctima de maltractament. La filla petita vol celebrar el seu tercer aniversari amb el seu pare i la parella decideix reunir-se. La festa se celebra amb normalitat fins que al final de la vetllada el pare desapareix i el seu cadàver es troba en un abocador. La investigació policial se centra en l'exdona, a la qual el fiscal acusa d'haver preparat l'assassinat amb mesos d'antelació. Ja a la presó, sorgeixen noves revelacions que impliquen a altres personatges, antigues amants, i fins i tot fills i família. Una novel•la negra de lectura addictiva, una reflexió sobre el maltractament que pateixen moltes dones.

Reservoir Books / La Campana - 272 pàgines - 19,90 euros

 

 

 • Pica’t el cor, d’Amélie Nothom

Els que hagin llegit una part o la totalitat de les 24 anteriors novel•les d'aquesta autora no necessitaran que se'ls expliqui detalls sobre la seva narrativa. Per a aquells que vulguin iniciar-se en l'obra de Nothom n'hi haurà prou amb dir-los que la seva narrativa és viva, amena, el seu estil sense floritures i el contingut cenyit a personatges i circumstàncies concretes. En aquesta ocasió, la novel•la va de mares i filles. Una jove de gran bellesa, de províncies té un embaràs precoç que posa fi als seus deliris. La seva filla pateix el desamor i també l'enveja i la gelosia. La jove estudia cardiologia i a la universitat es relaciona amb una professora amb la qual entaula una complexa relació, especialment quan apareix la filla d'aquesta, presència que dona a la història un gir inesperat.

Nathalie Nothomb (Etterbeek, Bèlgica, 1967), filla de pare diplomàtic, va passar els primers anys de la seva vida per Orient i els Estats Units. Es va donar a conèixer com a escriptora amb Estupor y temblores. Ha escrit novel•les curtes i relats. Entre les seves últimes novel•les figuren El crimen del conde Neville i Petronille.   

Anagrama - 152 pàgines - 16,90 eurosI ara, sobre les dones oblidades

 • La guerra más larga de la historia, de Lola Venegas, Isabel M. Reverte i Margó Venegas.

Una barreja de reportatge periodístic i assaig divulgatiu que resumeix i documenta la violència exercida contra les dones, la intromissió dels Estats i dels homes per controlar el cos femení al llarg de 4.000 anys.

Espasa - 432 pàgines - 19,90 euros

 • Armonías y suaves cantos, de Anna Beer.

És difícil que es pugui citar algun nom de compositores que, desafiant les convencions socials, hagin aconseguit obra pròpia entre la Florència renaixentista i la primera meitat del segle XX.
Aquest llibre presenta vuit dones i analitza les seves peces musicals.

Acantilado - 432 pàgines - 24 euros.

 • Las chicas son roqueras, de Miguel Ángel Bargueño.

L'autor mostra l'altra cara d'un sector de la música que sempre s'ha presentat monopolitzat per l'home. Un repàs per la història del rock, el pop o l'Indie.

Cúpula - 456 pàgines - 19,90 euros.

 

 

I per acabar, una mica de poesia

 • Es magia lo que ves, de María Lorente Becerra.

En aquest poemari l'autora dibuixa un camí on es pot transitar per la solitud, els límits de l'existència, la bellesa i la llum, aquells instants de placidesa que, de vegades, es busquen amb intensitat.

Espasa - 152 pàgines - 12,25 euros

 • Balada a mis padres, de Magdalena S. Blesa.

Tercer poemari d'aquesta autora que inclou també reflexions i comentaris, dedicats a totes les persones del món, perquè tots hem nascuts fills d'algú.

Umbriel - 96 pàgines - 10 euros
 

Altres notícies
La llibreria Pròleg té un nou local | tendències | 07/10/2009
El 1r ebook de ciberfeminisme | tendències | 23/09/2010
Joyce Carol Oates és fidel a sí mateixa en Ave del paraíso | tendències | 26/10/2010
"La Resclosa", a la Nau Ivanow | tendències | 16/11/2010
Carmen Domingo narra la història de la major fugida d'una presó espanyola en la seva última novel•la | tendències | 19/04/2011
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som